Καταγγελία εκπαιδευτικών για τις πανελλαδικές: Μαθητές ιδιωτικού σχολείου αρίστευσαν λόγω τενοντίτιδας

Καταγγελία εκπαιδευτικών για τις πανελλαδικές: Μαθητές ιδιωτικού σχολείου αρίστευσαν λόγω τενοντίτιδας

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος ζητεί την άμεση παρέμβαση της υπουργού Παιδείας

panellinies_main01
Προφορικά εξετάστηκαν, με βάση «αμφίβολης εγκυρότητας γνωματεύσεις για τενοντίτιδα», μαθητές ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που αρίστευσαν στις πανελλαδικές, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η σχετική πληροφορία προέρχεται από επώνυμη καταγγελία γονέα «που έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στην ΟΛΜΕ».

Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ερωτηθείσα σχετικά η καταγγελία έγινε στις αρχές Νοεμβρίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το θέμα.

«Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην ανάλυση της μελέτης της ''Διανόησις'' επί των αποτελεσμάτων των εξετάσεων PISA του ΟΟΣΑ, η οποία υπογραμμίζει τη σημαντική υπεροχή των αποτελεσμάτων των μαθητών των ιδιωτικών λυκείων έναντι των συμμαθητών τους των δημοσίων, αναδεικνύοντας έτσι την ποιότητα του διδακτικού έργου που παράγεται στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ «χτύπησε» ξανά, ρίχνοντας για άλλη μια φορά λάσπη στα ιδιωτικά σχολεία» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει οτι με αφορμή κάποια καταγγελία γονέα, που μέχρι στιγμής παραμένει ανώνυμος, «με την οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα της διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία μαθητές, που μέχρι στιγμής επίσης παραμένουν ανώνυμοι, ιδιωτικού σχολείου, που και πάλι μέχρι στιγμής παραμένει ανώνυμο, συμμετείχαν ως φυσικώς αδύνατοι στις πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάστηκαν προφορικά, η ΟΙΕΛΕ επιχειρεί και πάλι μια βρώμικη κατασυκοφάντηση των ιδιωτικών σχολείων, κατηγορώντας τα συλλήβδηνγια «υπονόμευση σοβαρών εξεταστικών διαδικασιών».

Γνωρίζει η ΟΙΕΛΕ, όπως κι όλη η χώρα, πως ένας μαθητής, δημόσιου ή ιδιωτικού σχολείου, κηρύσσεται φυσικώς αδύνατος κατόπιν αίτησης των γονιών του στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και κατόπιν υποβολής των σχετικών με το νόμο δικαιολογητικών, τα οποία εκδίδονται επίσης από κρατικές υπηρεσίες υγείας. Καμία συμμετοχή δεν έχουν τα σχολεία στη διαδικασία αυτή.

Γνωρίζει η ΟΙΕΛΕ όπως κι όλη η χώρα πως οι επιτροπές προφορικής εξέτασης των φυσικώς αδυνάτων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, διαμορφώνονται από τις κατά τόπους δημόσιες διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι όροι όπως και οι συνθήκες λειτουργίας τους προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις.

Γνωρίζει η ΟΙΕΛΕ πως κανένα ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο δεν έχει ούτε μπορεί να έχει καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή στις ανωτέρω διαδικασίες.

Επιπρόσθετα η αναφορά της ΟΙΕΛΕ στο παρελθόν και ειδικά στην υπόθεση διαρροής θεμάτων του ΙΒ το 2009, είναι ατυχής για την ίδια. Θυμίζουμε στην ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, ότι όπως αποδείχθηκε δικαστικά και στην υπόθεσηεκείνη καμιά εμπλοκή δεν είχε κανένα από τα τρία ιδιωτικά σχολεία, στα οποία και πάλι ανώνυμα αναφέρεται. Αντιθέτως αποδείχθηκε ότι στη διαρροή και τη διακίνηση των θεμάτων εμπλέκονταν συγκεκριμένος εκπαιδευτικός και γονείς μαθητών.

Συνεπώς η αήθης και παντελώς αβάσιμη προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ να εκμεταλλευτεί την καταγγελία στην οποία αναφέρεται, μολονότι γνωρίζειόλα τα ανωτέρω, για να πετάξει λάσπη κατά την προσφιλή της πρακτική κατά των ιδιωτικών σχολείων γενικά, μόνο ντροπή στην ίδια κομίζει.

Για άλλη μια φορά βιώνουμε τον πραγματικό ρόλο της ΟΙΕΛΕ που είναι η σπίλωση του καλού ονόματος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για ναεξυπηρετήσει τα ατομικά συμφέροντα της κλειστής παρέας που την διοικεί.Είναι εξάλλου διαχρονικό προνόμιο της ΟΙΕΛΕ να είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση που επιθυμεί και επιχειρεί την σμίκρυνση ή ακόμηκαι εξαφάνιση του χώρου που εκπροσωπεί”.

Διαβάστε την καταγγελία:

«Μια εξαιρετικά σοβαρή και επώνυμη καταγγελία (που έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στην ΟΛΜΕ) έφθασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας και για την οποία η ΟΙΕΛΕ ζητά σήμερα την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας και την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, μεγάλος αριθμός μαθητών ιδιωτικού σχολείου της Αττικής που διαφήμισε φέτος «πρωτιές» στις Πανελλαδικές εξετάστηκε προφορικά, με αμφίβολης εγκυρότητας γνωματεύσεις για …τενοντίτιδα, μαζί με τους φυσικώς αδυνάτους.

Κλείσιμο
Είναι γνωστό ότι η προφορική εξέταση βαθμολογείται επιεικέστερα από τη γραπτή και μάλιστα σε μια χρονιά που τα θέματα των εξετάσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ επικοινώνησε με την καταγγέλλουσα μητέρα, η οποία μίλησε για «γεγονότα» κι όχι για απλές υποθέσεις, τονίζοντας μάλιστα ότι κανένας από το Υπουργείο ή τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν επικοινώνησε μαζί της, παρά το γεγονός ότι είχε αποστείλει την καταγγελία εδώ και εβδομάδες.

Η σοβαρή αυτή καταγγελία προστίθεται σε μια σειρά πρόσφατων ανάλογων ζητημάτων για τέτοιου είδους περιστατικά. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως μπορούν να διερευνήσουν τις καταγγελίες εύκολα και γρήγορα, καθώς όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή τους σχετικά με το ποιοι μαθητές εξετάστηκαν ως φυσικώς αδύνατοι, με ποια αιτιολογία και τι βαθμούς έλαβαν.

Πάντως, το φαινόμενο της υπονόμευσης σοβαρών εξεταστικών διαδικασιών σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι πρωτόγνωρο. Αρκεί να μελετήσει κάποιος τις ανακοινώσεις μας την τελευταία δεκαετία, με αποκορύφωμα την καταδολίευση των εξετάσεων του ΙΒ το 2009 σε τρία μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, αν και θεσμός ισότητας ανάμεσα σε άνισους διαγωνιζόμενους, είναι μια από τις ελάχιστες διαδικασίες της ελληνικής πολιτείας που έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και τυχόν αλλοίωσή τους διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες. Αποτελεί, επομένως, αίτημα κάθε πολίτη η πλήρης διαλεύκανση περιπτώσεων καταδολίευσης των Εξετάσεων από την πλευρά της πολιτείας στο όνομα της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

Παραθέτουμε αυτούσια, με αφαίρεση ευαίσθητων δεδομένων, την επιστολή της μητέρας.

Θέμα: «Καταγγελία – Αίτημα»

Β…………. Δ…………

ΙΑΤΡΟΣ

ΤΗΛ. : 693……………….

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας φημολογείται ότι στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του έτους 2019 εξετάστηκαν προφορικά πολλοί μαθητές που προέρχονταν από τα Εκπαιδευτήρια …………………….. που βρίσκεται ………………………………

Ο αφύσικα υψηλός αριθμός των προφορικά εξεταζόμενων μαθητών (οι περισσότεροι φημολογείται ότι έπασχαν από τενοντίτιδα) σε συνδυασμό και με τις άριστες βαθμολογίες τους, και μάλιστα σε χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα δύσκολα θέματα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την εγκυρότητα των ιατρικών γνωματεύσεων οι οποίες ελήφθησαν υπόψη για τον χαρακτηρισμό των μαθητών αυτών ως φυσικώς αδυνάτων, τη διαδικασία των προφορικών εξετάσεων καθώς και τον τρόπο της ορθής / αντικειμενικής / αδιάβλητης αξιολόγησης της επίδοσής τους.

Ο θεσμός των Πανελλήνιων Εξετάσεων έχει διαχρονικά κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας του θεσμού και να σταματήσουν οι φήμες και τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα δικαιολογητικά που επέτρεψαν στους μαθητές του αναφερόμενου Λυκείου να εξεταστούν προφορικά, καθώς και η διαδικασία εξέτασής τους.

Ως μητέρα πέντε παιδιών, τα τέσσερα είναι ήδη φοιτητές και το τελευταίο είναι υποψήφιο στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις , θεωρώ ότι πρέπει να τύχω της άμεσης απάντησής σας.»
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης