Αντικαπνιστικός νόμος: Πάνω από 1.500 καταγγελίες στο «1142» τις πρώτες δυο εβδομάδες λειτουργίας

Ο αντικαπνιστικός νόμος... καταργείται στην πράξη!

Η ελληνική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει» τον αντικαπνιστικό νόμο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμετανόητοι «θεριακλήδες» - «Στοίχημα» για το υπουργείο Υγείας η μείωση της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών και άλλων χρονίως πασχόντων να πάρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Αναμμένο τσιγάρο μέσα σε… λεωφορείο στην Κέρκυρα, σε σταθμό τρένου στην Αττική, αλλά και μέσα σε θέατρο στην Αθήνα. Μοιάζουν με σκηνικά βγαλμένα από άλλη δεκαετία, όμως είναι σημερινά και ορισμένα μόνο από τα… απίστευτα που ακούν πίσω από τα ακουστικά τους οι υπάλληλοι του τετραψήφιου «1142».

Ο αντικαπνιστικός νόμος μετρά δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους και ορισμένους υπαίθριους και η ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμετανόητοι «θεριακλήδες» όπως είναι οι παραπάνω περιπτώσεις, τον έχει «αγκαλιάσει».

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Ορισμένες από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση. Ο νόμος, δηλαδή, κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει, πάντως, εκτός από την επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, είναι ότι οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν να περιορίσουν ή και να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Παράλληλα, για αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι και την Τετάρτη, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 300 κλήσεις αφορούσαν σε άλλες περιπτώσεις.

Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Κάτι το οποίο αποτελούσε και βασικό πυλώνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος, άλλωστε, είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025.

Στόχος να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών

Η μείωση της ταλαιπωρίας των καρκινοπαθών και άλλων χρονίως πασχόντων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους αποτελεί ακόμη ένα «στοίχημα» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες κινήσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών. Η μεγάλη διαφορά στις ουρές αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φανεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία στην οποία ξεκινά η διάθεση 44 σκευασμάτων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρόκειται για αντικαρκινικά φάρμακα και φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για τα οποία οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να «στηθούν» σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αλλά θα μπορούν να τα πάρουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας για όσους ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες σε αυτές. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε και υπέγραψε συμφωνητικό με τους ιδιοκτήτες των κλινικών έτσι ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν το φάρμακο απευθείας στην κλινική και να μην απαιτείται να περάσουν από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών της Αριστοτέλους το πεντάμηνο μετά τις εκλογές. Εκτός από τους ογκολογικούς ασθενείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει την άμεση, χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, σε ασθενείς με νευρολογικές και αιματολογικές ασθένειες.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, και ιδιωτικά θεραπευτήρια ώστε τα παράγωγα αίματος να χορηγούνται και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά. Η γ-σφαιρίνη και άλλα παράγωγα αίματος χορηγούνταν μέχρι σήμερα από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι ασθενείς που χρειάζονται τη γ-σφαιρίνη έχουν δυσκολία πρόσβασης στη θεραπεία τους. Οι συνεχείς ελλείψεις των παραγώγων αίματος είχαν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται περιμένοντας σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, συχνά χωρίς αποτέλεσμα. Η δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση των εγκαυματιών από το Μάτι σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό που χρειάζονται και πλήρωναν ήταν, επίσης, από τα πρώτα θέματα που ρύθμισε ο Βασίλης Κικίλιας από τη θέση του υπουργού Υγείας. Οι εγκαυματίες χρειάζονται διάφορες αλοιφές και άλλα σκευάσματα, τα οποία δεν συνταγογραφούνται και τα οποία χρειαζόταν να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο οικονομικής ανακούφισης ασφαλισμένων και μη πολιτών, το υπουργείο Υγείας πέρασε ρύθμιση για τις τιμές των φαρμάκων, αποφασίζοντας να μη γίνει καμία αύξηση, παρά μόνο μειώσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΣΧΟΛΙΑ (56)

προφήτης

κυρια:ναι γεια σας ,ο άντρας μου εχει γκομενα. 1142:δε μας ενδιαφέρει αυτό κυρία μου. κυρία: ναι αλλά καπνίζουν

Jk

Οκ παίδες σέβομαι τους μη καπνίζοντες...τότε απαγορευτε τις καπνοβιομηχανίες (δεν μπα να τα ακριβηνετε...τσιγάρο θα κάνω ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ είναι! Δεν ενοχλώ! Ας ψοφησω..θα πείτε.ναι..ξερω κ καρκινοπαθείς που ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΣΑΝ! ΑΜΑ ΣΤΟΧΕΙ Η ΜΟΙΡΑ ΣΟΥ...ΕΕ?? ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΙ ΠΑΝΤΩΣ έφτασε κ εκεί ο Έλληνας ....ρουφιάνος!!! Γιατί δεν λέτε για τα ναρκωτικά?? Χασίς κλπ....πάρτε τηλ όταν βλέπετε νταλαβερια...!!!! Εκεί σας θέλω!!! Ζωές χάνονται σε 2 δευτερόλεπτα!!!!

...

Ποιος ακριβώς σου είπε ότι δεν ενοχλείς;

Και λίγες είναι

Χωροφύλακα θέλει ο Έλληνας για να συνετιστεί. Δυστυχώς! Εσείς που μιλάτε για ρουφιάνους, γιατί δεν εφαρμόζατε τον νόμο από το 2009 που έχει ψηφιστεί χωρίς ρουφιάνους? Τώρα σας έτσουξε, ε? Δηλαδή, αυτό που κάνατε εσείς να γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τους νόμους και να βάζετε καρκίνο στα πνευμόνια τών άλλων σας φαίνεται εντάξει αλλά το να πάρει κάποιος τηλέφωνο για να προστατευτεί το θεωρείτε κακό, ε? Καταλαβαίνετε την σύγκριση ή σας έχει κάψει τον εγκέφαλο η νικοτίνη? Και λίγες είναι οι καταγγελίες καημένοι. Και ξύλο έπρεπε να σας δίνουν επί τόπου, εκτός από πρόστιμο.

Ναι ε;

Η χαρά του θρασύδειλου κομπλεξικού ρουφιάνου. Να το κάνετε όμως επώνυμα παλληκάρια να 'ρθω να σας βρω για να συνεισφέρετε λίγο στο πρόστιμο, θα βρούμε τον τρόπο!

Εγώ το κάνω επώνυμα.

Έλα σε περιμένω να φας τις μπούφλες σου.

τέτοια θέλω

να φας και μήνυση και για ξυλοδαρμό (αφού τις αρπάξεις πρώτα) :)

Είμαι ρουφιάνος 1142

Το ότι ήδη αποφασίσατε ποιός θα τις φάει πρώτος χωρίς καν αν έχετε δει ο ένας τον άλλον από κοντά με ξεπερνά!

Μαλένα

Δεν είμαι αντίθετη στο νόμο, αλλά θεωρώ ότι θα ήταν λιγότερο φασιστικό το να προβλεφθούν και μαγαζιά για καπνιστές, όπως υπάρχουν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης (εκτός από Ολλανδία - εκεί μόνο χασις μπορείς να καπνίσεις σε καφέ). Οι μη καπνίζοντες θα απολαμβάνουν τα μαγαζιά χωρίς καπνό, αλλά και οι καπνιστές θα έχουν κάποιους χώρους (μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια), όπου θα μπορούν να περάσουν όμορφα και να διασκεδάσουν, χωρίς να ενοχλούν κανέναν και χωρίς να νιώθουν αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Γιώργος

Φιλος μου ανεβασε πρόσφατα φωτο στο Facebook απο παμπ στο Μοναχο, όπου καπνίζει μεσα! Δηλ. Στον χώρο για καπνιστές που έχει το μαγαζι. Και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες Προβλέπεται ειτε χώρος για καπνιζόντων η'ειναι το μαγαζί για καπνιζοντες. Μιλαμε για ΜΠΑΡ έτσι? Αρα αφησε τα' στην Ευρώπη δεν καπνίζουν μεσα πουθενά "

Επιχειρήματα εθισμένων !

Κι επειδή δηλαδή υπάρχουν αυτοκίνητα και τζάκια , θα πρέπει εμείς να υποστούμε τον καπνό που βγαίνει από τα άρρωστα πνευμόνια σου , κατευθείαν στη μούρη μας , ενώ προσπαθούμε να φάμε , η να πιούμε το ποτό μας ; Τι απαίτηση είναι αυτή ! Μόνο ένας αμόρφωτος , απολίτιστος και επιθετικός άνθρωπος θα είχε τέτοιες απαιτήσεις ! Να εξεταστείτε από ψυχίατρο , όσοι βαυκαλίζεστε με τέτοια επιχειρήματα !

προφήτης

οκ άκου τι γίνεται. τρως τον καπνο που βγαινει απο τα αρρωστα πνευμονια μας (ανατριχιασα ρε παιδι μου) για 3 ωρες. τρως την μολυνση του περιβάλλοντος 24 ώρες. εαν για τη δευτερη κατηγορια εδειχνες το μισο παθος που δειχνεις για την απαγορευση του καπνίσματος ο κοσμος θα ηταν καλυτερος. Αυτά...

Νικος

Ρουφιανοι .. ακομη κ στο τσιγαρο...

φάτε το 1142

Πόσο χαίρομαι όταν βλέπω τους καπνιστές να σκούζουν, να φωνάζουν για ρουφιάνους κλπ. Ειλικρινά μου φτιάχνουν την ημέρα. Συνεχίστε.

προφήτης

για τους φετιχιστες υπάρχει τηλέφωνο καταγγελιών? Καλο θα ηταν να βρεις κατι αλλο στη ζωη σου για να ευχαριστιεσαι

Σύμβουλος

Δηλαδή η μέρα σου φτιάχνει επειδή πήρες το τηλέφωνο;;Αυτό είναι το πιο αξιοπρόσεκτο που έκανες όλη μέρα,αφού αυτό μας λές;Τι να σου πω τώρα;Ότι έχεις ενδιαφέρουσα ζωή;Η πεθαμένη γιαγιά μου εκεί που βρίσκεται ζεί πιο έντονα από εσένα!

Καπνιστής είμαι αλλά συμμορφώνομαι με την νέα νομοθεσία..

Απλά δεν πηγαίνω πλέον σε bar και κάθομαι σπιτάκι μου απολαμβάνοντας single malt με ένα ωραίο πούρο δίπλα στο τζάκι.. Σας το συνιστώ φίλοι καπνιστές..Αφείστε τους μη καπνίζοντες να γεμίσουν τα μαγαζιά..

Κι εγώ το ίδιο κάνω, κάθομαι στο σπίτι αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο:

για να μην εισπνέω τον καπνό τους. Περνάω απείρως καλύτερα: βλέπω ό,τι ταινία θέλω, ακούω ό,τι μουσική θέλω, μιλάω με όποιον θέλω, διαβάζω ό,τι θέλω και δεν εισπνέω τον καπνό τού κάθε εθισμένου στον καρκίνο. Και όλο αυτό τζάμπα. Όχι να πληρώνω κιόλας από πάνω για να πάθω καρκίνο. Ας τον πάθουν μόνοι τους. Τώρα ίσως και να πάω καμιά φορά να αφήσω στα μαγαζιά μερικά ευρώ που δεν άφηνα πριν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Alafouzos

Η συνάντηση των ιδιοκτητών των 4 μεγάλων ομάδων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, "σημάδεψε" την επικαιρότητα της ημέρας. Όμως σημαντικές δεν ήταν τόσο οι αποφάσεις που πάρθηκαν, αλλά ένα αυτοκίνητο, που έκλεψε την παράσταση.