Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο ΘΕΜΑ για την «Ελλάδα 2021»: Να δείξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο ΘΕΜΑ για την «Ελλάδα 2021»: Να δείξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος

Με σεβασμό στα γεγονότα και αίσθηση του μέτρου, η επιτροπή της οποίας ηγείται η Γιάννα Αγγελοπούλου ετοιμάζει τις εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο, τις οποίες βλέπει ως  αφετηρία «ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gianna-aggelopoulou-thema
Οσοι φαντάζονται ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 θα είναι κάτι παρελάσεις «κολοκοτρωνέικες» και φιέστες αλά Μπουμπουλίνα, υπό την έννοια ότι θα αναλωθούν σε μια φολκλορική υπενθύμιση της εθνικής μας ταυτότητας, πέφτουν έξω. Ακόμη και όσοι νομίζουν ή φοβούνται ότι οι εκδηλώσεις θα έχουν χαρακτήρα εθνικιστικής αυτοϊκανοποίησης μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί στο παραμικρό τον σκοπό της πρωτοβουλίας που έκανε πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη με την παρουσίαση της επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην Ελληνική Βουλή. Καμία εμμονή σε παραδοσιακές γιορτές, καμία διολίσθηση σε κιτς, διαβεβαιώνουν από την επιτροπή, δίνοντας παράλληλα ένα πρώτο στίγμα των σχεδιασμών.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει ως πρωθυπουργός το γενικό πρόσταγμα, και η επικεφαλής της Επιτροπής κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου βλέπουν την ιστορική επέτειο ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και αφετηρία «ενός νέου δημιουργικού ρεύματος του Ελληνισμού». Την Ελλάδα του μέλλοντος μέσα από την ενότητα θέλουν να αναδείξουν και όχι απλώς να επιδοθούν είτε σε μια ιστορική αναδρομή, με την ανακύκλωση εθνικών στερεοτύπων, είτε σε μια ομφαλοσκόπηση γύρω από εκείνα που παραδοσιακά χωρίζουν τους Ελληνες.

Οι εορτασμοί θα γίνουν «με σεβασμό στα γεγονότα, με αίσθηση του μέτρου» και «θα αποτελέσουν το παράθυρο για να περιγράψουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, κοντινού και απώτερου, ζητώντας μάλιστα από τα νέα παιδιά που θα την έχουν κτήμα τους να συμμετάσχουν ενεργά στην περιγραφή αυτή», τονίζει η κυρία Αγγελοπούλου σε αποκλειστική της δήλωση στο «ΘΕΜΑ».



gianna34
4945283


Ολόκληρη η δήλωση της Γιάννας Αγγελοπούλου

Προφανώς και θα σχεδιάσουμε, αλλά και θα βοηθήσουμε να υλοποιηθούν δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως και σε πολλά μέρη του κόσμου. Με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Οπως είπα και στη Βουλή, με σεβασμό στα γεγονότα, με αίσθηση του μέτρου, με στόχο να περιγράψουμε την Ελλάδα και την πορεία της τόσο στους εαυτούς μας όσο και στους άλλους.

Να περιγράψουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, σε γενικές γραμμές επιτυχημένη, η οποία έχει καταφέρει πολλά σε αυτούς τους δύο αιώνες, αλλά έχει πολλά ακόμα να πετύχει.

Οι δράσεις που θα γίνουν για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 θα αποτελέσουν παράλληλα και το παράθυρο για να περιγράψουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, κοντινού και απώτερου, ζητώντας μάλιστα από τα νέα παιδιά που θα την έχουν κτήμα τους να συμμετάσχουν ενεργά στην περιγραφή αυτή.

Οι φιλοδοξίες μας είναι πολλές και η παρουσία ξεχωριστών ανθρώπων από τον χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» είναι εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε. Θα το πετύχουμε.

Ο στόχος  για το «Ελλάδα 2021»

Κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού και της κυρίας Αγγελοπούλου είναι να ενισχυθεί το branding της χώρας διεθνώς. Μετά την περιπέτεια της κρίσης, που όμως έστρεψε με συμπάθεια τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στην Ελλάδα και προκάλεσε ένα ρεύμα συμπαράστασης, η χώρα αποζητά νέα ώθηση, ένα εφαλτήριο για να αναδειχθεί και να καταξιωθεί με νέους όρους αυτοπεποίθησης και δημιουργίας, με ό,τι θετικό μπορεί να επιφέρει αυτό ως σημείο αναφοράς παγκοσμίως.

Κλείσιμο
Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη που επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν την «Ελλάδα 2021» είναι κυρίως νέοι άνθρωποι με μέλλον και προσωπικότητες μέσα από τις οποίες αναδύονται οι σύγχρονες δυνατότητες της χώρας. Ασφαλώς υπάρχουν επιφανείς ιστορικοί και εκπρόσωποι θεσμών, όπως της Εκκλησίας, αλλά το ζητούμενο δεν είναι ποιος και τι έκανε τότε, αλλά πρωτίστως ποιοι συμβολίζουν το νέο ξεκίνημα.

Οσοι, δε, ασκούν κριτική για τη σύνθεση της επιτροπής και τη σχέση κάποιων μελών της με την επιστημονική έρευνα γύρω από την Επανάσταση δεν λαμβάνουν υπόψη ότι σκοπός του όλου εγχειρήματος δεν είναι να ξαναγράψει την Ιστορία, ούτε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα για τον χαρακτήρα του ξεσηκωμού, αλλά να δώσει μηνύματα για το μέλλον. Οι σχετικές ανησυχίες είναι τουλάχιστον υπέρμετρες, καθώς το τελευταίο που ενδιαφέρει τη Γιάννα είναι οι διαμάχες των ιστορικών και πώς απαντά ή πώς ερμηνεύει ο καθένας τις διάφορες πτυχές της εθνικής παλιγγενεσίας.

mitsotaki-ellada
«Το 2021 είναι μια ευκαιρία για τη χώρα να ξανασυστηθεί στη διεθνή κοινότητα μετά την πολυετή κρίση» είναι το μότο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε και το κεντρικό νόημα της προσπάθειας: «Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση. Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας».

«Η σύγχρονη Ελλάς ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Οχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο», δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, υπό τη σκέπη του οποίου, διά του Ιδρύματος της Βουλής, τελεί όλο το εγχείρημα.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο, που αναδεικνύει τη σημασία των εορτασμών και της ιστορικής επετείου. Η έναρξη των εργασιών της επιτροπής γίνεται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων και βαθιών αντιθέσεων στην ελληνική κοινωνία και έτσι το όλο εγχείρημα ενσαρκώνει και την ανάγκη για εθνική συναίνεση· το μέγα ζητούμενο δηλαδή στη διαχρονική πορεία του έθνους.


Η «νέα» Γιάννα

Η θεαματική επιστροφή της κυρίας Αγγελοπούλου στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του εγχειρήματος. Οχι επειδή την επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης πριν από τρεις μήνες, αλλά για το πώς η ίδια εμφανίστηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση και γενικά για το πώς κινείται όλο αυτό το διάστημα, προετοιμάζοντας την επιτροπή «Ελλάδα 2021». Και πιθανόν απογοήτευσε πολλούς από τους άσπονδους εχθρούς της, που την περίμεναν με ακονισμένα μαχαίρια και νύχια για να της επιτεθούν, ξεθυμαίνοντας πάνω της παλιά μίση και απωθημένα. Καταρχάς, η Γιάννα εντάχθηκε πλήρως στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, συνεργαζόμενη άψογα με το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αποφεύγοντας και την παραμικρή αυτονόμηση.

Με κορυφαία στιγμή ως τώρα την εναρκτήρια εκδήλωση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η άλλοτε σιδηρά κυρία ήταν μακριά από το προφίλ της «one woman show» που μας είχε συνηθίσει. Εμφανίστηκε πιο προσγειωμένη, πιο μετριοπαθής, προσηνής και συλλογική. Φρόντισε να στείλει τα φώτα της δημοσιότητας σε όσα περισσότερα πρόσωπα γινόταν, αποφεύγοντας με τις κινήσεις της, λογικές ή αμφιλεγόμενες, να τα συγκεντρώσει όλα πάνω της.

aggelopoulou-vouli


Η οργανωτική της ικανότητα δεν αμφισβητείται, ούτε το προσωπικό της κύρος και οι δυνατότητες να φέρει σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή, αλλά πλέον αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει καμία σημασία να τα επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά. Απαλλαγμένη εντελώς από την ανάγκη της όποιας δικαίωσης, η Γιάννα κινείται με έναν αέρα αυτογνωσίας και αναστοχασμού, συναισθανόμενη προφανώς ότι θα κριθεί πια από το πώς συγχρονίζει τα βήματά της με συλλογικές προσπάθειες και στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας στην οποία έχει επικεντρωθεί η χώρα. Πολλοί μιλούν για την «αυτοαναίρεση της παλιάς Γιάννας», για μία «άλλη Γιάννα», που έχει πιο γήινη επαφή με την πραγματικότητα στη χώρα, η οποία προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα της πολυετούς κρίσης και να ανοίξει αργά και κοπιαστικά νέους δρόμους.

Η «νέα Γιάννα» δεν ζητά τίποτα παραπάνω από τη δική της ευκαιρία σε ένα νέο πεδίο, να συνδράμει στη μεταμνημονιακή προσπάθεια, χωρίς να περιμένει κατ’ ανάγκην κάτι. Δεν την ενδιαφέρουν οι πολιτικές ισορροπίες, ούτε διατυπώνει πολιτικές φιλοδοξίες. Με όλα τα μεγάλα κόμματα να αναγνωρίζουν τη σημασία του έργου της επιτροπής, αλλά και τον δικό της ρόλο, η Γιάννα θέλει μόνο ένα πράγμα: να πετύχουν οι εορτασμοί και οι Ελληνες να νιώσουν ενωμένοι και συγκινημένοι γύρω από τα εθνικά ιδεώδη που σηματοδοτεί η εθνική παλιγγενεσία. «Και όταν πάνε όλα κατ’ ευχή και ενώ όλοι θα περιμένουν να ανοίξει σαμπάνιες, εκείνη θα φέρει τσικουδιές από την Κρήτη», λέει στενός συνεργάτης της για να δείξει ότι η Γιάννα αφήνει ένα νέο αποτύπωμα στη δημόσια σφαίρα.

Χωρίς δημόσιους πόρους

Ενδιαφέρον στοιχείο του όλου εγχειρήματος θα είναι να γίνουν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία με την ελάχιστη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Για την ακρίβεια, θα υπάρξει κάποια οικονομική στήριξη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω του Ιδρύματος της Βουλής, αλλά το πολύ μεγάλο βάρος θα επιδιωχθεί να το καλύψουν οι ιδιωτικές χορηγίες. Η κυρία Αγγελοπούλου σκέφτεται να ακολουθήσει το μοντέλο «1997», δηλαδή εκείνο που εφάρμοσε για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν όλο το κόστος το σήκωσαν ιδιώτες (μηδέ του συζύγου της Θεόδωρου Αγγελόπουλου εξαιρουμένου). Σκοπεύει να απευθυνθεί σε μεγάλα ιδρύματα που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, όπως τα ιδρύματα Λάτση και Νιάρχου, τράπεζες (ήδη έκλεισε χρυσή χορηγία από την Εθνική) και αλλού. Αλλωστε και η Επανάσταση του ’21 στηρίχθηκε στην οικονομική βοήθεια επιφανών Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ:

Έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»  (07/11/2019)


Συνεργάτες από τα παλιά

Η συνταγή του επιτυχημένου σχήματος με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί ουσιαστικά και οδηγό για τις επιλογές της Γιάννας σε οργάνωση και πρόσωπα. Πέρα από την επιτροπή των 31 προσωπικοτήτων, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το καθημερινό βάρος της προσπάθειας αναλαμβάνει ένα επταμελές εκτελεστικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν, πέρα από την ίδια, τέσσερις γραμματείς της Βουλής και δύο στενοί της συνεργάτες από την εποχή των Αγώνων ή και νωρίτερα. Ο ένας είναι ο οικονομολόγος Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος, που υπηρέτησε ως εντεταλμένος σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής στην «Αθήνα 2004». Ο δεύτερος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, που έχει διατελέσει διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών και εργάστηκε το τελευταίο δίμηνο για την προετοιμασία της επιτροπής.

Κοντά της η κυρία Αγγελοπούλου θα έχει και τον σκηνοθέτη και χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο οποίος επιμελήθηκε τις εντυπωσιακές τελετές των Αγώνων του 2004, αλλά και βασικά στελέχη της τότε επικοινωνιακής ομάδας. Οι στενοί της συνεργάτες Λευτέρης Κουσούλης και Αντώνης Παπαγιαννίδης έχουν πάντα κεντρικό ρόλο στο επιτελείο, χαράσσοντας τη στρατηγική, ο κ. Φοίβος Καρζής διατηρεί την μπαγκέτα της επικοινωνίας, ενώ ο κ. Γιάννης Προβής, που την ακολούθησε μετά το 2004 και στις δραστηριότητές της στα μέσα ενημέρωσης, έχει την ευθύνη του Γραφείου Τύπου.

Τα τρία στάδια των εργασιών

Το πλάνο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» χωρίζεται σε τρία στάδια. Το πρώτο ξεκίνησε με την ανακοίνωση από τον κ. Μητσοτάκη της όλης προσπάθειας πριν από περίπου 100 ημέρες και ολοκληρώθηκε με την προ ημερών εκδήλωση για την επίσημη παρουσίασή της στη Βουλή των Ελλήνων. Το δεύτερο ξεκινά τώρα και θα αφορά στο κύριο μέρος της προετοιμασίας των εορτασμών. Η επιτροπή θα εγκατασταθεί πλέον στο Κτίριο Αρβανίτη, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο ανήκει στο Ιδρυμα της Βουλής.

Η συνεργασία της κυρίας Αγγελοπούλου με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κωνσταντίνο Τασσούλα θα είναι στενή, αφού η επιτροπή εντάσσεται στις δράσεις του Ιδρύματος της Βουλής. Η «Ελλάδα 2021» θα συντονιστεί με όλα τα ιδρύματα και τους φορείς που προγραμματίζουν εκδηλώσεις για την Επανάσταση του 1821, θα συνδράμει τις προσπάθειες αυτές και θα τις αναδείξει. Ουσιαστικά όλο το 2020 η επιτροπή θα επιδοθεί σε αυτό το έργο. Το τρίτο στάδιο αφορά την κορύφωση των εορτασμών, δηλαδή από τις 25 Μαρτίου του 2021 και μέχρι το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν και θα γίνουν οι μεγάλες εκδηλώσεις. Για την ημέρα της επετείου προγραμματίζονται τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και μια εντυπωσιακή έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση.

Τα 31 μέλη της επιτροπής

Η βολιδοσκόπηση και οι επαφές για τη συγκρότηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021» διήρκησαν κάτι περισσότερο από δύο μήνες και την όλη αποστολή ανέλαβε και διεκπεραίωσε η κυρία Αγγελοπούλου σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξαν τριβές για κανένα όνομα, ενώ ελάχιστες ήταν οι αρνήσεις, ευγενικές πάντως, που συνάντησε η επικεφαλής του εγχειρήματος. Μεταξύ αυτών ήταν οι καθηγητές Αντώνης Λιάκος και Κώστας Τσουκαλάς. Σημειωτέον ότι η επιτροπή μπορεί να συμπληρωθεί στην πορεία. Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα πρώτα 31 ονόματα.

Πρόκειται για τους διεθνώς αναγνωρισμένους πανεπιστημιακούς Μαρκ Μαζάουερ, Ρόντρικ Μπίτον και Ρίτσαρντ Κλογκ, αλλά και τους κορυφαίους Ελληνες καθηγητές από το εξωτερικό Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθη Καλύβα και Δημήτρη Γόντικα. Από την Εκκλησία της Ελλάδος μετέχει ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντίστοιχης εκκλησιαστικής επιτροπής εορτασμών. Από την Ακαδημία Αθηνών επιλέχθηκε ο Βασίλης Ράπανος, ενώ στην επιτροπή εντάχθηκαν οι ιστορικοί Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου. Μέλη είναι ακόμη οι επιστήμονες Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Μουζέλης, Αριστείδης Χατζής, Ναπολέων Μαραβέγιας. Οι Σταύρος Ζουμπουλάκης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη εκπροσωπούν τον κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών.

Οι Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Ταρνανάς, Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος σηματοδοτούν την έρευνα σε κορυφαία επιστημονικά πεδία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης