Παιδεία: «Κάτω από τη βάση» οι μαθητές στην Ελλάδα σε βασικά γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

mathites-lykeio-panelladikes0

Και το 2018 οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες δεν τα πήγαν καλά στην κατανόηση κειμένου, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες σύμφωνα με την έκθεση Pisa - Υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου των μαθητών των χωρών του ΟΟΣΑ

Σταθερά χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στη διεθνή εκπαιδευτική αξιολόγηση του προγράμματος PISA, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια από τον ΟΟΣΑ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι επιδόσεις των ελλήνων μαθητών βαίνουν συνεχώς μειούμενες από το 2009.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την έρευνα του 2018, το σκορ των ελλήνων μαθητών ήταν 457 στην κατανόηση κειμένου (487 μ.ο. ΟΟΣΑ), 451 στα μαθηματικά (489 μ.ο.) και 452 στις φυσικές επιστήμες (489 μ.ο.). Το ποσοστό των ελλήνων μαθητών με υψηλές επιδόσεις σε ένα τουλάχιστον αντικείμενο ήταν 6,2% (15,7 μ.ο.) και εκείνο με χαμηλές επιδόσεις και στα τρία αντικείμενα 19,9% (μ.ο. 13,4).

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της χώρας μας στην κατάταξη υπό την έννοια πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Το κύριο ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτούμε το PISA ως εργαλείο για να πετύχουμε μια δίκαιη και ισότιμη εκπαίδευση. Δηλαδή μια εκπαίδευση που θα δίνει τη δυνατότητα στους μειονεκτούντες μαθητές να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων. Τα παραδείγματα των άλλων χωρών μπορούν να μας βοηθήσουν ως προς αυτόν τον στόχο» σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η εθνική συντονίστρια του PISA για την Ελλάδα, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Χρύσα Σοφιανοπούλου, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Εσθονίας, της χώρας που πρώτευσε ανάμεσα σε εκείνες του ΟΟΣΑ.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ακόμη πως:

- Το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Jiangsu και η Zhejiang (Κίνα) και η Σιγκαπούρη σημείωσαν σημαντικά υψηλότερη επίδοση από όλες τις υ
pisa-opinaka2
pisa-opinaka1
πόλοιπες χώρες/ οικονομίες που έλαβαν μέρος στο PISA 2018.

- Η Εσθονία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Ιρλανδία σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

- Σε όλες τις χώρες και οικονομίες που έλαβαν μέρος στο PISA 2018 τα κορίτσια απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από τα αγόρια στην Κατανόηση Κειμένου - κατά 30 μονάδες κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, η διαφορά υπέρ των κοριτσιών στην επίδοση στην Κατανόηση Κειμένου ήταν 42 μονάδες.

Στην Ελλάδα:

- Ανάμεσα στις 37 χώρες του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατετάγη τέταρτη από το τέλος, ενώ ακολουθούν η Χιλή, το Μεξικό, η Κολομβία και η Ισπανία.

- Οι μαθητές που προέρχονται από ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στην Κατανόηση Κειμένου από όσους προέρχονται από μη ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, με διαφορά 84 μονάδων.

- Περίπου το 8% (μ.ο. ΟΟΣΑ 17%) των μαθητών που προέρχονται από ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον αλλά μόνο το 1% (μ.ο. ΟΟΣΑ 3%) των μαθητών που προέρχονται από μη ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον σημείωσαν πολύ υψηλές επιδόσεις στην Κατανόηση Κειμένου (επίπεδα 5 και 6), στο PISA 2018.

- Περίπου το 12% των μαθητών που προέρχονται από μη ευνοϊκό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον πέτυχαν επίδοση που τους κατέταξε στο υψηλότερο 25% της βαθμολογίας της χώρας αποδεικνύοντας, όπως επισημαίνεται, ότι το μη ευνοϊκό υπόβαθρο δεν αποτελεί απαραίτητα ανυπέρβλητο εμπόδιο για το μέλλον.Σύμφωνα με άλλα ευρήματα:

- Το 27% των ελλήνων μαθητών ανέφερε ότι έπεσε θύμα σχολικού εκφοβισμού (bullying) τουλάχιστον κάποιες φορές τον μήνα, σε σύγκριση με το 23% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Όμως, το 85% των μαθητών στην Ελλάδα (και το 88% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ) συμφώνησαν ή συμφώνησαν απόλυτα ότι είναι καλό να βοηθάνε τους μαθητές που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

- Περίπου το 34% των μαθητών στην Ελλάδα (μέσος όρος ΟΟΣΑ: 26%) ανέφεραν ότι σε όλες ή στις περισσότερες ώρες των μαθημάτων Γλώσσας/ Λογοτεχνίας ο/ η καθηγητής/-ήτριά τους έπρεπε να περιμένει αρκετό χρόνο για να ησυχάσουν οι μαθητές. Στην Ελλάδα, οι μαθητές που ανέφεραν αυτό το γεγονός σημείωσαν στην Κατανόηση Κειμένου επίδοση κατά 24 μονάδες χαμηλότερη από τους μαθητές που ανέφεραν ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ ή συμβαίνει μόνο σε κάποιες ώρες αυτών των μαθημάτων. Αυτή η διαφορά προήλθε αφού συνυπολογίστηκε η επίδραση του κοινωνικο-οικονομικού προφίλ τους.

Σημειώνεται πως στο PISA 2018 πήραν μέρος περίπου 600.000 μαθητές, αντιπροσωπεύοντας περίπου 32 εκατομμύρια 15χρονους από σχολεία των 79 χωρών και οικονομιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Στην Ελλάδα, 6.403 μαθητές από 256 σχολεία πήραν μέρος, εκπροσωπώντας 95.370 15χρονους μαθητές.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Τι κοιτάς α?

Oι Αλβανοί κι οι Ρωσοπόντιοι μαθητές; Tι να σου κάνουν κι αυτοί;

Πανεπιστημιακός

Θυμάμαι έναν Αλβανό μαθητή με μικρό όνομα Οδυσσέας, που τον είχαν προγκήξει επειδή πρώτευσε και θα κράταγε τη σημαία, κάπου στη Θεσσαλονίκη. Και έκανε εξαιρετικές σπουδές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η τεμπελιά, η βλακεία, αλλά και η ευφυία δεν έχουν πατρίδα, αλλά κατανέμονται σε όλους τους λαούς εξίσου. Στο πανεπιστήμιο συνέβη να έχω κάθε χρονιά πολλούς άριστους φοιτητές από την Αλβανία, όπως και από την πρώην ΕΣΣΔ.

ανωνυμος

Οσο πιο αγραμματος τοσο πιο ευκολα γινεσαι προβατο για τα σαινια,μεσα στο σχεδιο είναι κι αυτό.

Αίλυννας!

Αποκλείεται! Αφού μόνο η Ελλαδαρα βγάζει επιστήμονες, όλες οι άλλες χώρες έχουν μόνο βλακες!

Εθνικες Εκλογες Επικρατεια

Άνταρσυα 0.41% Εκλογές ΟΛΜΕ 25% με 35%. Οσο υπάρχει αυτή η αναντιστοιχεια εκπαιδευτικών- κοινωνιας αυτούς τους μαθητές θα παραγουμε και αυτούς τους πολίτες αργότερα. Ο νοών......

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΓΑΛΑΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΜΠ ΜΕ 360 ΜΟΙΡΕΣ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 14 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3%.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ .

Δεν ειναι δυνατον

Καποιο λαθος θα εγινε. Εδω εχουμε αναλυτες που γραφουν επιστημονικα σχολια, που τα ξερουν ολα. Μπαρπαδες του καφενειου που ειναι γνωστες και εχουν αποψεις για ολα τα θεματα. Δεν παμε καλα.

Νίκος

Εδώ έχουμε φτάσει στα Χριστούγεννα και ακόμα δεν έχουν έρθει καθηγητές, σε Γυμνάσιο στο Λαύριο (και όχι σε κάποιο ακριτικό νησί ή χωριό) έχουν ακόμα γύρω στις 50 ώρες κενό. Τι να πούμε τώρα;

Παντοτε

Κατω απο τη βαση ειμασταν και μαθητες και διδασκοντες και κοινωνια.ΟΛΟΙ ΣΤΑΣΙΜΟΙ!!!!!!

Ανακρίβειες

Οι μισοί μαθητές στα ελληνικά σχολεία είναι ξένοι. Οι οποίοι φυσικά και δεν νοιάζονται να λάβουν μόρφωση και παιδεία. Ενώ οι περισσότεροι καθηγητές είναι λοβοτομημενοι αριστεροί και ως εκ τούτου κρατιστές μέχρι το μεδούλι. Με απλά λόγια, ο μισθός να μπαίνει και στα παπάκια τους το σχολείο.

Τι κοιτας α?

Οι Αλβανοι κι οι Ρωσοποντιοι μαθητες; Τι να σου κανουν κι αυτοι;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης