Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών - Λαμίας

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αθηνών - Λαμίας

Κανονικά κινούνται τα οχήματα και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας - Δεν ισχύει πλέον και η απαγόρευση κυκλοφορίας για φορτηγά και λεωφορεία -  Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν οχήματα - Πάνω από πέντε ώρες έμειναν ακινητοποιημένοι οδηγοί στη Μαλακάσα

nea-odos34000

Αποκαταστάθηκε  η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας λίγο πριν τις 8:30 το βράδυ της Δευτέρας.
Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά και τα λεωφορεία.
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου στις 9.30 το βράδυ υπολογίζεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση καθώς έχει σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.

Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής ενημερωνόταν συνεχώς από νωρίς το απόγευμα για την εξέλιξη του προβλήματος και περίπου στις 7.15 μμ μετέβη επιτόπου για να συντονίσει από κοντά την κατάσταση.   

Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.   

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.  

Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους.


Λίγο πριν τις 7:00 το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Οδού, η κατάσταση στην εθνική οδό είχε ως εξής:

«Στα ΙΧ που βρίσκονται στο τμήμα από Καπανδρίτι έως και Μαλακάσα, προσφέρονται υπηρεσίες οδικής ασφάλειας συνοδεία περιπόλων και εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Αναφορικά με την πορεία των εργασιών:

Α) ρεύμα προς Αθήνα: Σε τμήμα 10 χλμ. από τα ΣΕΑ Σείριος έως και το 37ο χλμ., δόθηκαν υπηρεσίες οδικής ασφάλειας και πλέον με εντολή της τροχαίας και συνοδεία εκχιονιστικών τα οχήματα κινούνται στο ρεύμα προς Αθήνα. Η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας θα διαρκέσει περισσότερο από μια ώρα.

Β) ρεύμα προς Λαμία: Σε τμήμα περίπου 1,5 χλμ. μετά τα διόδια Αφιδνών, στα οχήματα που είχαν ακινητοποιηθεί ολοκληρώθηκε η παροχή οδικής βοήθειας και συνοδεία εκχιονιστικών κινούνται στο ρεύμα προς Λαμία. Η ομαλοποίηση εκτιμάται άμεσα

Παραμένουν σε ισχύ οι παρακάτω εκτροπές που πραγματοποιούνται σύμφωνα με εντολή της Τροχαίας:

Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Αθήνα

Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του Σταθμού Διοδίων Θήβας, ρεύμα προς Αθήνα: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Λαμία

Διακοπή κυκλοφορίας στον Ανισόπεδο Κόμβο «Βαθύ» ρεύμα προς Σχηματάρι: Οι οδηγοί αναστρέφουν στο ρεύμα προς Χαλκίδα

Εκτιμάται ότι σε δυο ώρες θα ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση και θα λήξουν οι εκτροπές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της τροχαίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων θα είναι δυνατή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και μετά τη λήξη των εκτροπών.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Η κυκλοφορία είχε διακοπεί έπειτα από απόφαση της Τροχαίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος των διοδίων Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν από τα Οινόφυτα λόγω της «σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων».

Όπως ήταν αναμενόμενο η διακοπή κυκλοφορίας προκάλεσε τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς που βρίσκονταν ακινητοποιημένοι στα αυτοκίνητά τους μέσα στο χιόνι περιμένοντας τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Στις Αφίδνες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας βρίσκονταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, θα ισχύει ελεύθερη διέλευση στα διόδια για όλη τη νύχτα και ενδεχομένως και για αύριο.

0e1ab0f7-e8ca-46ac-b4d5-e9f38ad5224c



Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής απεγκλωβίζουν οχήματα και αποκαθιστούν την κυκλοφορία

Μάχη δίνουν έδωσαν οι πυροσβέστες λίγο μετά το Σείριο για να απεγκλωβίσουν τρεις νταλίκες, ενώ βοηθούν τους οδηγούς που δεν προνόησαν να τοποθετήσουν αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους.

Την εικόνα που επικρατούσε στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των διοδίων Αιφιδνών έδωσε στο protothema.gt o υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος βρισκοταν στο αντίθετο ρεύμα από Αιφίδνες προς Λαμία. Όπως είπε στο protothema.gr: «Κάναμε επιχείρηση με πολλούς άντρες της Πυροσβεστικής και με το μηχανοκίνητο τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων και αυτή τη στιγμή που σας μιλάω η ροή προς Αθήνα είναι κανονικότατη. Γίνονται προσπάθειες και σε ένα σημείο μετά τον Σείριο, όπου έχουν ακινητοποιηθεί δυο με τρεις νταλίκες. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι επί ποδός και βοηθούν όσους οδηγούς δεν προνόησαν να τοποθετήσουν αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους. Και στα δυο ρεύματα υπάρχει συνεχή ροή των οχημάτων, με εξαίρεση τον παράδρομο της εθνικής οδού καθώς όσα οχήματα βρίσκονται εκεί κινούνται με χαμηλότερη ταχύτητα».


Έκλεισε το απόγευμα η Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα - Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί



Με  το δεύτερο μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από τα διόδια Αφιδνών διακόπηκε και στα δύο ρεύματα νωρίς το απόγευμα, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων.

Όπως ήταν αναμενόμενο η διακοπή κυκλοφορίας έχει προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς που βρίσκονται ακινητοποιημένοι στα αυτοκίνητά τους μέσα στο χιόνι περιμένοντας τις υποδείξεις της Τροχαίας για αναστροφή.

To μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς και αυτά είναι εγκλωβισμένα και οι οδηγοί που επικοινωνούν με το protothema.gr καταγγέλλουν ότι παραμένουν ακίνητοι πάνω από δύο ώρες στο σημείο, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση αλλά και βοήθεια για το πώς θα ξεμπλοκαριστούν.

Το εκχιονιστικό «κόλλησε» επειδή δεν είχε αντιολισθητικές αλυσίδες - Δείτε βίντεο:

Κόλλησε το εκχιονιστικό γιατί δεν είχε αλυσίδες


Αξίζει να σημειωθεί πάντως, όπως φαίνεται και από τις φωρτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr από την Μαλακάσα, η ΛΕΑ έχει και αυτή μπλοκαριστεί από αυτοκίνητα...

Πρόβλημα εντοπίζεται επίσης και στα διόδια των Αφιδνών, αφού οι οδηγοί που κινούνται προς Λαμία αναγκάζονται από την Τροχαία σε αναστροφή, ενώ όσοι καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι εκεί προερχόμενοι από Λαμία, συναντούν ένα τοίχος από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

IMG_2431
IMG_2432
IMG_2433
IMG_2434

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Οδού:

«Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς, ότι έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα. Ειδικά για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις έως τη λήξη των φαινομένων.

Θα υπάρχει διαρκής ανανέωση των ενημερώσεων ανάλογα με την πορεία των καιρικών φαινομένων».

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία» με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχπτώσεις, τις χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά και τους ισχυρούς ανέμους, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα τόσο στα οδικά δίκτυα όσο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
IMG_2424
IMG_2425
IMG_2426
IMG_2428
Κλείσιμο

IMG_5698
IMG_5697
IMG_5696

mal1

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο ύψος της Μαλακάσας

Νωρίτερα και σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στον παράδρομο της Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, εγκλωβίστηκαν οδηγοί λόγω υδάτων, ενώ αναφορές έκαναν λόγο πως κινούνταν χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων οδηγών δεν έχει προσδιοριστεί, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο.

Παράλληλα, στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ακινητοποιημένα λεωφορεία και φορτηγά στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της Υλίκης. Τα μεγάλα οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από την Τροχαία στη δεξιά λωρίδα, έτσι ώστε να διεξάγεται η κυκλοφορία των ΙΧ στην αριστερή.

LamiaReport.gr: Σταματημένα λεωφορεία-φορτηγά-νταλίκες στην Υλίκη λόγω χιονιού 30-12-19




Χιόνισε στην Αθήνα - Απεγκλωβίστηκαν 13 άτομα στη Βοιωτία

Χιόνι έπεσε και στην Αθήνα, σε περιοχές όπως το Μετς, το Περιστέρι και η Πετρούπολη. 

Δείτε σχετικό βίντεο από την περιοχή του Μετς...

Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας




Χωρίς ρεύμα χωριά της Θήβας

Στο μεταξύ, χωρίς ρεύμα παραμένουν πέντε χωριά στην περιοχή της Θήβας. Πρόκειται για τα χωριά Πλαταιές, Μελισσοχώρι, Λουτουφή, Λεύκτρα και Καπαρέλι της δημοτικής ενότητας Πλαταιών του δήμου Θήβας, όπου συνεργεία της ΔΕΗ επιχειρούν για την αποκατάσταση τουπροβλήματος.

Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση στα Χανιά

Δυσκολίες παρουσιάζονται και στις οδικές συγκοινωνίες της Κρήτης, κυρίως στα ορεινά των Χανίων. Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς τον Ομαλό, όπου μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα χιόνια και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, ωστόσο από το πρωί η χιονόπτωση έχει ενταθεί με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός. Τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκε όχημα στην είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς στο Ξυλόσκαλο που είχε κολλήσει στο χιόνι, ενώ εκδρομείς παρέμειναν σε καταλύματα της περιοχής.

Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση στην πόλη, καθώς και σε άλλες περιοχές των Χανίων. Χωρίς ρεύμα έμειναν σημεία στις οδούς Ηρώων Πολυτεχνείου, Εθνικής Αντιστάσεως, Παλαιστίνης και Θερμοπυλών, ενώ βλάβες αναφέρθηκαν στα Κεραμειά, στις Μουρνιές και στον Κουμπέ. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Με ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία Χανίων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς για το επόμενο διάστημα προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Κατολισθήσεις σε Πλατανιά και Κίσσαμο

Επιπλέον, κκατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων και πετρών έχουν αναφερθεί σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Πλατανιά στις περιοχές Βουκολιές, Φωτακάδο, Ρούματα, Κακόπετρο, Μεσαύλια, καθώς και σε σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Κισσάμου στον επαρχιακό δρόμο προς Κεραμωτή, Αμυγδαλοκεφάλι και Λιβάδεια. Συνεργεία των δήμων εργάζονται από το πρωί για να απομακρύνουν τους βράχους και τις πέτρες, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν μικρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο των Καλυβών και στην περιοχή της Αλμυρίδας του δήμου Αποκορώνου.

Δυσκολίες στο ορεινό οδικό δίκτυο σε περιοχές της Πελοποννήσου

Προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας εξακολουθούν να προκαλούν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των αυτοκινήτων. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει εδω.

Στην Αττική, κλειστή παραμένει η Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς το καζίνο, ενώ έχει αποκλειστεί η κίνηση για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην Αθηνών-Λαμίας, από τα διόδια Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία.


Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Βροχοπτώσεις σημειώνονται στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στα νοτιοανατολικά ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας το πρωί της Δευτέρας. Παράλληλα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι με ριπές που κατά τόπους ξεπερνούν από 130 χλμ/ώρα (Παξιμάδα Καρύστου – 140 χλμ/ώρα, Πόρτο Τήνου – 132 χλμ/ώρα), πνέουν στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ ύφεση θα παρουσιάσουν κυρίως κατά τη διάρκεια της Τρίτης.

Για το υπόλοιπο της Δευτέρας, αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και στα ορεινά της Κρήτης. Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη και στη Δυτική Μακεδονία. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη καθώς και στην Αττική, την Εύβοια και την Βοιωτία. Ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) καθώς και τα σημαντικότερα φαινόμενα που αναμένονται έως το βράδυ της Δευτέρας παρουσιάζεται στον χάρτη που ακολουθεί.


Οι άνεμοι στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες και βορειανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που κατά τόπους θα φτάνουν τα 10 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ένταση του ανέμου θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ.


Συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές στην Αττική

Στην Αττική οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, ενώ οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια και δυτικά του νομού θα περιοριστούν από το απόγευμα στη βορειοδυτική Αττική και στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και έως 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα.

Τι προβλέπεται για την Τρίτη

Την Τρίτη, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στο Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης