LIVE

Κορωνοϊός

mir

Ποια είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπαγώνουν - Αναβάθμιση των 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας - Αγορά ανταλλακτικών για τις ανάγκες των Mιράζ - Προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ - Προχωρούν οι συζητήσεις με τους Γάλλους για τις δύο φρεγάτες

Υπογράφηκαν σήμερα οι συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μirage 2000/-5», σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή (ν. 4650/2019).

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES.

Να θυμίσουμε ότι στην ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπέρ είχαν ψηφίσει ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος  είχε δηλώσει στη Βουλή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν ετοιμάζονται να πάνε στον πόλεμο αλλά να διασφαλίσουν την ειρήνη.

Στο μεταξύ επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος(ε.α) Θεόδωρος Λάγιος, κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής πλευράς.

Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της SIBAT, ταξίαρχο (ε.α.) Yair Kula συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Έπίσης ο κ. Λάγιος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Israel Aerospace Industries (IAI), κατόπιν αιτήματός της.

Ποια εξοπλιστικά προγράμματα ξεπαγώνουν

Σε μια εποχή όπου το ράδιο αρβύλα δίνει και παίρνει με ανεξακρίβωτες και προφανώς απόρρητες πληροφορίες για τις διαθεσιμότητες των μαχητικών αεροσκαφών, των στρατιωτικών ελικοπτέρων και των πολεμικών πλοίων, ο πολιτικός κόσμος της χώρας συμφώνησε στην ανάγκη αναβάθμισης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Θα προτιμούσα -αν είχα να διαλέξω για ποιον λόγο θα έπρεπε να χάνω τον ύπνο μου- να χάσω τον ύπνο μου επειδή ίσως μια μέρα στο μέλλον, σε δέκα χρόνια από τώρα, μια άλλη κυβέρνηση, αντίπαλη, εκδικητική, κακόπιστη, πείτε το όπως θέλετε, θα μου χτυπήσει την πόρτα το βράδυ για να με καλέσει σε μια Εξεταστική ή μια Προανακριτική ως εμπλεκόμενο στα Εξοπλιστικά, παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή πέρασα από αυτό το αξίωμα, που αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα προσωπικά, και δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω την υπηρεσιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας», εξομολογήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγώντας την απόλυτη προτεραιότητα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία συνεχούς μείωσης των δαπανών για εξοπλισμούς, η κυβέρνηση κινείται με άξονα την υλοποίηση των στοιχειωδών και υποτυπωδών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανατρέψει κεκτημένα δεκαετιών και να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας οικειοποιούμενη θαλάσσιες ζώνες που, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, βρίσκονται σε ζώνη επήρειας των ελληνικών νησιών.

Στον Προϋπολογισμό του 2020 οι πιστώσεις για εξοπλιστικά προγράμματα παραμένουν στα 530 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019. Ωστόσο, σχεδόν το 80% αυτών των κονδυλίων είναι ήδη δεσμευμένο για δρομολογημένες προμήθειες, με κεντρική αυτήν του εκσυγχρονισμού 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση Viper. Η αναβάθμιση των F-16 Block 52+ και Block 52+advanced -δηλαδή των πιο σύγχρονων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία- αναμένεται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα.

Το πλαίσιο της διακομματικής συναίνεσης για να γίνουν τα απαιτούμενα βήματα στον τομέα της εθνικής άμυνας επισημοποίησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Στηρίζουμε απόλυτα την αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή», είπε.
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν ζητήσει χρηματοδότηση πλέον του μισού δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσουν προγράμματα όπως η αναβάθμιση των φρεγατών MEKO και το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών. «Η επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση θα γίνει από το νέο ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια για αμυντικές δαπάνες.

Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ενέκρινε το θεσμικό πλαίσιο για την προμήθεια ανταλλακτικών που θα διατεθούν μέσα στην επόμενη επταετία για τις ανάγκες των πολεμικών μοιρών με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage. Τα F-16 με τα Mirage είναι ο κύριος κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας και με την αναβάθμισή τους -έστω και καθυστερημένα- επιδιώκεται η αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν σωρευμένα προβλήματα των τελευταίων ετών, όπως για παράδειγμα η απόφαση του 2015 να διατεθούν 500 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B σε βάρος άλλων προγραμμάτων όπως η αναβάθμιση των φρεγατών. Το πρόγραμμα των P-3B έχει σχεδόν αποπληρωθεί, όμως το πρώτο πλήρως εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος δεν πρόκειται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από το καλοκαίρι του 2020.

Το ερώτημα που θέτουν αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε στα Χριστούγεννα του 2019 για να λυθούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στοιχειώδεις ανάγκες. «Την εποχή της όξυνσης των Ελληνοτουρκικών ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος όπλισε τον Στρατό διά του συνδικαλισμού, αυτή ήταν η συμβολή του στην άμυνα της χώρας», σχολίασε αιχμηρά στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφερόμενος στην απραξία των τελευταίων ετών που τρέχει σήμερα να καλύψει η κυβέρνηση.

Ποια είναι η λύση για την επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου; UAVs από το Ισραήλ που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει συμφωνήσει να παραλάβει τις επόμενες εβδομάδες. Σε καλό δρόμο είναι και το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων 214 τύπου «Παπανικολής» μέσω της απόκτησης πλεοναζόντων υλικών που παρέμεναν αναξιοποίητα σε αποθήκες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η κατασκευή επιπλέον τορπιλών για τα γερμανικά υποβρύχια, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις.

Βασική επιδίωξη των επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η βελτίωση των ποσοστών διαθεσιμότητας κρίσιμων οπλικών συστημάτων παράλληλα με τη διασφάλιση κρίσιμου φόρτου καυσίμων, βλημάτων, πυραύλων και άλλων πυρομαχικών. Την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποφάσισε τη διάθεση επιδόματος 120 ευρώ σε όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου ως μια πρώτη ένεση ρευστότητας, ενδεικτική της διάθεσης για ανταμοιβή των προσπαθειών των Ελλήνων στρατιωτικών.

Σε προχωρημένο στάδιο είναι εξάλλου οι συζητήσεις με τη Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών DGA και την ελεγχόμενη από το Γαλλικό Δημόσιο Naval Group για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών τύπου Belh@rra, που ωστόσο δεν θα είναι διαθέσιμες πριν από το 2024. Κρίσιμη σημασία έχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον κ. Ντόναλντ Τραμπ πώς μπορούν να εξοπλιστούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να αποκλείονται εξελίξεις ακόμη και στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Για τους γνωρίζοντες τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας το ζητούμενο είναι πού θα βρεθούν τα λεφτά, όμως ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί την αισιοδοξία του, τονίζοντας στους συνομιλητές του ότι «οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (88)

Η ομάδα παίζει για μια αξιοπρεπή ήττα

Οι πολιτικοί μας περιμένουν το θερμό επεισόδιο για να δώσουν στο Τούρκο αυτά που θέλει και να ηρεμήσει. Για αυτό δεν εξοπλίζεται η χώρα και τα δίνει σε επιδόματα και προσληψεις στο δημόσιο. Γιατι έτσι διαιωνίζεται η συναλλαγη κράτους πολίτη που κρατάει τις 5 οικογένειες που ελέγχουν τη χώρα. Θα δώσουν λοιπόν τη θαλασσσα μας και μερικά νησια και όλοι οι Έλληνες θα πουν «πάλι καλα που δε χάσαμε την Αιγινα”

ZZ

Οι άλλοι ετοιμάζονται για τον πόλεμο των άστρων και εμείς δεν μπορούμε δυο μοίρες αεροσκαφών να αγοράσουμε , κολλήσαμε στην παλιατζούρα ,είναι σαν να επισκευάζεις το κρεβάτι σου , όλο το φτιάχνεις και όλο τρίζει .

sabonis

Το καλύτερο οπλικό σύστημα είναι αυτό που στο τέλος καταλήγει στο χυτήριο έχοντας ολοκληρώσει το σκοπό του, δηλαδή αυτόν της αποτροπής....

Πόλεμος δε θα γινει: θα μοιραστεί το Αιγαίο όπως και η Κύπρος

Θα κάνουν ένα στημένο θερμό επεισόδιο, θα τρομοκρατηθούν οι Ελλεηνίδες μάνες για τα βουτηρομπεμπάκια τους που θα πρέπει να πάνε στο μέτωπο και όλη η κοινωνία θα πει δώστε το Αιγαίο και κρατάμε την Εύβοια, Σπέτσες και Υδρα. Γιατί νομίζετε ότι όλα τα κόμματα μετατρέπουν τις ΕΔ σε σλδημισιοκηφηνες επιδόματιες

@Ουγκ

Δεν σε ρώτησε κανείς την άποψη σου. Πίσω στην σπηλιά σου.

Έθνος Ενωμένο

1) Έθνος Ενωμένο εδώ = σου βάζω λάθος δεν γράφουμε τέτοια εδώ! 2) Επιδόματιες, εδώ = σου βάζω Σωστό Μια Ζωή εξωτερικό δεν πείρα ποτέ επίδομα γιατί είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ και έχω ΤΙΜΗ και ΥΠΟΛΟΙΨΗ, τα βλέπω και μου σηκώνετε η τρίχα κάγκελο Μην τους χαλάς τα σχέδια και δεν θα έχουν να πιούνε ΦΡΑΠΕ

gidi

Πραγματικά οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι εντελώς άσχετοι. Με τι ακριβώς θα πολεμήσει ο Ερντογάν; Τα αεροπλάνα του είναι παλαιότερης γενιάς από τα δικά μας και μάλιστα οι πιλότοι του σαφώς υποδεέστεροι.

tasos ralis

τελικα αυτοι που πουλανε οπλα το θς γινουν κλεφτες; με τοσα λεφτα επρεπε ναμαστε ισραηλ μιζες στρατοπεδα για νς δουλευουνε καφετεριες και δουβλατζιδικα μεταθεσεις για ψηφους και απο εκπαιδευση αγγαρειες γοπινγκ κλπ αλτ τις ει και μπαρουφες και μονομαδες σε πληρη συντσξη απτα 45

Κόναν

Μπράβο Υπουργέ , ανταλλακτικά και εξοπλισμός στα ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη κ’ αγορά άμεση μη επανδρωμένων από Ισραήλ . Αν είναι δυνατόν αφήστε κατά μέρος τα επιδόματα κ’ αγοράστε f35 από τις ΗΠΑ ετοιμοπαράδοτα !Χρειαζόμαστε πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα κ’ άμεσα!

Anti-antifa

Δεν υπάρχουν ούτε Boeing 737 ετοιμοπαράδοτα ρε γκασμά. Όλοι έτοιμα θα τα έπαιρναν τότε. Θες να πεις και μπράβο κομματόσκυλο. Κάνε printscreen το σχόλιό σου και στείλε το για να χαρείς. Γλυφιντζουράκι μπλε στρουμφάκι.

Annex B

Οδηγία χρήσης: κάθε κομμα ορίζει έναν βουλευτή και όλοι μαζί κάνουν μια επιτροπή "Εθνική Άμυνα" και ανοίγουν έναν λογαριασμό σε Τράπεζα όπου καταθέτει ο κάθε φορολογούμενος την συνδρομή του. Ίσως μερικοί δεν θα μπορέσουν αλλά άλλοι πάλι θα δώσουν σίγουρα πολλαπλάσια. Θα ήταν απίστευτα γελοίο να βγουν τώρα οι συνήθεις αντιρρησίες και να πουν τα δικά τους. Μιλάμε για 14 ευρώ το μήνα.

F 35 αν θέλουμε τώρα αμέσως

Με 14 (δεκατέσσερα) ευρώ το μήνα που θα πλήρωνε κάθε Έλληνας φορολογούμενος για 12 μήνες δηλ. με 140 ευρώ το χρόνο, αγοραζουμε την πρώτη μοίρα 12 F35 τώρα που δεν τα παίρνουν οι Τούρκοι. Και το πιο ωραίο: δεν πληρώνονται από τον προϋπολογισμό και δεν χρειάζονται εγκρίσεις από ΕΕ γιατί θα είναι 'Έρανος υπέρ της Εθνικής Αμυνας'.

Ulysses

Βρε καημενε, αν ειχε ο καθε ελληνας 140 ευρω το χρονο να δωσει, τοτε δεν θα χρειαζοταν ο ερανος. Θα τα ειχαμε ηδη το f35...... Και τα ρεστα μπυρες! Και θα καθοσουνα με την μπυριτσα ξαπλα πισω να χαζεύεις τα f35 που σκιζουν τους αιθερες! Τωρα, ουτε F35 ουτε μπυρες. Με το καναρινι στο χερι.

Annex Α

6,25 εκατομμύρια φορολογούμενοι επί 140€ = 875 εκατομμύρια δια 72 εκατομμύρια το ένα F35 = 12 αεροπλάνα.

Αν...

...και με αυτα που πληρωνουμε θα επρεπε να ειχαμε 5 μοιρες φ-35 παρολα αυτα ειναι καλη η σκεψη σου. Εγω θα τα εδινα αυτα τα 14 ευρω το μηνα. Ισως να ειναι τα μονα λεφτα που θα πανε για κατι καλο

Μαθηματικός

14 x 12=140?

@

Είναι πολύ πιο ακριβά τα φου 35. Η τιμή που αναφέρεις είναι για "γυμνά" αεροσκάφη. Βάλε 200 μύρια το ένα για να 'σαι μέσα.

Γιώργος

530 εκατομμύρια για το στρατό 215 εκατομμύρια για επιδόματα. Like Κυριάκο. Δώστε 745 εκατομμύρια στην άμυνα. Καιγόμαστε από την Τουρκία. Ξύπνα Κυριάκο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης