Κρίσιμη Σύνοδος πρυτάνεων σήμερα στην Αθήνα - Στο επίκεντρο οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Κρίσιμη Σύνοδος πρυτάνεων σήμερα στην Αθήνα - Στο επίκεντρο οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Με ενισχυμένες και ουσιαστικότερες αρμοδιότητες η νέα  Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)

panep-ktiri
Μεγάλα θέματα που αφορούν σε σαρωτικές αλλαγές της παιδείας βρίσκονται στην «ατζέντα» της Συνόδου Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, η οποία πραγματοποιείται έως αύριο, Σάββατο, στην Αθήνα.

Οι πρυτάνεις αναμένουν να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και αφορά στην μετεξέλιξη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας καθώς και τις ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο «σκούπα» που θα ψηφιστεί, στη Βουλή, πριν τις από γιορτές των Χριστουγέννων και θα περιέχει ρυθμίσεις που αφορούν και στις από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ενδυναμωθεί η ΑΔΙΠ και να γίνει βασικός εταίρος διαμόρφωσης πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, «αποκεντρώνοντας παράλληλα μια σειρά από εξουσίες με τη μεταφορά τους εκεί που πραγματικά πρέπει να ανήκουν» όπως λένε στο υπουργείο Παιδείας. «Η ΑΔΙΠ αποτελεί βασικό εργαλείο για την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας τους. Θα ανασύρουμε την ΑΔΙΠ από την υποβάθμιση στην οποία την είχε καταδικάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θα αναδείξουμε τον ρόλο της ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης», επισημαίνει με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης.

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Tο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής με ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).Η Αρχή αυτή θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ.

Ειδικότερα προβλέπεται:Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεσή της με την χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός, Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης, Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Σύμφωνα με το σχέδιο για πρώτη φορά προβλέπεται συγκεκριμένο ποσοστό της χρηματοδότησης να εξαρτάται από την αξιολόγηση και για πρώτη φορά πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους . Για πρώτη φορά εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ ́ κύκλου. Επίσης προβλέπεται πρώτη φορά προβλέπεται αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

Κλείσιμο
Στην Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως η θεσμοθέτηση βάσης ως προυπόθεση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια , τον καθορισμό αριθμού εισακτέων και τις μετεγγραφές, τα Ξςνόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών και η Φοιτητική Μέριμνα.

H «ατζέντα» της Συνόδου Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων, περιλαμβάνει τα εξής θέματα: Διεθνοποίηση Προγραμμάτων Σπουδών, διαχείριση ποιότητας των Προγραμμάτων Σπουδών, διαφορετικό τρόπο οικονομικής διαχείρισης των Πανεπιστημίων, στήριξη της Έρευνας. Φοιτητική μέριμνα: Προβλήματα, προτάσεις, προοπτικές Ασφάλιση φοιτητών,μεγαλύτερη αυτοτέλεια στα Πανεπιστήμια, συμμετοχή φοιτητών στη διασφάλιση ποιότητας Εξέλιξη της Πιστοποίησης και βασικές αρχές της στρατηγικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης