Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Θεοφάνεια μόνο για «τολμηρούς» - Χιονοπτώσεις τη νύχτα στην Αττική

Κακοκαιρία «Ηφαιστίων»: Θεοφάνεια μόνο για «τολμηρούς» - Χιονοπτώσεις τη νύχτα στην Αττική

Χιονόνερο στην Αθήνα προβλέπει το meteo του Αστεροσκοπείου - Ισχυρά φαινόμενα στην Εύβοια και στην Κρήτη - Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ - Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου

xionia44
Χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής, καθώς και χιόνι που θα εναλλάσσεται με χιονόνερο στην Αθήνα και στα κεντρικά του νομού, αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Βροχοπτώσεις που κατά περιόδους θα εναλλάσσονται με χιονόνερο, θα σημειωθούν στα νότια του νομού, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη χιονοπτώσεις θα δεχτούν κατά κύριο λόγο τα βόρεια και δυτικά του νομού.

Παράλληλα, οι ισχυρές βροχές στην Κρήτη και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και οι βροχοπτώσεις στη Εύβοια και οι χιονοπτώσεις που αναμένονται τις επόμενες ώρες, θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Ιδιαίτερα για την Κρήτη υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κατά τόπους προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Τα Θεοφάνεια αναμένονται χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Κλείσιμο
Στην Αττική οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανοικτά του Θερμαϊκού θα φτάνουν από το απόγευμα τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς.

Χωρίς προβλήματα η κίνηση στο εθνικό δίκτυο

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών διεξάγεται χωρίς προβλήματα, ενώ έχει απαγορευτεί από τις 6 το απόγευμα η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Από το βράδυ της Κυριακήςν από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι και τα διόδια των Θηβών, σημειώνονται βροχοπτώσεις ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται στους 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλο το μήκος του εθνικού δικτύου και μέχρι το Σχηματάρι έχουν τοποθετηθεί δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα μαζί με δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει χρειαστεί να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το «ραντεβού» με τον «Ηφαιστίωνα» προσδιορίζεται μετά τις 2 τα ξημερώματα, όποτε αναμένονται οι χιονοπτώσεις να είναι έντονες και να διαρκέσουν μέχρι και το πρωί.

Ξεκίνησε να χιονίζει στη Φθιώτιδα

Στη Φθιώτιδα, μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει, με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό στα δυτικά του νομού και στην περιοχή του Δομοκού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει πρόβλημα στην οδική κυκλοφορία. Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου βρίσκονται δεκάδες εκχιονιστικά τα οποία τον κρατούν ανοιχτό. Όμως για ορισμένα χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητες και οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, οι δρόμοι Λαμίας-Δομοκού και Λαμίας-Άμφισσας δεν έχουν προβλήματα, καθώς η χιονόπτωση από το απόγευμα είναι αραιή και το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με αλάτι, καθώς οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέχρι στιγμής αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω τμήματα:

Φθιώτιδα

-Στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από 55 χλμ έως 64,700 χλμ

-Σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας

Ευρυτανία

-Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου - Αγρινίου, από 2 έως 12 χλμ, θέση «Μπαγασάκι»

-Επαρχιακή οδός Καρπενησίου - Φουρνά (Θέση Βράχος), από 12ο έως 22ο χλμ

Επαρχιακή οδός Καρπενησίου - Κρικέλλου - Δομνίστας, από 8ο έως 40ο χλμ

Επαρχιακή οδός Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου, από 5ο έως 13ο χλμ

-Επαρχιακή οδός Φουρνάς - Καρδίτσας (θέση Ζαχαράκη)

Εύβοια

-Στην επαρχιακή οδό Γυμνού - Σέττας, από 13,5 έως 15 χλμ.

Χιονίζει στα ορεινά της Ηπείρου

Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται από νωρίς το απόγευμα σε όλες σχεδόν τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου ενώ εξ αιτίας των ανέμων που επικρατούν το χιόνι φτάνει και σε πιο χαμηλά σημεία.

Όπως μεταδίδει το epiruspost.gr, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει κινητοποιήσει ήδη δέκα μηχανήματα για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού για ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα παγετού. Άλλα πέντε μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν στην περίπτωση που χρειαστεί τις επόμενες ώρες. Η κίνηση λόγω του εορταστικού τριημέρου είναι αυξημένη και οι οδηγοί που κινούνται στα ορεινά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι χιονοπτώσεις στην Ήπειρο δεν θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια.

Ωστόσο θα συνεχιστούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τις επόμενες ημέρες ενώ ανήμερα των Θεοφανείων και κατά τόπους θα σαρώνουν ισχυροί άνεμοι.

Με απόφαση της Αστυνομίας σε ισχύ τίθεται και πάλι από τις έξι το απόγευμα της Κυριακής η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου τόσο στην Εγνατία όσο και στην Ιόνια Οδό.

Η απαγόρευση ισχύει έως και την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου και ώρα 24:00.

Προβλήματα στην Αχαΐα

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το – 15ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).

*Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

*Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης