Οργίασε η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο: 98 παραβιάσεις και εννέα εικονικές αερομαχίες

Οργίασε η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο: 98 παραβιάσεις και εννέα εικονικές αερομαχίες

Είκοσι από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν κατά κύματα τα τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά - Δέκα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα

turkish-f16-0
Σε 98 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 17 τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και τρία ελικόπτερα), προέβησαν επίσης σε 17 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δέκα από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Είκοσι από τις παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά.

Πετούσαν κατά κύματα πάνω από τα νησιά

Από τις έντεκα σήμερα το πρωί τα τουρκικά αεροσκάφη επιδόθηκαν σε υπερπτήσεις κατά κύματα πάνω από ελληνικά νησιά. Το πιο πρόσφατο κύμα υπερπτήσεων καταγράφηκε στις 16.20' όταν ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τους Λειψούς, ένα λεπτό αργότερα πάνω από τους Αρκιούς και την Αγρελούσα. Στις 16.23' τα ίδια τουρκικά μαχητικά έκαναν υπερπτήσεις ξανά πάνω από τους Λειψούς, του Αρκιούς και την Αγρελούσα, όλες στα 18.000 πόδια.

Στις 16.41 ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε άλλες δύο υπερπτήσεις πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 28.000 πόδια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπερπτήσεων σήμερα, στις 20.

Κλείσιμο
Οι Τούρκοι συνέχισαν την προκλητική τους τακτική πάνω από το Αιγαίο που ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα με την παραβίαση του μορατόριουμ κατά τις ημέρες των μεγάλων εορτών Ελλήνων και Τούρκων. Τουρκικά μαχητικά είχαν κάνει 12 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, πριν από το τελευταίο κύμα στους Λειψούς - Αρκιούς- Αγρελούσα. Το μπαράζ των προκλήσεων ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις 11 το πρωί.
Οι πρώτες δύο υπερπτήσεις καταγράφηκαν στις 10:56 με ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάνε πάνω από τη νήσο Παναγιά και πάνω από τις Οινούσσες στα 17.000 και 19.000 πόδια αντίστοιχα.

Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 11:25, το ίδιο ζεύγος των τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 33.000 πόδια.

Άλλες δύο υπερπτήσεις καταγράφηκαν στις 12:46 όταν ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε και πάλι από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα 21.000 πόδια.

Στις 13:31, δύο τουρκικά F-16 έκαναν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 30.000 πόδια και τρία λεπτά αργότερα δύο F-4 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τους Ανθρωποφάγους στα 11.000 πόδια.

Σε λιγότερο από μία ώρα, στις 14:14, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16P πραγματοποίησε κι άλλη υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια.

To τέταρτο κύμα των τουρκικών υπερπτήσεων εκδηλώθηκε στις 15.00 πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά στα 30.000 πόδια, στις 15.04 πάνω από τις Οινούσσες στα 30.000 πόδια και ένα λεπτό αργότερα και πάλι στα 30.000 πόδια πάνω από την Παναγιά.

Είχε προηγηθεί μπαράζ παραβιάσεων του ενικού εναέριου χώρου την παραμονή -όπου καταγράφηκαν και υπερπτήσεις- ανήμερα και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Στις 24 Δεκεμβρίου τα τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει πάνω από Ρω, Στρογγύλη, Καστελόριζο, Παναγιά και Οινούσσες ενώ είχαν προχωρήσει σε 56 παραβιάσεις.

Ανήμερα Χριστούγεννα έξι τουρκικά F-16 παραβίασαν συνολικά έξι φορές τον εθνικό εναέριο χώρο ενώ στις 26 Δεκεμβρίου τρία ζεύγη η τουρκικών F-16 προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης