Επεισοδιακή η κηδεία του πρώην νόμιμου μουφτή Κομοτηνής

Επεισοδιακή η κηδεία του πρώην νόμιμου μουφτή Κομοτηνής

«Τουρκόφρονες» της μειονότητας προκάλεσαν τις εντάσεις στην κηδεία δημοσία δαπάνης του Μέτσο Τζεμαλή 

ΜΕΤΣΟ-ΤΖΕΜΑΛΗ-ΚΗΔΕΙΑ
Σε ηλικία 82 ετών απεβίωσε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, ο πρώην νόμιμος Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή. Ωστόσο στην κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, δεν έλλειψαν οι προκλήσεις από «τουρκόφρονες» της μειονότητας, που δεν σεβάστηκαν την πορεία του εκλιπόντα και τον πόνο των συγγενικών του προσώπων.

Λίγο πριν από την έναρξη της προσευχής, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο ιμάμης του Εχίνου Ιλτέρ Μέτσο, γνωστός για τις σχέσεις του με το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, επιχείρησε να προωθήσει θρησκευτικό λειτουργό κάτοικο Αρριανών, φανατικό πολέμιο του εκλιπόντα και προσκείμενο στον ψευδομουφτή Κομοτηνής, προκειμένου να τελέσει την επικήδεια προσευχή. Άμεση ήταν η αντίδραση συγγενών του εκλιπόντα, και κυρίως του γαμπρού του Σελήμ Ισά, προέδρου της ΔΕΜΠ Κομοτηνής, που απέτρεψαν την ενέργεια των «προξενικών» να «καπελώσουν» έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την Ελλάδα. Οι αντιδράσεις των συγγενών είχε ως αποτέλεσμα τελικά, την κηδεία να τελέσει ιμάμης προκείμενος στη νόμιμη Μουφτεία, όπως και ήταν η τελευταία επιθυμία του νεκρού.

Η κηδεία τελέστηκε, παρουσία 500 και πλέον ατόμων, μεταξύ των οποίων κάτοικοι Αρριανών, συγγενείς του εκλιπόντα από τον Εχίνο Ξάνθης, ιμάμηδες και θεολόγοι από όλη τη Θράκη. Παρόντες επίσης οι Τοποτηρητές Μουφτής Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου, οι πρώην Μουφτήδες Μεχμέτ Εμίν Σινίγκολου και Μεχμέτ Δαμάτογλου, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Στράτος Τσακιρίδης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο περιφερειακός σύμβουλος Τζιχάν Ιμάμογλου, η Βούλα Ελευθεριάδου και ο Διευθυντής της ΥΠΥ Ξάνθης Συμεών Τεγός.

Στεφάνια απέστειλαν η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, προκειμένου να τιμήσουν τον εκλιπόντα που διακρινόταν για τη σοφία και τη πραότητά του και έχαιρε ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης σε όλη την μειονότητα αλλά και σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες.

Ποιος ήταν ο Μέτσο Τζεμαλή
4da71834-tzemali

Κλείσιμο
Ο Μέτσο Τζεμαλή γεννήθηκε στον Εχίνο της Ξάνθης το 1937, σπούδασε το Κοράνιο στο παλαιομουσουλμανικό Ιεροφροντιστήριο «Χαφούζ Ρεσάτ» και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία όπου σπούδασε και αραβικά και ισλαμικό δίκαιο για δώδεκα χρόνια (1966-1978). Το 1985 ανακηρύχθηκε Τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής, και μετά από πέντε χρόνια, επισήμως Μουφτής, με Προεδρικό Διάταγμα.

Όλα τα χρόνια διατήρησε χαμηλούς τόνους και άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία, ενώ αγωνίστηκε εκ βάθους καρδίας να μεταλαμπαδεύσει σε όλους τους πιστούς της Ροδόπης, μουσουλμάνους και χριστιανούς, ότι δεν υπάρχουν θρησκείες του μίσους, του πολέμου και της μισαλλοδοξίας αλλά ότι «είναι ντροπή ένας άντρας να χτυπάει τη γυναίκα του. Τι μυαλό και τι πίστη και τι αγάπη έχει όποιος σηκώνει χέρι προς τη γυναίκα του;» ήταν μία από τις ρήσεις του που ανακαλούμε σε πρόσφατη εκδήλωση.

Γνωστός για τα τη δράση του για τα δικαιώματα των ανθρώπων, κατά των ναρκωτικών, υπέρ της ισότητας των γυναικών, ο Μέτσο Τζεμαλή έχαιρε της εκτιμήσεως όλου του μουσουλμανικού κόσμου για τη θεολογική του κατάρτιση και του σεβασμού σύμπασας της τοπικής κοινωνίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων της Ροδόπης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης