Υπόθεση Novartis: Η παραγγελία για δίωξη σε Λοβέρδο, το αίτημα Πλιώτα και τα επόμενα βήματα της έρευνας

Υπόθεση Novartis: Η παραγγελία για δίωξη σε Λοβέρδο, το αίτημα Πλιώτα και τα επόμενα βήματα της έρευνας

Η παραγγελία της κυρίας Τουλουπάκη για άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Λοβέρδου ήρθε στον «απόηχο» του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου αυτή να ορίσει εφέτη – ανακριτή που θα «τρέξει» στο εξής της έρευνες για την υπόθεση της Novartis

lov
Την ώρα που οι Εφέτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα ορίσουν ειδικό εφέτη – ανακριτή που θα αναλάβει το σύνολο της ερευνών για την υπόθεση της Novartis, μια νέα εξέλιξη έγινε γνωστή χθες και αφορά στην παραγγελία της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Η παραγγελία της κυρίας Τουλουπάκη για άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Λοβέρδου ήρθε στον «απόηχο» του αιτήματος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα για σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, προκειμένου αυτή να ορίσει εφέτη ανακριτή που θα «τρέξει» στο εξής της έρευνες για την υπόθεση της Novartis. Το αίτημα του κ. Πλιώτα, όπως δημοσίευσε χθες το protothema. gr, αφορά όχι μόνο στις δικογραφίες που σχετίζονται με τη Novartis και εκκρεμούν σε ανακριτικά γραφεία στο Πρωτοδικείο αλλά και την βασική δικογραφία, αυτή δηλαδή που χειρίζεται η εισαγγελία Διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να ανατεθεί η όλη υπόθεση σε έναν ή και σε περισσότερους έμπειρους εφέτες, εκφράζοντας την άποψη ότι με τον τρόπο αυτό θα εκκαθαριστεί δικαστικά πολύ πιο γρήγορα η συγκεκριμένη υπόθεση, που ταλανίζει επί μακρόν τον πολιτικό κόσμο και απασχολεί τη κοινή γνώμη.

Το αν, ωστόσο, η υπόθεση της Novartis θα ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή ή όχι θα κριθεί από την Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου. Δηλαδή, η Ολομέλεια, έχοντας ως «βάση» του αίτημα του κ. Πλιώτα, θα αποφασίσει αν η έρευνα για τη Novartis πρέπει και είναι δυνατόν να φύγει ή όχι από την κ. Τουλουπάκη και τους ανακριτές Διαφθοράς.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα που δρομολόγησε το αίτημα του κ. Πλιώτα, χθες, έγινε γνωστή η παραγγελία της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς για άσκηση δίωξης κατά του κ. Λοβέρδου για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ' εξακολούθηση. Μια κατηγορία που ο πρώην υπουργός Υγείας αρνείται, όπως αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, συναινώντας μάλιστα ο ίδιος στην άρση της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου, όπως έχει πει, να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να αποδείξει την αθωότητά του. «Εκείνοι που διέπραξαν κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας έβγαλαν σήμερα μόνοι τους και το τελευταίο προσωπείο. Αμετανόητοι σκευωροί. Θα τιμωρηθούν για τα κακουργήματά τους όπως ο ποινικός κώδικας ορίζει», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία για δίωξη εναντίον του.

Γιατί τώρα

Κλείσιμο
Χθες, με τη γνωστοποίηση της παραγγελίας της κυρίας Τουλουπάκη για άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Λοβέρδου, πολλοί ήταν εκείνοι που την συνέδεσαν με το αίτημα του κ. Πλιώτα για ορισμό εφέτη – ανακριτή που θα αναλάβει, εάν φυσικά αυτό αποφασιστεί, να τρέξει την έρευνα για τη Novartis, χειριζόμενος εκείνος τη δικογραφία που έχει τώρα στα χέρια της η εισαγγελέας Διαφθοράς αλλά και τις υπόλοιπες που εκκρεμούν στο Πρωτοδικείο.

Θεωρήθηκε δηλαδή, η κίνηση της κυρίας Τουλουπάκη ως μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στο ενδεχόμενο να της αφαιρεθεί η δικογραφία. Μάλιστα, κάποιοι ανέφεραν πως, από τη στιγμή που είχε γίνει γνωστό ότι ο κ. Πλιώτας είχε ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς ίσως να έπρεπε να περιμένει μέχρι να αποφασίσουν οι εφέτες αν θα ορίσουν ή όχι εφέτη ανακριτή που θα αναλάβει την σύνολο της υπόθεσης της Novartis.

Στον αντίποδα, άλλες πηγές σημείωναν πως εισαγγελία Διαφθοράς δεν θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα και να παραγγείλει την άσκηση της δίωξης, αφού ο κ. Λοβέρδος είχε καταθέσει αίτημα εξαίρεσης της κυρίας Τουλουπάκη από την έρευνα. Το αίτημα αυτό μέχρι να κριθεί είχε δέσει τα χέρια των εισαγγελέων Διαφθοράς, καθώς η έρευνα μέχρι να ληφθεί η απόφαση για τον αν η κυρία Τουλουπάκη πρέπει να εξαιρεθεί ή όχι είχε, επί της ουσίας, παγώσει. Ωστόσο, το αίτημα του κ. Λοβέρδου απερρίφθη στις 23 Οκτωβρίου. Μεσολάβησαν, δηλαδή, περίπου δυο εβδομάδες μέχρι η εισαγγελία να παραγγείλει τη δίωξη και ενώ μια ημέρα νωρίτερα ζητήθηκε από τον κ. Πλιώτα η σύγκληση της Ολομέλειας.


Τι μέλλει γενέσθαι με την έρευνα

Πάντως, η παραγγελία της κυρίας Τουλουπάκη για άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Λοβέρδου φέρνει τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ πρόσωπο με πρόσωπο με ανακριτή, είτε αυτός θα είναι εφέτης – ανακριτής, εφόσον οριστεί από την Ολομέλεια, είτε ανακριτής κατά της Διαφθοράς.

Και αυτό γιατί εφόσον η δίωξη ασκηθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών, η δικογραφία που αφορά στον κ. Λοβέρδο θα διαβαστεί σε ανακριτή είτε στο Εφετείο είτε στην Ευελπίδων και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα κληθεί σε απολογία ώστε να αντικρούσει την κατηγορία της δωροληψίας κατ' εξακολούθηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης