Ομοσπονδία συλλόγων ασθενών με διαβήτη: Ανησυχία για τον επιπολασμό της νόσου στα Ελληνόπουλα

Ομοσπονδία συλλόγων ασθενών με διαβήτη: Ανησυχία για τον επιπολασμό της νόσου στα Ελληνόπουλα

Παιδιά, έφηβοι και νέοι, ηλικίας έως 21 χρόνων αποτελούν το 17% του συνολικού αριθμού των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ - Σειρά ενεργειών από την Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

diavitis
Περίπου 5.000 με 8.000 παιδιά, έφηβοι και νέοι, ηλικίας έως 21 χρόνων, στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, παλαιότερα λεγόμενο ινσουλινοεξαρτώμενο ή νεανικό διαβήτη. Αποτελούν το 17% του συνολικού αριθμού των ασθενών με διαβήτη τύπου 1, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, είναι 45.000.

Την ίδια ώρα, περίπου 350 παιδιά και νέοι ηλικίας έως 21 χρόνων στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 – σημειωτέον ότι αυτή η μορφή της νόσου εκδηλώνεται πλέον σε ανηλίκους με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα, κι ενώ θεωρούνταν ασθένεια που εμφανίζεται σε ενηλίκους. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 διαγιγνώσκεται στα παιδιά σε ηλικία από 6 μηνών μέχρι και 20 ετών, ενώ τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 διαγιγνώσκονται συνήθως σε ηλικία άνω των 10 ετών.

Ωστόσο, η απουσία μητρώου ασθενών με διαβήτη δεν επιτρέπει να είναι διαθέσιμα περισσότερο συγκεκριμένα στοιχεία για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού – για την ακρίβεια και αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την αναγωγή στα δεδομένα άλλων χωρών πληθυσμού παρεμφερούς με αυτόν της Ελλάδας. Οι ανήλικοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται στο επίκεντρο των επιστημόνων, αφενός λόγω της ηλικίας τους ως ασθενείς γενικά, αφετέρου γιατί η νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επίκαιρος ως ασθένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται σύγχρονη επιδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, τον περασμένο Νοέμβριο το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 965.293 άτομα.

Τα παιδιά και οι νέοι ασθενείς με διαβήτη έχουν την τιμητική τους και στο πλαίσιο των δράσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Η Ομοσπονδία πραγματοποιεί σειρά ενεργειών με τίτλο, κυριολεκτικό και μεταφορικό, «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία», συνδυάζοντας ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο του Νοεμβρίου, μήνα ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, θέλει να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτήν τη συμβολή την περικλείει στο μήνυμα «Οικογένεια και Διαβήτης».

«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος, την Πέμπτη.

Κλείσιμο
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση στην οποία συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι (οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σημείωσαν ότι γραφειοκρατικοί λόγοι δεν τους επέτρεψαν εφέτος να έχουν συμμετοχή και από δημόσια σχολεία). Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου σε αθλητικό κέντρο στην Κηφησιά.

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας» τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Γκόλφω Γεμιστού και πρόσθεσε: «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την εμφάνιση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

«Η στόχευση της Ομοσπονδίας με το Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία είναι μακροπρόθεσμη. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μεταδώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Μαρία Τριανταφύλλου.

Από την πλευρά της, η κ. Έλενα Βακάλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας, είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι» τόνισε η κ. Βακάλη και πρόσθεσε: «Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, αλλά και ως ήδη πάσχοντες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του».

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Και αυτό προκύπτει από τα νούμερα επιπολασμού του. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατ.. Την ίδια ώρα, 325 εκατ. άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4 εκατ. θάνατοι οφείλονται στον διαβήτη και τις επιπλοκές του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης