Διορισμοί διοικητών στα νοσοκομεία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης - Οι αστοχίες και οι διορθώσεις

Διορισμοί διοικητών στα νοσοκομεία: Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης - Οι αστοχίες και οι διορθώσεις

Κεντρικό πρόσωπο στο κάδρο της όλης αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο 80χρονος Κώστας Πατέρας, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως θα τοποθετηθεί ως επικεφαλής στο νοσοκομείο Καρδίτσας

pateras-kwnstantinos-nosokomeio-karditsas
Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε το σύστημα δημόσιας υγείας μετά την ανακοίνωση των διοικητών των νοσοκομείων από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με την κυβέρνηση να δέχεται σκληρή κριτική για την εικόνα των νέων διοικητών και τη σχέση τους με το αντικείμενο της διοίκησης που καλούνται να ασκήσουν και να υπεραμύνεται των επιλογών προτάσσοντας ως σημαντικά τα εργαλεία αξιολόγησης των διοικητών, όπως τα συμβόλαια αποδοτικότητας, τους στόχους και τις ρήτρες που τους δεσμεύουν.

Την ίδια στιγμή, όμως, η λίστα των κατά κύριο λόγο κομματικών προσώπων που τοποθετήθηκαν ως επικεφαλής στα νοσηλευτικά ιδρύματα πυροδότησε αντιπαράθεση και εντός της κυβερνώσας παράταξης, με στελέχη να ξιφουλκούν κατά στελεχών και και κατά της ηγεσίας, διαμαρτυρόμενα για τις επιλογές των διοικητών στο ΕΣΥ.

Κεντρικό πρόσωπο στο κάδρο της όλης αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο 80χρονος Κώστας Πατέρας, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε πως θα τοποθετηθεί ως επικεφαλής στο νοσοκομείο Καρδίτσας. Η αντίδραση ήταν άμεση, μάλιστα τοπικά στελέχη της ΝΔ διατύπωσαν τις ενστάσεις τους για την επιλογή αυτή καθεαυτή του 80χρονου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, αλλά και σε σύγκριση με τους 35 συνυποψηφίους του. Ο ίδιος, πάντως, υπεραμύνθηκε με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του βιογραφικού του και των ικανοτήτων του να διοικήσει το νοσοκομείο μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε και έγινε δεκτή η παραίτησή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση του 80χρονου είναι σταγόνα στον ωκεανό της αναξιοκρατίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παραίτηση του 80χρονου εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για μία παραίτηση «που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της "αναξιοκρατίας" και του κράτους των "αρίστων" του ρουσφετιού που εγκαθιδρύει η ΝΔ. Με μία παραίτηση το μόνο που προσπαθεί είναι να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων τον πίστεψαν για τη δήθεν αξιοκρατία και να τους αποπροσανατολίσει από το πλιάτσικο που έχει ξεκινήσει σε βάρος της δημόσιας Υγείας και των φορολογουμένων».

Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφει με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τους διοικητές -τους αποκαλεί «πολιτευτές, κουμπάροι, σύζυγοι και συγγενείς, που το μόνο κοινό που έχουν εκτός από την κομματική ταυτότητα της ΝΔ είναι ότι είναι παντελώς άσχετοι με τον χώρο της υγείας»-, αλλά και τον υπουργό Υγείας -τον χαρακτηρίζει «υπουργό των ρουσφετιών»- και τον πρωθυπουργό για τον οποίο αναφέρει: «Η ντροπή του κ. Μητσοτάκη δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του ηλικιωμένου πολιτευτή της ΝΔ, που διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας, με μόνο προσόν την κομματική του θέση και την υπόσχεση που παραδέχθηκε δημόσια ότι του είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

ΝΔ: Στελεχώνουμε το κράτος με κανόνες, πλαίσιο και αξιολόγηση

Τις ποιοτικές διαφορές σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού μεταξύ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προτάσσει στην ανακοινωσή της η κυβερνώσα παράταξη. Και δίδει έμφαση στο πλέγμα των κανόνων που θα διέπουν την άσκηση διοίκησης στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και στην απόλυση των διοικητών αζημίως, εφοςον δεν υλοποιούν τους στόχους.

«Οι Έλληνες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και μπορούν να κρίνουν πώς στελεχώνει το κράτος η Νέα Δημοκρατία και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε 3 μήνες και από αυτό και μόνο θα κρίνονται. Όποιος κρίνεται ανεπαρκής θα απολύεται και μάλιστα δίχως καμία απολύτως αποζημίωση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης η ΝΔ και στα θλιβερά παραδείγματα των διοικητών επί ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα (4) πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης και διέλυσε τη Δημόσια Υγεία δεν μπορεί να κουνάει το δάκτυλο στην Κυβέρνηση».

«Περιπτώσεις αστοχιών η δική μας κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να διορθώσει όπως έκανε σήμερα. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θα αλλάξει. Οι αλλαγές που ξεκίνησαν από το Υπουργείο Υγείας προχωρούν και οι πολίτες βλέπουν ήδη τη διαφορά» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ, την οποία ανηρτησε στον λογαριασμό του στο facebook και ο υπουργός Υγείας.

Οι αστοχίες και οι διορθώσεις

Κλείσιμο
Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη στο ΘΕΜΑ 104,6 πως θα υπάρχουν διορθώσεις όπου διαπιστώνονται αστοχίες. Η επιλογή του 80χρονου θεωρήθηκε, όπως προέκυψε εκ του αποτελέσματος, αστοχία -η πρώτη.

Ωστόσο, ούτε ο κ. Γεραπετρίτης ούτε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Κικίλιας αποσαφήνισαν τι σημαίνει αστοχία και τι διόρθωση και ποιοι ευθύνονται. Ήταν άστοχη η επιλογή της αρμόδιας Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών, η οποία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο τους τελευταίους δυο μηνες συγκέντρωνε και έλεγχε χιλιάδες βιογραφικά; Ή ήταν άστοχη η επιλογή του υπουργού Υγείας που έλαβε απόφαση για τους διοικητές με βάση την εισήγηση της επιτροπής;

Κι αν στην περίπτωση του 80χρονου η ηλικία έγινε βαρίδι και οδήγησε σε απομάκρυνση και διόρθωση της αστοχίας, πώς θα αντιμετωπιστούν αλλες περιπτώσεις όπου τα βαρίδια είναι άλλης φύσεως και γεννούν περαιτέρω προβλήματα; Στο υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πλέον πως υπάρχουν διοικητές με επιβαρυμένο ιστορικό όπως αυτός που τοποθετήθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και ο οποίος έχει καταδικαστεί για ιατρικό λάθος που είχε διαπράξει ως γιατρός στο ίδιο νοσοκομείο. Ή άλλος διοικητής που τοποθετήθηκε στο νοςοκομείο Καστοριάς για τον οποίο δήλωσε με αφοπλιςτικη ειλικρίνεια ο βουλευτής του νομού κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας -και κουμπάρος του- ότι είπε μια καλή κουβέντα στον υπουργό Υγείας για την τοποθέτησή του.

Νοτιότερα, στα Κύθηρα η επιλογή συγκεκριμένου προσώπου ως διοικητή στο νοσοκομείου Κυθήρων οδήγησε σε παραίτηση την πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ. Σε επιστολή στον πρόεδρο της ΝΔ, η κυρία Αδαμαντία Κορώνη αναφέρει πως « (…) στην παρούσα χρονική στιγμή διαφωνώ κάθετα με την τοποθέτηση του διοικητή του Τριφύλειου Νοσοκομείου Κυθήρων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης