Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιταλική ναυτική παρουσία στη Κύπρο - Αύριο το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνει υπό όρους την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία

ocean-link
Η Τουρκία τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί της αντιπαράθεσης με Ελλάδα και Κύπρο, με συνεχείς προκλήσεις που δοκιμάζουν τα όρια της ανοχής των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς παράγοντα που παρακολουθεί τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Χθες το μεσημέρι βοηθητικό σκάφος τουρκικής φρεγάτας προσέγγισε το ωκεανογραφικό σκάφος Ocean Link, το οποίο φέρει σημαία Παναμά και είναι ελληνικών συμφερόντων και διενήργησε, κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου παράνομη νηοψία. Το πλοίο είχε πορεία προς την Χάιφα του Παναμά και έπλεε σε διεθνή ύδατα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ 80 χιλιόμετρα νοτίως της Λεμεσού. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Οι Τούρκοι ζήτησαν από την Έλληνα κυβερνήτη του πλοίου στοιχεία του σκάφους και του πληρώματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε προηγηθεί προσέγγιση μέσω ασυρμάτου ή προειδοποίηση προς το Ocean Link. Το πλοίο είναι ερευνητικό και φέρει υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ωστόσο τη στιγμή της παράνομης νηοψίας έπλεε αβλαβώς και δεν έκανε έρευνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενημερώθηκε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά, αλλά όχι το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λάρνακα. Μέχρι σήμερα το πρωί δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση ή αντίδραση από τη Λευκωσία, η οποία επιχειρεί αν συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για το επεισόδιο. Πληροφορίες αναμένεται να δοθούν και από το Ισραήλ που ίσως έχει καλύτερη εικόνα.

Ιταλική παρουσία με φρεγάτα

Μετά τη Γαλλία που τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία πέριξ της Κύπρου με περιπολίες του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και άλλων άλλων πλοίων που το συνοδεύουν, η Ιταλία στέλνει επίσης μηνύματα με δική της ναυτική παρουσία. Από την προηγούμενη Παρασκευή έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λάρνακας η ιταλική φρεγάτα Martinengo, εξοπλισμένη με σύγχρονα αντιαεροπορικά και ανθυποβρυχιακά συστήματα και δυνατότητες εμπλοκής με πλοία επιφανείας και χερσαίους στόχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», η ιταλική φρεγάτα βρίσκεται στη Κύπρο «για την προστασία των ιταλικών εθνικών συμφερόντων». Η «La Repubblica» υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας η γαλλική εταιρεία Total και η ιταλική Eni». Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» αναφέρεται, αναλυτικά, σε επίσημο ιταλικό ανακοινωθέν.

«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η «La Repubblica».

«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: Αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, τέλος, η εφημερίδα της Ρώμης. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ιταλική εταιρεία Eni είχε παρεμποδιστεί από τουρκικά σκάφη να διενεργήσει έρευνες στο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και ο γεωτρύπανο της εταιρείας είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Τη φρεγάτα Martinengo επισκέφθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Φλερτάρει με θερμό επεισόδιο

Χθες ο Κύπριος υπουργός άμυνας Σάββας Αγγελίδης, μετά από παρακολούθηση ασκήσεων επίδειξης των δυνάμεων καταδρομών ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τη Τουρκία, δήλωσε πως αξιολογείται καθημερινά η κατάσταση που δημιουργείται. «Μπορώ να πω ότι θερμό επεισόδιο επιχειρείται να δημιουργηθεί καθημερινά από την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης ο οποίος εξέφρασε τη πεποίθηση «ότι αυτή η συμπεριφορά και η σύνεση που επιδεικνύουμε, σε συνάρτηση με τις ενέργειες που κάνουμε, είναι τέτοιες που δεν αξιολογείται τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή».

Ο Κύπριος υπουργός άμυνας σημείωσε πως η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δημιουργεί αστάθεια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει δια διπλωματικών, νομικών και πολιτικών μέτρων, να επιτύχει το στόχο της που είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Κλείσιμο
«Δυστυχώς» είπε «αυτή η κλιμάκωση συνεχίζει και με πιο εντατικούς ρυθμούς. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τακτική και την πολιτική μας, η οποία είναι χωρίς να στρατιωτικοποιούμε την όλη κατάσταση, να συνεχίζουμε σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα τον αγώνα μας με απώτερο σκοπό να τερματιστεί αυτή η παρανομία». Πρόσθεσε ότι «το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί βλέπουμε ότι έχουν ξεφύγει, δεν αφορά πλέον μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει ξεκινήσει (η Τουρκία) μια συμπεριφορά που να δημιουργεί αστάθεια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο με το πρόσχημα της υποτιθέμενης συμφωνίας μαζί με τη Λιβύη». Σε ερώτηση αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Αγγελίδης απάντησε πως «όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει στο παρελθόν, μαζί με την αναβάθμιση των συνεργασιών με γειτονικά κράτη, είναι σ’ αυτό το στάδιο που πιστεύω ότι αποδίδουν καρπούς. Δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης, που το βλέπουμε πλέον πολύ συχνά και ειδικά από τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αναμένουμε και ενέργειες, βλέπουμε ενέργειες οι οποίες θα συνεχιστούν, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας στη περιοχή».

Άρση εμπάργκο από ΗΠΑ

Αύριο το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο είχε επιβληθεί το 1987. Η πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στη Κύπρο συνοδεύεται με όρους που αφορούν τα μέτρα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τον τερματισμό παροχής διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία στα κυπριακά λιμάνια.

Όπως μετέδωσε χθες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα σχετικά άρθρα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν:

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα. Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης σημειώνεται ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι (Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και (Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθούν και πρόνοιες για κυρώσεις CAATSA τις οποίες προνοούσε το κείμενο που είχε εγκριθεί από τη Βουλή το καλοκαίρι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης