Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Αυθαίρετες οι περικοπές των επικουρικών το 2016

trapezes_syntakseis

Το δίκτυο υποστηρίζει ότι οι μειώσεις δεν έγιναν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου αλλά με αυθαίρετο μαθηματικό τύπο προκειμένου να βγει το συνολικό ποσό περικοπών ύψους 180 εκατ. ευρώ που επέβαλε το μνημόνιο

Αυθαίρετες και άκυρες είναι οι μειώσεις ως και 55% που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 σε 300.000 επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Το δίκτυο υποστηρίζει ότι οι μειώσεις δεν έγιναν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά με αυθαίρετο μαθηματικό τύπο προκειμένου να βγει το συνολικό ποσό περικοπών ύψους 180 εκατ. ευρώ που επέβαλε το μνημόνιο. Ο πρόεδρος του δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος θα δώσει ενδεικτικά παραδείγματα σε σημερινή συνέντευξη τύπου, εκτιμά ότι τα λάθη στον υπολογισμό ξεκινούν από 30 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τα 219 ευρώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που πρέπει να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές αφορούν επικουρικές άνω των 400 ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αναγνωρίσει ότι οι επικουρικές δεν επανυπολογίστηκαν με το μαθηματικό τύπο που προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση της 7ης Ιουνίου 2016, με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι βαρύτερες.

Ο λάθος επανυπολογισμός δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επικουρικών του 2016. Ωστόσο αυτή η παράμετρος θα προσμετρηθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας το οποίο θα προβλέπει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, κλάδο επικούρησης με βάση τη κεφαλοποίηση για τους νέους ασφαλισμένους μετά το 2021 και την καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης.

Οι αυξήσεις λόγω της επιστροφής των ποσών από τις ψαλιδισμένες συντάξεις είναι απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2016, αποσυνδέοντας το ύψος των επικουρικών από το άθροισμα των 1.300 ευρώ το μήνα (κύριες και επικουρικές) και αφορούν κυρίως 260.000 συνταξιούχους που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλους 100.000 δικαιούχους που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι αυξήσεις θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε +30%, περίπου 52,5 ευρώ το μήνα και 630 ευρώ το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Καί..

Κάπωs ετσι υποβάλαμε τήν οικογένεια μαs σέ ενα ιδιότυπο <<κατ οικον περιορισμό>> μετά τιs 10 κάθε μήνα γιά νά μπορεί να υπάρχει οσο γίνεται μία ικανοποιητική συνέπεια υποχρεώσεων γιατί τό πλήγμα δέν ηταν απλώs μεγάλο αλλά ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ.

Μα, το Μνημόνιο

Επιβλήθηκε ως "συνταγματικό"! Όπως και οι περικοπές (και άλλες καταστροφές) που επέφερε, για λόγους ..."δημοσίου συμφέροντος"!!! Έτσι δεν είναι, "άριστοι" της "νέας";

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης