Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων: Ζητούν άμεση κατάργηση του αγωγοσήμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων: Ζητούν άμεση κατάργηση του αγωγοσήμου

Η επαναφορά του τέλους οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων και σε όφελος των λίγων και ισχυρών τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός

4988010
«Αίτημα σύσσωμου του νομικού κόσμου είναι η άμεση κατάργηση της διάταξης για την υποχρεωτική καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ», τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, κατά τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Ακροπόλ».

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Βερβεσός, η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς με τον νέο ν. 4640/2019 οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων, σε όφελος των λίγων και ισχυρών.

Ακόμη, επανέλαβε ο κ. Βερβεσός, ότι «η προκαταβολική είσπραξη του τέλους με τον ν. 4640/2019 εκ μέρους του δημοσίου, ήδη σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας της δίκης, και επί ποσού κατά κανόνα μείζονος του τελικώς επιδικαζόμενου, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες, που θεμελιώνονται στις διατάξεις των άρθρ. 20 παρ. 1, 26 παρ .3, 94 παρ.4, 95 παρ. 5 του Συντάγματος, 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ, 1 του πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου αυτής, 2 παρ.3 και 14 παρ. 1 Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κυρωθέντος με το ν. 2462/1997, που εγγυώνται την ελεύθερη πρόσβαση σε δικαστήριο και την πραγματική ικανοποίηση του δικαιώματος, που επιδικάζεται από αυτό».

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός, τόνισε ότι το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη κατάργηση της επίμαχης διάταξης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές, Διονύσιος Καλαματιανός (Σύριζα), Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ) και Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), ο εκπρόσωπος του κόμματος «Μέρα 25» Σαράντος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης και η εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ, Μαρία – Μαγδαληνή Τσίπρα, ενώ παραβρέθηκαν αρκετοί πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων, όπως και πρόεδροι συναφών φορέων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης