«Σχέδιο Πολυτεχνείο» στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

«Σχέδιο Πολυτεχνείο» στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο

Drones θα παρακολουθούν για ενδεχόμενες κινήσεις μπαχαλάκηδων, επιχείρηση «καθαρές ταράτσες» και αποτροπή εισβολής σε Πολυτεχνείο - ΑΣΟΕΕ - Αναβολή επιχείρησης-σκούπα σε γνωστά αναρχικά άντρα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
grigoropoulos00
Η Παρασκευή είναι κομβική για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την επιχείρηση «Free Εξάρχεια». Από τη μία είναι η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και από την άλλη λήγει το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη προκειμένου να αδειάσουν δεκάδες κτίρια από τους καταληψίες και να μπει σε εφαρμογή το τελευταίο μέρος του σχεδίου για την αναβάθμιση της περιοχής χωρίς ανομία, με τα Εξάρχεια όμως να διατηρούν το ιδεολογικοκοινωνικό τους περίβλημα.

Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε να οχυρωθεί το κέντρο της Αθήνας με βάση το πλάνο που χρησιμοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος ή κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των αντεξουσιαστών να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια, να βανδαλίσουν και να κάψουν προκειμένου να πάρουν ρεβάνς για όλα όσα... δεν κατάφεραν να κάνουν το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονήθηκε περιλαμβάνει τις ίδιες καινοτομίες. «Φανερές παρακολουθήσεις» ατόμων που ηγούνται των αντεξουσιαστικών ομάδων και τον μπαχαλάκηδων προκειμένου να τους θέσουν και πάλι off. Αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια και εγκληματολογικά εργαστήρια, έτοιμες να μπουν στα πανεπιστήμια αν κάποιοι επιχειρήσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια, ενώ ως αποτρεπτικά μέσα σε αυτό το ενδεχόμενο θα χρησιμοποιηθούν το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. με τον προβολέα και drones που θα πετούν πάνω από τα Εξάρχεια. Παράλληλα, θα εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο το σχέδιο «καθαρές ταράτσες» προκειμένου να αναχαιτιστούν και πάλι πιθανές επιθέσεις από αέρος. Φυσικά και τα δύο υδροφόρα οχήματα (γνωστά ως «Αίαντες»).

Στο ίδιο πλάνο εντάσσεται η δίκυκλη ομάδα της ΟΠΚΕ «Δράση» (παλιά ΔΕΛΤΑ), με βασικό στόχο να γίνουν συλλήψεις κουκουλοφόρων σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν καταδρομικές επιθέσεις, ενώ τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ, αποτελούν βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες να μην καταφέρουν να μπουν μέσα για να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια.

Η μαθητική πορεία και οι ταράτσες

Οπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί που έχουν επιφορτιστεί με την εκπόνηση του σχεδίου της 6ης Δεκεμβρίου, η βασική διαφορά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου είναι η μαθητική πορεία. Το γεγονός ότι θα συμμετάσχουν χιλιάδες μαθητές από σχολεία της Αθήνας αλλάζει ως ένα σημείο τα σχέδια, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ομάδες μπαχαλάκηδων να παρεισφρήσουν στην πορεία για να προκαλέσουν επεισόδια. Ετσι θα υπάρχει στενό μαρκάρισμα κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας για να μην καταφέρουν οι κουκουλοφόροι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονηθεί, σε πρώτο επίπεδο θα επιχειρηθεί να μην μπορέσει να μπει κανείς στα πανεπιστήμια για να μη χρειαστεί να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα σε αυτά. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός το επιτυχημένο σχέδιο του Πολυτεχνείου, όπου κανείς από τους κουκουλοφόρους δεν κατάφερε να τρυπώσει σε αυτό, να ανέβει σε ταράτσες κτιρίων στα Εξάρχεια ή να χρησιμοποιήσει νοικιασμένα διαμερίσματα ως ορμητήρια. Τότε είχαν διατεθεί πολλές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν σε ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση της απροσπέλαστης φύλαξης. Οσο και αν προσπάθησαν οι μπαχαλάκηδες, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν το πανεπιστήμιο, καθώς υπήρχε στενό μαρκάρισμα από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Κλείσιμο
Οταν η κατάσταση γίνει έκρυθμη θα περιπολούν πάνω από τα Εξάρχεια ειδικά drones που θα απλώνουν τα ηλεκτρονικά τους μάτια και θα δίνουν online εικόνα για το πώς και πού κινούνται οι κουκουλοφόροι. Την ίδια ώρα, αν διαπιστώνουν ότι κάποια άτομα έχουν ανέβει σε ταράτσες κτιρίων, θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και άμεσα ομάδες συλλήψεων θα ανεβαίνουν και θα τους προσαγάγουν. Κάτι που έγινε με απόλυτη επιτυχία στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Αποφεύγουν να δυναμιτίσουν το κλίμα

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο αρχηγείο της Αστυνομίας και μεταφέρονται στις εισηγήσεις και τις γραπτές εντολές είναι ότι η εβδομάδα που ξεκινάει προβλέπεται ιδιαίτερα θερμή, με συχνά έκρυθμη κατάσταση, ακόμη και ένοπλες επιθέσεις.

Πιθανοί στόχοι κρίνονται αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί και γι’ αυτό με εντολές που έχουν φτάσει σε όλες τις μονάδες οι επιτελείς ζητούν από τους άνδρες και τις γυναίκες που είναι σε υπηρεσία ή και όχι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ελέγχουν τα οχήματα (υπηρεσιακά και προσωπικά) για τοποθέτηση εκρηκτικών ή εμπρηστικών μηχανισμών.

Παράλληλα αυξάνονται οι περιπολίες και οι ένστολοι καλούνται, αν διαπιστώσουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, να ενημερώνουν τις υπηρεσίες τους.

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει και πέντε σκληροπυρηνικές καταλήψεις στα Εξάρχεια (δύο από τις οποίες θεωρούνται εμβληματικές στον αντεξουσιαστικό χώρο), μια που υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για επιθέσεις κατά αστυνομικών δυνάμεων. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Ασφάλειας λένε ότι στα συγκεκριμένα κτίρια υπάρχουν όλο το 24ωρο ομάδες περιφρούρησης που δύσκολα θα... παραδώσουν τα όπλα, οι οποίες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στο τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη να αδειάσουν τα κτίρια. Με δεδομένο ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να προκαλεί με αστυνομικές ενέργειες που σίγουρα θα δυναμιτίσουν το ήδη τεταμένο κλίμα των ημερών, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις θα αναβληθούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι επιτελείς, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που έχουν λάβει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης μετά τις εκδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του Γρηγορόπουλου και μάλιστα θα προσπαθήσουν να γίνουν με διακριτικό τρόπο και με λεπτούς χειρισμούς γιατί και το παραμικρό λάθος μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκρήξεις. Μάλιστα έχουν εκδοθεί και εισαγγελικές παραγγελίες και στόχος της Αστυνομίας είναι ως το τέλος του χρόνου οι συγκεκριμένες καταλήψεις να έχουν αδειάσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης