Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Δοκιμάζεται η Κρήτη

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Δοκιμάζεται η Κρήτη

Στο Οροπέδιο Λασιθίου τα σημαντικότερα προβλήματα καθώς βρέχει ενώ λιώνουν και τα χιόνια στα βουνά - Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ - Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια - Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

crete_ar
Aποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» η οποία κατά τη διάρκεια της Τρίτης αναμένεται να δώσει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Οροπέδιο Λασιθίου με το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου να είναι πλημμυρισμένο λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που έπεσαν στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, η ποσότητα του νερού μέσα στον κάμπο είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι και επιβάλλεται η αποφυγή οποιασδήποτε μετακίνησης μέσα στον κάμπο.

«Είναι ασύλληπτες οι ποσότητες νερού μέσα στον κάμπο. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει κάποιος να φτάσει σε κάποιο σημείο μέσα στα πλημμυρισμένα τμήματα και γι' αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση προς τις καλλιέργειές του», ανέφερε ο κ. Στεφανάκης.

Όπως πρόσθεσε, ήδη έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αυξήσει την ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα Αποσελέμη, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ακόμη και στον περιφερειακό δρόμο. «Ζήτησα να αυξηθεί η ποσότητα νερού που πηγαίνει στο φράγμα και με διαβεβαίωσαν ότι σύντονα από 20.000 κυβικά την ώρα θα γίνει 50.000 κυβικά. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την πιθανότητα να πλημμυρίσει ο δρόμος και μετά να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο σύνθετα προβλήματα. Αν υπολογίσει κανείς ότι βρέχει συνεχώς -κατά διαστήματα πέφτει και χιονόνερο αλλά έχουν λιώσει και τα χιόνια- αντιλαμβάνεται για τι όγκους νερού, μιλάμε» σημείωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Στις 4:10 τα ξημερώματα προσωπικό του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθέτησαν ειδική σήμανση για την εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου στον κάμπο με την απαγόρευση να είναι σε ισχύ για όλη την ημέρα.

Κλείσιμο


Προβλήματα από τους ανέμους

Προβλήματα καταγράφονται και στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σύμφωνα με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, οι ισχυροί άνεμοι είναι το μεγαλύτερο καθώς καταγράφονται κοπές δέντρων και αποκολλήσεις βράχων, ως αποτέλεσμα και του μεγάλου όγκου νερού που δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει το έδαφος.

Ο κ. Λαγουδάκης απηύθυνε κάλεσμα, μάλιστα, προς τους πολίτες, ως την Πέμπτη να αποφεύγουν να σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από δέντρα, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν να υποστούν φθορές τα οχήματα από ενδεχόμενη πτώση δέντρου.

Στον Δήμο Κισσάμου κλειστός παραμένει ο δρόμος από Σφηνάρι προς Μελισιά και Κάμπο λόγω καταπτώσεων βράχων, ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί στη δημοτική και αγροτική οδοποιία στις περιοχές Γραμβούσας και Πλατάνου.

Στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου προβλήματα με καταπτώσεις βράχων παρουσιάζονται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ στον Δήμο Πλατανιά υπάρχουν καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο προς το Μόδι, το Κοντομαρί και το Μανωλιόπουλο.

Από τους θυελλώδεις ανέμους αποκολλήθηκε η βάση και μέρος της οροφής κατοικίας στην περιοχή Κουμπελή του Δήμου Χανίων, ενώ σε πολλά σημεία της πόλης έπεσαν δέντρα.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα, για λόγους ασφαλείας, το κολυμβητήριο Χανίων.


Κατολισθήσεις στον ΒΟΑΚ

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» προκάλεσε κατολισθήσεις Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Κομμάτια βράχων έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στη μέση της Εθνικής οδού.

Μάλιστα στην περιοχή του Ρεθύμνου όπου η Εθνική οδός είναι κοντά στη θάλασσα τα κύματα έχουν κλείσει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.



ΔΕΔΔΗΕ: Με πυρετώδεις ρυθμούς η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο 

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο σύστημα ηλεκτροδότησης από την επέλαση του «Ηφαιστείωνα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή την ώρα εντοπίζονται σε Κάτω Σούλι, Πεντέλη(Μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα) και Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Θήβα ενώ μεμονωμένα προβλήματα παρουσιάζονται σε Αντικύθηρα, Κύθνο και Λέσβο.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσηςτου καταναλωτικού κοινού ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η πυρετώδης προσπάθεια των συνεργείων του για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Αναλυτικότερα, σήμερα Τρίτη 7 Ιανουαρίου2020 και μέχρι αυτή την ώρα, τα συνεργεία του συνεχίζουν τις εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στην Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Κάτω Σούλι, Πεντέλη (Μοναστήρι ΑγίουΠαντελεήμονα) και Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Στην περιοχή της Θήβας, συνεχίζονταιοι εργασίες αποκατάστασης στα χωριά Άσκρη και Νεοχώρι, στην περιοχή Αλιβερίου στην Άνω και Κάτω Σέτα και στα χωριά Παραμερίτες, Κρεμαστός και Μανίκια και στα χωριά του Κάβο Ντόρο νοτίως τηςΚαρύστου Λιβάδι, Καστρί και Πλατανιστό.

Tέλος, τα συνεργεία μας εργάζονται αυτή την ώρα για την αποκατάσταση μεμονωμένων μικρότερων βλαβών που προκύπτουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στα Αντικύθηρα, στην Κύθνο, στη Λέσβο και σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων», σημείωνεστην ανακοίνωσή του.


Πού αναμένονται τα κυριότερα φαινόμενα σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη

Στην Αττική κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας Ζυγός προς το Καζίνο, η λεωφόρος Χασιάς και στα δύο ρεύματα από την Μονή Κλειστών, η περιφερειακή οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το ρεύμα προς Υμηττό στην περιοχή Καλοπούλα.

Δείτε πού αλλού σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και πού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολησθτικών αλυσίδων.

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται ο προβλεπόμενος συνολικός υετός (βροχή / χιόνι) έως το βράδυ της Τετάρτης ενώ επισημαίνονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα σημαντικότερα φαινόμενα.

xaetis-iteos

Καθηλωμένα στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι τα πλοία, καθώς βρίσκεται σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται σύμφωνα με την ΕΜΥ από το απόγευμα.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι και οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Έύβοια: Αποκλεισμένοι 28 κάτοικοι στο χωριό Σέττα

Στην Εύβοια το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Σέττα του δήμου Ερέτριας οι 28 κάτοικοι του οποίου έμειναν χωρίς ρεύμα όλο το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tvstar.gr, το χιόνι πλέον φθάνει το ένα μέτρο, ενώ εξακολουθεί να χιονίζει ενώ χιόνι πολύ έπεσε, επίσης και προς τη Δίρφυ.

Το ρεύμα, ευτυχώς, αποκαταστάθηκε στην Κάρυστο, όμως συνεχίζονται οι άνεμοι των 10 και 11 μποφόρ.

Η πρόεδρος της κοινότητας Σέττας Ευαγγελία Αργύρη δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Open ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έφτασε ποτέ στο χωριό προσθέτοντας ότι εκεί «υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι» με τον πρόεδρο των εργαζομένων της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη να απαντά ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στο χωριό και τους 28 κατοίκους του.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα, Τρίτη

Σήμερα Τρίτη αναμένουμε χιονόνερο και τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στην Αττική και την Εύβοια, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις με λίγες σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήμα της Δυτικής Κρήτης και των Βορείων Κυκλάδων. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην Αττική, στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, κατά περιόδους στη Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ανατολική Βοιωτία και τη Σκύρο. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν βροχές με ισχυρά φαινόμενα και λίγες σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Δυτικής Κρήτης και πιθανόν των Βορείων Κυκλάδων. Τοπικά ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -5 έως 7, στην Ήπειρο από -3 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά από 0 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 0 έως 10 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 7, και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη από 5 έως 9 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα στα βόρεια πελάγη και από προς το βράδυ στα υπόλοιπα. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά του νομού και κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προοδευτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και με έως 9 με 10 μποφόρ στα ορεινά, στα ημιορεινά και στα ανατολικά παράλια, με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης και κυρίως στα βόρεια θα διατηρηθεί 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολύ κρύο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς.

temp_tue
Χιονόνερο και την Τετάρτη στα ανατολικά και στα νησιά

Την Τετάρτη αναμένουμε στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα και θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7, στο Αιγαίο 7 με 8 και νωρίς το πρωί πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

temp_wen
Βελτίωση και άνοδο της θερμοκρασίας την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένουμε στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

temp_thu
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης