Πολιτική σύγκρουση για ανομία και αστυνομική βία - Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

Πολιτική σύγκρουση για ανομία και αστυνομική βία - Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη

«Αστυνομικές περιπολίες ανά δεκάλεπτο σε κάθε γειτονιά» προανήγγειλε μέσω του Πρώτου Θέματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - Νέες καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία - Η επιχείρηση ανακατάληψης της έπαυλης Κουβέλου και τα επεισόδια στο Μαρούσι

marousi-ilektrikos-arthro
Η ασφάλεια των πολιτών, η αστυνομία και τα όρια της δράσης της ήταν το ζήτημα που απασχόλησε τη δημόσια σφαίρα την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κατειλημμένου κτιρίου στο Κουκάκι προκάλεσε εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «αστυνομική βία», ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης Γιάννης Ραγκούσης επανέρχεται διαρκώς με καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών.

Ο πρωταγωνιστής των ημερών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», προανήγγειλε την εντονότερη παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε κάθε γειτονιά. Αποκάλυψε πως «από τα μέσα του Ιανουαρίου επί 24ωρου βάσεως οι πολίτες θα βλέπουν στις γειτονιές τους αστυνομικούς… Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε».

Αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας υποστήριξε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν καταγγελίες για 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας».

Σχετικά με τη συγκρότηση της επιτροπής Αλιβιζάτου, ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η εν λόγω Επιτροπή θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) για καταγγελίες άσκησης βίας. Μάλιστα προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο, μέσω του οποίου θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη. Όπως υποστήριξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την καταγγελία που έκανε μία φοιτήτρια, με βάση την οποία αστυνομικοί την υποχρέωσαν να κατεβάσει το παντελόνι της, απάντησε: «νόμιζα ότι μιλάμε σοβαρά». Απαντώντας σε ερωτήσεις για άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας σημείωσε πως «έχουν δοθεί οι απαντήσεις», προσθέτοντας ότι «κάποια από αυτά είναι εντελώς ψέματα και κάποια άλλα δεν είναι όπως ακριβώς τα περιγράφετε. Παρά ταύτα όλα διερευνώνται».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Ο τομεάρχης Γιάννης Ραγκούσης, μετά τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών, επανήλθε, ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής για να υπάρξει δημόσια συγγνώμη από τους βουλευτές της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου και Γιάννη Λοβέρδο, «για τις αποτρόπαιες δηλώσεις τους με τις οποίες συκοφαντούνται πολίτες και δικαιολογείται η αστυνομία να “ξεβρακώνει”».

Κλείσιμο
Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στο Action 24, είχε ερωτηθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη αν η αστυνομία έχει δικαίωμα να ξεβρακώσει μπαχαλάκηδες και εκείνος απάντησε «βεβαίως». Ο Γιάννης Λοβέρδος, με δύο αναρτήσεις του στο twitter, έγραψε πως η άσκηση βίας από την αστυνομία είναι επιβεβλημένη για να προστατευθούν οι ελευθερίες των πολιτών, αν και διευκρίνισε ότι «η υπερβολική, έκνομη βία είναι καταδικαστέα αν εφαρμόζεται».

Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχτηκε, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κατηγορεί κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “έκοψαν και έραψαν” τις δηλώσεις του. «Τα ίδια πάντοτε κυκλώματα διασποράς ψεύτικων ειδήσεων κόβουν και ράβουν λέξεις και ατάκες από δημόσιες κουβέντες με σκοπό τη διαστρέβλωση και την βρώμικη επίθεση εναντίον της προσωπικότητας των πολιτικών αντιπάλων τους», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, μέσω ανακοίνωσης, και νέα επίθεση κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα «σχετικά με τον βασανισμό γυναίκας ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα… Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον βασανισμό γυναίκας ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα, προκαλούν κυριολεκτικά σοκ».

Χθες, στο προσκήνιο βρέθηκε το Μαρούσι, όπου αντιεξουσιαστές έκαναν επιχείρηση ανακατάληψης της έπαυλης Κουβέλου, πέντε μέρες μετά την εκκένωσή της. Να θυμίσουμε ότι εκεί είχαν βρεθεί κοντάρια, πυροσβεστήρες και κράνη. Πενήντα στον αριθμό επανήλθαν, προσπαθώντας να την ανακαταλάβουν. Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που απώθησαν τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην κεντρική αγορά, όπου ξέσπασαν επεισόδια. Τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Πέταξαν τραπέζια και καθίσματα, έριξαν μολότοφ και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ έγραψαν στους τοίχους συνθήματα υπέρ των καταλήψεων.

Επεισόδια Μαρούσι


Επεισόδια Μαρούσι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης