Γιάννης Παλαιοχωρινός: Ο Έλληνας Mr Christmas

Γιάννης Παλαιοχωρινός: Ο Έλληνας Mr Christmas

Ποιoς είναι ο Θεσσαλονικιός που στολίζει 80 χώρες με τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες του

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
christmas_ar
Ιπτάμενοι τάρανδοι και έλκηθρα, γιγαντιαίες μπάλες, εκατομμύρια φωτάκια που χορεύοντας ρυθμικά σχηματίζουν γράμματα, σχέδια ή ακόμα και ολόκληρες παραστάσεις.

Δέντρα στο ύψος πολυκατοικιών, φάτνες σε μέγεθος φορτηγού και χρωματιστά αγγελάκια που αιωρούνται. Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός που τείνει να γίνει όλο και πιο μεγαλειώδης και ευφάνταστος με το πέρασμα των χρόνων είναι αναπόσπαστο μέρος της εορταστικής περιόδου. Αυτός είναι, άλλωστε, που σηματοδοτεί και την έναρξή της. Η συντριπτική πλειονότητα των υλικών που χρησιμοποιείται σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να ντύσει σπίτια, δρόμους, χωριά, πόλεις και μητροπόλεις εισάγεται από την Κίνα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο σε μια περιοχή που ονομάζεται Γίβου και έχει κερδίσει το προσωνύμιο «χριστουγεννιάτικο χωριό» παράγεται το 60% των διακοσμήσεων ολόκληρου του πλανήτη. Τα 600 εργοστάσια που στριμώχνονται εκεί εξάγουν τις μπάλες, τα λαμπιόνια, τις κάλτσες και τα υπόλοιπα υλικά που απαιτούνται για τις θεματικές κατασκευές που θαυμάζει κανείς ανά τον κόσμο κάθε φορά που μπαίνει ο Δεκέμβριος. Το κινέζικο μονοπώλιο είναι που καθιστά ακόμα πιο ξεχωριστή την άνθηση του Θεσσαλονικιού Γιάννη Παλαιοχωρινού.

edinbourg


Αυτός και η ομάδα του στολίζουν κάποιους από τους πιο δημοφιλείς και εντυπωσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όχι σε μία, ούτε σε δύο, αλλά σε 80 χώρες. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι δεν εισάγει, αλλά παράγει όλα τα υλικά που απαιτούνται για τις συνθέσεις αυτές στα εργοστάσιά του! Με τις δημιουργίες του διακοσμούνται κάποια από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά καταστήματα, δρόμοι, πλατείες και χριστουγεννιάτικες αγορές. Πολυτελή ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, από το Ντουμπάι μέχρι το Λας Βέγκας, αφήνονται στα χέρια του.



Το παιδί του λούνα παρκ
christmas
Κλείσιμο

Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός γνωρίζει όσο λίγοι τη σημασία του διάκοσμου στην ανάδειξη του πνεύματος των Χριστουγέννων. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι δημιουργίες του κυριαρχούν, εκεί όπου συρρέουν εκατομμύρια επισκέπτες για να απολαύσουν την ιδιαίτερη αυτή περίοδο του χρόνου σουλατσάροντας στις υπαίθριες αγορές, στις πλατείες και στους κατάφωτους δρόμους. Τα καταστήματα έχουν ξοδέψει πολλές χιλιάδες ευρώ για να διαμορφώσουν τις βιτρίνες τους, με σκοπό να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα και έτσι να προσελκύσουν πελάτες. Για πολλούς, το να βάζουν στο σπίτι χριστουγεννιάτικα στολίδια νωρίς είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν με τα παιδικά τους χρόνια. Ισως αυτό επιχείρησε να επιτύχει υποσυνείδητα και ο ίδιος ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας.

Εξάλλου, η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από αυτά, μια και μεγάλωσε στη βουή του λούνα παρκ που είχε και λειτουργούσε ο πατέρας του. Κατά καιρούς εργαζόταν εκεί για το χαρτζιλίκι του. Μέσω αυτού λοιπόν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη λάμψη του στολισμού. Αμούστακος ακόμα, άρχισε να κατασκευάζει ηχεία, ενισχυτές και φωτισμούς για κλαμπ. Αργότερα, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ξεκίνησε τη δική του καριέρα από ένα ταπεινό υπόγειο 2,20Χ2,40 στην Κασσάνδρου. Πάντα τον ιντρίγκαρε ο φωτισμός: η τεχνική και η πιο καλλιτεχνική πτυχή του. Την εποχή όπου φοιτούσε στο Πολυτεχνείο εξελισσόταν και έτρεχε διαρκώς ώστε να μάθει και να μελετήσει τα φώτα.

BERLIN


Σήμερα, έχει δύο εργοστάσια στην Ελλάδα, τρία στη Βουλγαρία, 300 μόνιμους υπαλλήλους και άλλους 100-200 εποχιακούς. Συναλλάσσεται με 80 χώρες και έχει διακοσμήσει σχεδόν τα πάντα: αεροδρόμια, δρόμους, δήμους. Ξεχωρίζει το Βελιγράδι και το Βερολίνο που συγκαταλέγονται στους βασικούς, μόνιμους και διαχρονικούς πελάτες του. Το ίδιο και ο Δήμος Κωνσταντινούπολης. Ειδικά η φωταγώγηση της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ είναι δικό του δημιούργημα. Παρά την εξωστρέφειά του, ο Γιάννης δεν αποχωρίζεται τη λατρεμένη του Θεσσαλονίκη. Ακόμα και την περίοδο όπου αναγκαστικά εγκατέλειψε επαγγελματικά την Ελλάδα, συνάπτοντας συμφωνίες για έργα αποκλειστικά και μόνο στο εξωτερικό, η ματιά του ήταν πίσω. Φέτος επανήλθε με τον στολισμό της Αθήνας.

Μόνο εποχιακή δεν είναι, όμως, η δουλειά του. Οταν ο πλανήτης θα αποχαιρετήσει τις γιορτές επιστρέφοντας στην κανονικότητά του, ο Γιάννης, η εταιρεία και οι συνεργάτες του αρχίζουν ήδη να προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά. Ξεκινούν οι δειγματισμοί στους πιο οργανωμένους και προνοητικούς πελάτες του, που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς, τους Γερµανούς, τους Βρετανούς, τους Αυστραλούς και γενικά τους Βορειοευρωπαίους. Αυτοί που τον ταλαιπωρούν είναι οι πιο αλέγροι, οι μεσογειακοί λαοί. Οι λεγόμενοι «της τελευταίας στιγμής». Επάξια έχει κερδίσει το προσωνύμιο «ο κύριος Χριστούγεννα», αφού οι δημιουργίες του στολίζουν τους πιο τουριστικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ο ίδιος άλλωστε τον επιβεβαιώνει συνεχώς με το μεγάλο επιτυχές άνοιγμά του σε αγορές όπως αυτές του αραβικού κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και της μακρινής Αυστραλίας.


fBELIGRADE1


Ποντάρει στο επίπεδο της δουλειάς του και στηρίζεται στους ικανοποιημένους υπαλλήλους του. Οπου κι αν βρεθείτε, λοιπόν, αυτές τις γιορτές -από τη Νότια στη Βόρεια Αφρική, από την Τουρκία στο Ομάν και στο Μπαχρέιν, από το Λονδίνο στο Βερολίνο και στο Μόναχο, από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη στο Παρίσι, στη Ρώμη και στην Πράγα- προσέξτε τα φωτάκια και τη μαγεία που σας περιβάλλουν. Ενδέχεται να φέρουν βορειοελλαδίτικη σφραγίδα


DUBLIN2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης