«Επιχείρηση Αστραπή» για τους 8 Τούρκους: Αδιανόητο να έχουν συμβεί όσα καταγγέλλονται λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ

tourkoi-ypex-arthro

Σάλος στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις για σχέδιο των Τούρκων να «πάρουν πίσω» τους 8  στρατιωτικούς - Αντίδραση από το περιβάλλον του Νίκου Δένδια - Διέψευσε τα περί συμφωνίας με την Τουρκία ο Νίκος Κοτζιάς - Ποιο ήταν το σχέδιο των Τούρκων

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα το δημοσίευμα που ήθελε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να έχει συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη μεταφορά των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα, σε ένα σχέδιο που, τελικά, δεν προχώρησε, καθώς οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν πως με τη πιθανή επιστροφή των «8» στην Τουρκία κινδύνευε η ζωή τους.

Θέση στο θέμα πήραν το μεσημέρι της Τετάρτης κύκλοι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του Nordic Monitor, αναφέροντας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη Κυβέρνηση, που έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor.

H σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει από πλευράς της ότι δε διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται.

«Γνώμονας της Ελλάδας πάντοτε είναι η τήρηση των κανόνων του Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Διαψεύσεις από τον Νίκο Κοτζιά


Νωρίτερα, στη διάψευση του δημοσιεύματος του protothema.gr προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Με ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Για ποιο λόγο ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασσάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016; Πού το πάει ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης σε βάρος μου; Μάλλον ομολογούν οτι δεν τους βγαίνουν Πρέσπες και Προσφυγικό».


Ποιο ήταν το σχέδιο των Τούρκων για να πάρουν πίσω τους 8 «πραξικοπηματίες»

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη το καλοκαίρι του 2016 να επιστρέψει στην Τουρκία τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν μ’ ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια το δίκτυο Nordic Monitor και ο συντάκτης του Abdullah Bozkurt. Τελικά το σχέδιο απέτυχε, μιας και οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έκριναν πως με τη πιθανή επιστροφή των «8» στην Τουρκία κινδύνευε η ζωή τους και έτσι παρέμειναν στην Ελλάδα αιτούμενοι άσυλο.

ΤΙ4

Το Nordic Monitor αποτελεί πύλη ενημέρωσης και αναλύσεων, ανήκει στο δίκτυο Nordic Research and Monitoring που εδρεύει στη Στοκχόλμη, και καλύπτει θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά ινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Nordic Monitor, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικήσεις των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες στις 16 Ιουλίου 2016 στις 16:15, δίνοντάς τους εντολή να εκτελέσουν ένα σχέδιο για να φέρουν το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς πίσω, από Ελλάδα. Ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία στην Αθήνα ενημερώθηκε επίσης για τη διαταγή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά μετά την χρήση ενός ελικοπτέρου Sikorsky από τους Τούρκους στρατιωτικούς για να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφυγαν για να αποφύγουν τα βασανιστήρια, την κακή μεταχείριση και τον πιθανό θάνατο στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας.
111

Την εντολή επιβεβαιώνει ένα μήνυμα που μοιράστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στο Twitter στις 17:15 στις 16 Ιουλίου, στο οποίο είπε ότι είχε μιλήσει με τον τότε Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο τηλέφωνο και ισχυρίστηκε ότι ο Κοτζιάς τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους οκτώ στρατιώτες το συντομότερο δυνατό.
ΤΟΥ


Η τουρκική πλευρά ειδοποιήθηκε για τους Τούρκους αξιωματικούς που κρατήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, όταν το τμήμα Interpol της ελληνικής αστυνομίας κατέθεσε έκθεση στην την Ιντερπόλ δηλώνοντας ότι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί τέθηκαν υπό κράτηση όταν προσγειώθηκαν με ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk και αριθμό ουράς 11308 στις 16 Ιουλίου στις 11:50. Η έκθεση ανέφερε τα ονόματα όλων των επιβατών και σημείωνε ότι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Το σημείωμα υψηλής προτεραιότητας της Ιντερπόλ διαβιβάστηκε στην μονάδα της Ιντερπόλ της Τουρκίας και προωθήθηκε στον τουρκικό στρατό.

333

Παρόλο που φάνηκε ότι υπήρξε κάποια πολιτική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου στο σημείωμα προς την Ιντερπόλ και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έθεσαν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.

Πολλοί αξιωματικοί στις τουρκικές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατηγών, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί επαληθεύτηκαν τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Human Rights Watch και το Κέντρο για την Ελευθερία της Στοκχόλμης, οι οποίες κάλυπταν τις κρατήσεις τους μήνες που ακολούθησαν της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι μυστικές διαταγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να επιστρέψουν, τόσο το Sikorsky όσο και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία, μεταβιβάστηκαν στη μονάδα αεροπορίας της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων με τον κώδικα «Harekat Yıldırım» (Operation Lightning- Επιχείρηση Αστραπή), ο οποίος με τουρκικούς στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση έπρεπε να τεθεί σε κίνηση εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.

444


Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Χερσαίες Δυνάμεις διέταξαν ένα ελικόπτερο με 10μελές πλήρωμα να μεταβεί στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που σταθμεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε επίσης να διαθέσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ φυγάδων Τούρκων στρατιωτών από την Ελλάδα.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων. Η εντολή γράφτηκε από τον L.t. Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών και εγκρίθηκε από τον Col. Armagan Ustael, τον επικεφαλής της τότε υπηρεσιακής βαρδιας της SKKHM.

Το σχέδιο φαίνεται απέτυχε όταν οι δικαστικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις, εάν οι Τούρκοι στρατιώτες παραδίδονταν χωρίς δίκαιες διαδικασίες, ή δίκαιη δίκη.
tourkia_arthrooo

Στην πραγματικότητα, μετά από ακροάσεις και προσφυγές και στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς χορηγήθηκε άσυλο στην Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα που στάλθηκε στην Ελλάδα πήρε άδεια μόνο να πάρει το Sikorsky το απόγευμα της 16ης Ιουλίου 2016.

Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την ιδέα της αποστολής των αξιωματικών, λέγοντας ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της στρατιωτικής και της δημόσιας διοίκησης.

Έξι πιλότοι και δύο τεχνικοί – οι Gencay Büyük, Ahmet Güzel, Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Süleyman Özkaynakçı, Uğur Uçan, Bilal Kurugül και Mesut Fırat – όλοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

Η Τουρκία προσφέρει 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 700.000 δολάρια) για τη σύλληψη και των οκτώ στρατιωτικών, σύμφωνα με μια λίστα καταζητούμενων από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

5555


Σε ένα άλλο μυστικό σημείωμα της 17ης Ιουλίου 2016, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων διέταξε τις δευτερεύουσες μονάδες στις οποίες αρχικά είχαν οριστεί οι αξιωματικοί να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον και των οκτώ αξιωματικών. Το υπόμνημα γράφτηκε από τον υπολοχαγό Umit Bektas και εκκαθαρίστηκε από τον Ercan Erol, αξιωματικό πληροφοριών.

Πηγή: www.nordicmonitor.com (Turkey planned to force the return of 8 officers who fled to Greece, secret documents reveal)

ΣΧΟΛΙΑ (14)

ΠΟ

ΑΜΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΑΝΕΤΑ.ΕΡΙΧΝΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ Κ ΜΕ 2-3 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΝΑΝ.ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΗΓΕΤΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ Κ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ -ΣΑΜΑΡΑΣ ....

Ο Τσίπρας το υποσχέθηκε στον Ερντογάν.Όχι ο Κοτζιάς.

Είναι ένα θέμα γιατί πάνε να το φορτώσουν στον Κοτζιά. Υπόσχεση του Τσίπρα ήταν.

123

Πολύ αγάπη έχουμε για τους Τούρκους στρατιωτικούς, που μην ξεχνάμε είναι αυτοί που δεν θα δίσταζαν να επιτεθούν στην Ελλάδα, όπως και δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς ήταν σαν αυτούς που παραβιάζουν καθημερινά ουρανό και θάλασσα ελληνική...

Η δική σου αγάπη για τον Ερντογάν δεν κρύβεται...

Άσε τα σάπια,που σε έπιασε ο πόνος για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο,όταν εσύ ο ίδιος τις δικαιολογείς κατά κόρον εδώ μέσα με ένα σωρό σχόλιά σου...Σε διαβάζουν και μεγάλα παιδιά,ε; Μην πουλάς παραμύθια για αφελείς.Τι έγινε ρε Συριζαίε φιλότουρκε;Οι 8 δεν έχουν δικαιώματα;Δεν δικαιούνται άσυλο;Τους ζήτησε ο Ερντογάν για να τους εκτελέσει κι αυτό για σένα είναι...νόμος,ε; Μόνο τα μιλιούνια των παρανόμων μεταναστών που μας φόρτωσε ο Ερντογάν με την ανοχή σου έχουν δικαιώματα;Έλα ρε... επιλεκτικέ ανθρωπιστή.

Μεταναστης2

Ξυπνάτε ...ώρα για ύπνο,έχουν ήδη δημοσιευτεί διαβιβαστηκα εμπιστευτικά έγγραφα,.. σήματα.Μα για όνομα... τόσο χαιβανια είναι οι δικοί μας!

Lancίa Ιntegrale

Tόσo κι ακόμη περισσότερο...

Μ.ΠΑΣΟΚ

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΠΕ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ(ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ) ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑΚΟΥ ΟΤΙ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΞ/ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ . ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΟΝΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ./

Stelar

Το τσίρκουλο υποσχέθηκε σε ανύποπτο χρόνο στον Ερδογάν ότι σε δύο βδομάδες θα σου παραδώσω τους ,,πραξικοπηματίες,, όπως τους ονόμαζε η ελληνική κυβέρνηση !! Να όμως που η ελληνική δικαιοσύνη του είπε του αγράμματου πορδηπουργού ότι με το κοινοτικό δίκαιο δεν επιτρέπεται παράδοση ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Τουρκία !! Καπάκι να μας πιέσει η Τουρκία συνέλαβαν τους φαντάρους μας στο Έβρο ! Τότε φάνηκε και για πολλοστή φορά τι άσχετο άτομο ήταν στο τιμόνι του κράτους !!!

Kk

Και λογικα 25 αστυνομικοι και ειδικοι φρουροι φυλανε τους τουρκους.

Zero cola

Εάν δε δικαζοντουσαν σωστά τώρα δεν θα υπήρχε ο Οτσαλάν. Στο κάτω κάτω τι μας νοιάζει; Απλά δεν τους δίνουμε πίσω επειδή έχει βάλει το δάχτυλο ο περουκας ,και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Αντώνης

Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη αν επιστρέψουν στην Τουρκία;

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει κράτος δικαίου,ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σε κάλυψα;

Koρεγκας

Ούτε ο Άγιος Βασίλης υπάρχει νεαρέ μου, λυπάμαι, αλλά έτσι είναι

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΜΠΡΑΡΓΚΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ . ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΡΠΑΓΗΣ ΦΥΓΑΔΩΝ ... ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ...ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ . ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ....ΔΙΟΛΟΥ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΦΥΓΑΔΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΥΠΕΘΑΛΠΤΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ .ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΥΣΩ .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης