Θεσσαλονίκη: Προτομές Μακεδονομάχων με αντιγκράφιτι επεξεργασία - Φωτογραφίες από τα αποκαλυπτήρια

Θεσσαλονίκη: Προτομές Μακεδονομάχων με αντιγκράφιτι επεξεργασία - Φωτογραφίες από τα αποκαλυπτήρια

Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας: «Σήμερα γίνεται κάτι που τιμά όλους τους πολίτες της πόλης μας»

protomes
Τα αποκαλυπτήρια των προτομών των Μακεδονονομάχων, που τοποθετήθηκαν στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και Στρατηγού Τσιρογιάννη, πλησίον του αγάλματος του Παύλου Μελά, πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία πλήθους κόσμου σε ειδική εκδήλωση.

Το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», Μιχαήλ Παπανούσης. Στη συνέχεια, Επιμνημόσυνη δέηση ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι προτομές τοποθετήθηκαν σε μαρμάρινες βάσεις, 1,40 μέτρων με αντιγκράφιτι επεξεργασία προκειμένου να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί.

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, οι πολίτες και ο δήμος σήμερα πράττουν το αυτονόητο με την τοποθέτηση των προτομών οι οποίες βρίσκονταν παρατημένες λόγω των εργασιών του μετρό. "Το θεωρώ απαράδεκτο για τις προτομές αυτών που εγκατέλειψαν τις οικογένειές τους, την προσωπική τους ζωή και ήρθαν εδώ να απελευθερώσουν την Μακεδονία", ανέφερε.

"Θα αποκατασταθούν και θα βρίσκονται σε μια περίοπτη θέση δίπλα στο Άγαλμα του Παύλου Μελά. Σήμερα γίνεται κάτι που τιμά όλους τους πολίτες της πόλης", πρόσθεσε.

"Πετάμε από χαρά γιατί δικαιώνονται αυτοί που έδωσαν την ζωή τους για την Μακεδονία. Βρίσκουν επιτέλους μετά από μια μεγάλη περιπέτεια τη θέση που τους αρμόζει σε έναν εμβληματικό χώρο", επισήμανε ο Μιχαήλ Παπανούσης.

Κλείσιμο
Οι προτομές των Γεωργίου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη, Ηλία Δεληγιαννάκη, Δημήτρη Καλοπαθάκη, Ευθύμιου Καούδη και Αλέξανδρου Πετρίδη, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από την πλατεία Μακεδονομάχων, λόγω των έργων για το μετρό Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν δεξιά κι αριστερά του αγάλματος του Παύλου Μελά, που δεσπόζει στην πλατεία, σε μια κίνηση αυτονόητη, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, λίγο πριν από την έναρξη της τελετής.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πράττουν σήμερα το αυτονόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε: «Σήμερα γίνεται κάτι που τιμά όλους τους πολίτες της πόλης. Αποκαθιστά `(η πόλη) τις μορφές αυτές σε περίοπτη θέση και ελπίζουμε πολύ σύντομα, με την ολοκλήρωση και του μετρό Θεσσαλονίκης, το πάρκο των Μακεδονομάχων να φιλοξενήσει και πάλι αυτές τις μορφές και πολλές άλλες, όπως του Ίωνα Δραγούμη, και να έχει η πόλη το πάρκο αυτών που τους οφείλει μεγάλη τιμή και σεβασμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», Μιχαήλ Παπανούσης, έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «δικαίωση αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία» με την επανατοποθέτηση των προτομών των έξι Μακεδονομάχων. «Βρίσκουν επιτέλους ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια τη θέση που τους αρμόζει, σε έναν εμβληματικό χώρο» τόνισε ο κ. Παπανούσης.

Η τελετή «άνοιξε» με τις ομιλίες των κ.κ. Ζέρβα και Παπανούση και «έκλεισε» με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.


Thestival.gr Ζέρβας


makedo

protomes_koda

makedonomaxoi

protomes_makedonomaxoi
Με πληροφορίες από thestival.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης