Η ΕΡΤ «επιστρέφει»: Ανανεώνει πρόγραμμα, ανθρώπινο δυναμικό και «κόβει» τις κομματικές ομιλίες

Η ΕΡΤ «επιστρέφει»: Ανανεώνει πρόγραμμα, ανθρώπινο δυναμικό και «κόβει» τις κομματικές ομιλίες

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Γιώργος Γαμπρίτσος, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος αντίστοιχα της ΕΡΤ Α.Ε. συναντήθηκαν σήμερα με τους εκπροσώπους του Τύπου, για πρώτη φορά ύστερα από τρεις μήνες που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους

DSC_4432
Η εξωστρέφεια, ο εκσυγχρονισμός, η τόλμη και η απενοχοποίηση θα μπορούσαν να είναι οι λέξεις-κλειδιά που αποκωδικοποιούν τα σχέδια της νέας διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Μπορεί ο χρόνος να είναι πιεστικός, καθώς τα πλάνα τους σχεδιάζονται για την έναρξη της επόμενης τηλεοπτικής σεζόν, αλλά ήδη έχουν ανακοινωθεί άμεσα: το νέο καθημερινό πρωινό δίδυμο της ενημέρωσης στη ΕΡΤ1 Δημήτρης Κοτταρίδης- Γιάννης Πιτταράς, η εκπομπή «Σημείο Συνάντησης» με αρχισυντάκτη τον Μιχάλη Προβατά, όπου δύο ετερόκλητοι αναγνωρίσιμοι καλεσμένοι συνδιαλέγονται μεταξύ τους χωρίς την παρουσία συντονιστή-δημοσιογράφου και μία ταξιδιωτική εκπομπή ανά την Ελλάδα που θα παρουσιάζει η Ίνα Ταράντου.


Η ενεργοποίηση των καθημερινών ζωνών του απογεύματος και του Σαββατοκύριακου, η ενίσχυση της μυθοπλασίας- ήδη έχει γίνει γνωστό ότι η Βικτόρια Χίσλοπ πρόκειται να συνεργαστεί με την ΕΡΤ- η ένταξη ψυχαγωγικών projects ανταγωνιστικών με τα υπόλοιπα ιδιωτικά κανάλια είναι μόνο μερικά από τα φιλόδοξα σχέδια που θέλουν να υλοποιήσουν, με απώτερο στόχο την αύξηση της τηλεθέασης σε διψήφια ποσοστά.

DSC_44977
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε. Κωνσταντίνος Ζούλας



Η εθελουσία έξοδος είναι η άμεση λύση
Η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ, με εθελουσία έξοδο, είναι στα άμεσα πλάνα της Διοίκησης, ώστε πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση να αποχωρήσουν εφ' όσον το επιλέξουν. Στόχος είναι η ανανέωση να αγγίξει το 15% του ανθρώπινου δυναμικού, και δεν είναι μόνο ηλικιακός ο λόγος που το επιτάσσει. «Η ανανέωση των συμβάσεων το 2015 έγινε με άναρχο τρόπο» είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας. «Δεν υπήρχε σχεδιασμός για το ποιες ήταν οι πραγματικές ανάγκες της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο Δ.Σ. που κάναμε, κληθήκαμε να μισθώσουμε 6 ηχολήπτες από ιδιώτη για να βγαίνουν τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ στον αέρα. Υπάρχει δηλαδή πλεόνασμα προσωπικού σε κάποιες ειδικότητες και αντίστροφα έλλειμμα σε καθοριστικές για την παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προϊόντος».

DSC_4409
Ο δ/νων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Γιώργος Γαμπρίτσος
Κλείσιμο





«Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθεις του κόσμου»
«Το The Voice θα ταίριαζε στην ΕΡΤ;» ρώτησε αστειευόμενος ο δ/νων σύβουλος Γιώργς Γαμπρίτσος τους δημοσιογράφους. Οι αυθόρμητες αντιδράσεις ήταν αντικρουόμενες. «Το λέω σαν παράδειγμα» είπε. «Στην Αγγλία το βλέπουν από το BBC. Όμως πρέπει να τολμήσουμε. Το The Voice παίζεται αλλού, δεν θα πάμε εμείς τώρα να τo κάνουμε, αλλά πρέπει να κάνουμε και εκπομπές που η ΕΡΤ δεν τολμούσε να κάνει, εφ' όσον συνάδουν με το ύφος και την αποστολή μας».



IMG_0125
Ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος βρέθηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, όπου έγινε η πρώτη συνάντηση της Διοίκησης της ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους






Τέρμα οι live μεταδόσεις κομματικών ομιλιών

Ύστερα από 389 κομματικές ομιλίες, από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζούλας, αποφασίστηκε να μη συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Το 2016 η ΕΡΤ μετέδωσε 57 ομιλίες, δηλαδή μία για κάθε εβδομάδα. Το 2017, 73 ομιλίες δηλαδή 1 1/2 για κάθε εβδομάδα. Το 2018, 90 δηλαδή περίπου 2 ομιλίες ανά εβδομάδα. Το 2019 που ήταν και η χρονιά των εκλογών, 169 ομιλίες.

«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη οι δημόσιες τηλεοράσεις δεν έχουν την υποχρέωση να καλύπτουν και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση κομματικές ομιλίες, διακόπτοντας το πρόγραμμά τους» εξήγησε ο ίδιος. «Το συγκεκριμένο θέμα ετέθη στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλησε και ο ίδιος να βάλει τέλος σε αυτή την πρακτική εκχωρώντας στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ τη δυνατότητα να κρίνουν το αν, το πώς και το πότε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα πρέπει να διακόπτει το πρόγραμμά του για να μεταδώσει οποιαδήποτε είδηση ή πολιτική παρέμβαση. Μπορεί να πέρασε απαρατήρητο, αλλά η ΕΡΤ δεν μετέδωσε ζωντανά τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη στο πρόσφατο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα θεωρείτο αδιανόητο στο πρόσφατο παρελθόν. Η ΕΡΤ εδώ και τρεις μήνες δεν διακόπτει το πρόγραμμά της για να μεταδώσει το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως συνέβαινε τα τελευταία πέντε χρόνια». Πλέον αναλαμβάνει το Κανάλι της Βουλής, η διαδικτυακή πύλη ert.gr και το Πρώτο Πρόγραμμα, το ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ.


DSC_4521-1


Με ανάθεση η επιλογή του τραγουδιού για τη Eurovision
Πριν τα Χριστούγεννα, όπως ειπώθηκε, θέλουν να έχουν καταλήξει στην επιλογή της ελληνικής συμμετοχής για τη Eurovision 2020. Η επιτροπή με πρόεδρο τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και μέλη τους: Αθηνά Κουφοπούλου, Γιώργο Μαρκάκη, Πέτρο Αδάμ και Γιάννη Πετρίδη, δέχεται προς το παρόν προτάσεις για καλλιτέχνες και τραγούδια, αλλά όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση μέσα από τις υποψήφιες επιλογές.



«Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να βγουν στον αέρα»
«Από τις αρχές του νέου έτους οι τηλεθεατές θα αρχίσουν να βλέπουν σταδιακά νέες εκπομπές ενημερωτικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα» εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ. « Έμφαση θα δοθεί και στην ερευνητική δημοσιογραφία που απουσιάζει από τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά και την αξιοποίηση του σπάνιου αρχείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».



Η κοινωνική ευαισθησία της ΕΡΤ
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην κοινωνική αποστολή της ΕΡΤ. «Είμαστε το μόνο κανάλι που οργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ειδική εκπομπή για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Αλβανίας , συγκεντρώνοντας χρήματα για να συνδράμουμε τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενώ την επόμενη εβδομάδα διοργανώνεται Τηλεμαραθώνιος για την ενίσχυση της “Κιβωτού του Κόσμου” και στα τέλη Ιανουαρίου για το “Χαμόγελο του Παιδιού”». Και καταλήγοντας τόνισε: «Η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια ευλόγως και δικαιολογημένα, αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη απαξία. Το στοίχημα για την ΕΡΤ που θέλουν οι πολίτες, την ΕΡΤ που μας αξίζει είναι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Δείτε πατώντας εδώ την αναλυτική παρουσίαση του Διεθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, Γιώργου Γαμπρίτσου που αφορά στους  στόχους, τα δεδομένα και τη στρατηγική περιεχομένου της δημόσιας τηλεόρασης για το 2010-2023.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης