ΚΕΘΕΑ: Πόρισμα «βόμβα» για την κοινότητα Διαβατών – Έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονταν ως «χρήστες»

prison_ar

Διαβάστε έκθεση που παρέδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην οποία αποκαλύπτεται: Χρήση ουσιών από το προσωπικό, ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και μέλη – Πώς λειτουργούσε το  παρακύκλωμα  μέσα στις φυλακές Διαβατών

Τέρατα και σημεία περιλαμβάνονται στην έκθεση ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβαιναν στη Θεραπευτική Κοινότητα Διαβατών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που περιλαμβάνονται σε έκθεση του ΚΕΘΕΑ την οποία κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πριν λίγο στη Βουλή, η πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα σε ελληνικές φυλακές κατήντησε σαν πλυντήριο για την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών που εμφανίζονταν σαν χρήστες.

Όπως τονίζεται στην έκθεση ως σημαντικό ζήτημα αναδείχθηκε «η έκδοση βεβαιώσεων σε μέλη που παράτυπα εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα (γιατί προφασιζόμενα πρόβλημα εξάρτησης εντάσσονταν στη θεραπευτική διαδικασία) αλλά και κυρίως η χρήση νομικών ευεργετημάτων σε μέλη του Προγράμματος και απόφοιτους που χρησιμοποιούσαν το Πρόγραμμα χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρήση ουσιών».

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην έκθεση, έφτασε να αμφισβητείται δημόσια η αξία των βεβαιώσεων που εκδίδει το ΚΕΘΕΑ, ενώ γίνεται λόγος και για «παρακύκλωμα» που μπορεί να συνδεόταν με δικηγόρους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και στελέχη του οργανισμού.

«Η αίσθηση έλλειψης προστασίας από το προσωπικό, οι ασαφείς διαδικασίες και τα κριτήρια για τις προϋποθέσεις ένταξης στη Θεραπευτική Κοινότητα στα Διαβατά είναι προφανές ότι διακυβεύουν τους θεραπευτικούς στόχους του προγράμματος και συμβάλλουν στην αλλοίωση του κύρους του Οργανισμού» προειδοποιούν τα μέλη της ομάδας εργασίας.

Στο πόρισμα που συντάχθηκε από εσωτερική ομάδα εργασίας του ΚΕΘΕΑ για τα τεκταινόμενα στην πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 μέσα στις φυλακές Διαβατών περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία που προκαλούν σοκ, όπως για παράδειγμα η διαπίστωση ότι υπήρξε εκτεταμένη και συστηματική χρήση παράνομων ουσιών από προσωπικό και μέλη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «στο διάστημα αυτό, ζητήματα που ανέκυπταν σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, διοικητικές υπερβάσεις, και αστοχίες κλινικού σχεδιασμού, αντιμετωπίστηκαν ως θέματα δευτερεύουσας προτεραιότητας».

Στην έκθεση αποκαλύπτεται ότι μεταξύ προσωπικού στο πρόγραμμα Προμηθέας, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούσε μέσα στις φυλακές Διαβατών διαπιστώθηκαν και ερωτικές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ εργαζομένων αλλά και μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών του προγράμματος αλλά και χρήση παρανόμων ουσιών από εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Παραλλήλως, από συγκεκριμένα πρόσωπα καταβλήθηκε προσπάθεια να συγκαλυφθούν παραβατικές συμπεριφορές ή δραστηριότητες «οριακής νομιμότητας», αφού, όπως αναφέρεται «διαδικασία που διατυπωνόταν από στοιχεία ιδιότυπου εφησυχασμού που κατέληγε στο ότι “ό,τι συνέβη τελείωσε… τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, χωρίς να εκλαμβάνονται ως σημαντικά και κρίσιμα ανασταλτικά σημεία, οι ερωτικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, μεταξύ μελών του προσωπικού και μελών, η χρήση παράνομων ουσιών από εργαζόμενους στο Πρόγραμμα”».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των παρανομιών και ατασθαλιών που καταγράφονται από την ομάδα εργασίας, καθώς όπως τονίζουν: «Έχουν με βεβαιότητα τεκμηριωθεί: η απώλεια υπολογιστών με στοιχεία μελών, απώλεια υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν από πρόσωπα-κλειδιά, απώλεια δίσκων αποθήκευσης, έλλειψη παραστατικών από συναλλαγές, αλλά και ασυνήθιστες προσφορές προς το Πρόγραμμα στη φυλακή».

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για κατάχρηση εξουσίας, κλίμα ανασφάλειας, αποφάσεις που δεν προκύπτουν ως αποτέλεσμα των θεσμοθετημένων διαδικασιών, αδιαφάνεια στις συνεργασίες και υποσυστήματα μεταξύ των εργαζομένων που ανέπτυσσαν γενικευμένα συναισθήματα φόβου και καχυποψίας. Επίσης αναφέρεται «ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εμπιστοσύνη στο σύστημα σε κάθε εκδοχή δραστηριότητας. Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων δε πιστεύει ότι υπάρχει διέξοδος και διαφορετική προοπτική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ:

Από τη διαδικασία διερεύνησης της λειτουργίας του προγράμματος «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

- Ποιοι απαξίωναν το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ και την προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία των χρηστών ναρκωτικών;

- Είχε αντιληφθεί τις παράνομες συμπεριφορές εργαζομένων και μελών του προγράμματος της θεραπευτικής κοινότητας μέσα στις φυλακές Διαβατών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια εναλλασσόταν στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ με τον Γεράσιμο Νοταρά;

- Υπάρχει σχέση μεταξύ του περίφημου νόμου «Παρασκευόπουλου» με τις βεβαιώσεις που δίνονταν σε εμπόρους ναρκωτικών ότι είναι χρήστες, ώστε στη συνέχεια να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου και να πετυχαίνουν την αποφυλάκισή τους;

- Εγινε προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ να αποσιωπηθεί το πόρισμα των ίδιων των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ για όσα συνέβαιναν στη θεραπευτική κοινότητα των φυλακών Διαβατών;egrafo1
egrafo2
egrafo3
egrafo4
egrafo5
egrafo6
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Tsiriflokos

Για να ξέρετε λωβοτομημενα!!!για να πας και να γίνεις δεκτός στο ΚΕΘΕΑ ,18 άνω, ελαιώνα ,ΟΚΑΝΑ κλπ.πρεπει να έχεις πραγματομοσινη από εισαγγελικό πραγματονομονα άρα για πάρτε το λίγο από την αρχή και δέστε από που βρωμάει το ψάρι . Αν δηλώσεις χρήστης στην ανάκριση ο/η εισαγγελέας διορίζει πραγματονομονα πριν μεταφερθείς σε οποιοδήποτε ίδρυμα κράτησης αν είσαι πρόθυμος δίνεις το μπιλιετακι στον πραγματογνώμονα και γίνεσαι χρήστης με κριτήρια από 1 έως 9 στην πορεία πας ΚΕΘΕΑ η σε οποιοδήποτε άλλο κέντρο απεξάρτησης .Άρα μικρομυαλοι δεν είναι στην ευθύνη του ΚΕΘΕΑ ,18 άνω ,ελαιώνα ΟΚΑΝΑ .είναι κόλπα του δικαστηκου - παραδικαστικού

-

Ξηλώστε τους και χώστε τους στο κελί.Η κοινωνία στενάζει απο το έγκλημα και τα ιδρύματα έχουν γίνει φωλιές της μαφίας και συνδιαλλαγής της με τους συριζαίους.

Αθανάσιος Σ.

Ονόματα δεν λέει η έκθεση αλλά νομίζω (μπορεί να κάνω και λάθος) αντιπρόεδρος ήταν κάποιος Αρβανίτης που λύσσαξε όταν αλλάξανε το προεδρείο. Ω ρε τι έχουμε να δούμε ακόμα! Και που είσαι Κικίλια. Όχι λόγια έργα και φυλακή.

σωστός

Με μεγάλη μου χαρά βλεπω να εστιάζετε πλέον σε αυτό το θέμα (λιγότερο φιλοκυβερνητικ) από το μπάρμπεκιου (Προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του Γιαννούλη αποκαλύπτει ότι αναφερόταν όχι γενικά σε μπάμπερκιου αλλά σε συγκεκριμένη εκδήλωση μίσους ενάντια στους πρόσφυγες που διοργάνωνε η ομάδα έλληνες μακεδόνες έξω από το στρατόπεδο των προσφύγων. Το ΠΘ ξεπερνά τον εαυτό του.)

Ο τρελός πόντιος

Καταρχάς μπράβο στον υπουργό που δεν μασάει. Αντιλαμβάνεται την καίρια θέση που έχει και το ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κάθε ενέργεια ξεκινά με πολιτική βούληση. Πότε άλλοτε στην ιστορία της Ελλάδος δεν είχαμε τόσους πολλούς αστυνομικούς και παράλληλα τόση λίγη ασφάλεια. Κάτι πρέπει να αλλάξει. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση όλα γίνονται. Και πάλι μπράβο του.

Πολίτης

Το πόρισμα δεν μου λέει κάτι. Αν δεν συνοδεύεται απο καταδίκες είναι λόγια του αέρα. Κατηγορίες ενθεν κακείθεν έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε αν δεν καταλήγει σε ουσία. Η ουσία μάλιστα για τέτοιες κατηγορίες είναι φυλακή και απολύσεις. Αν δεν υπάρξουν αυτά τότε Κικίλια παίζεις παιγνίδι και μας κοροιδεύεις.

Τρολ

Σαν και σένα ο ΤΕΛΑΜΩΝ θέλει δέκα .

Φυλακή

Χάνουμε την υπομονή μας. Θα δικαστεί και τιμωρηθεί κανείς? Όλα αυτά τα ΚΟΠΡΌΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, που έφαγαν δημόσιο χρήμα και έχουν κάνει ποινικά κολασιμες πράξεις, απαιτείται να πάνε ΦΥΛΑΚΗ. ΓΊΔΙΑ ΤΟΥ 31,5%.

Αρνάκια και Λύκοι

Ellas ellas i xora tis foustias. Islamopoiisi kai polu mas einai

γτπ καβαλα

ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;...Ή ΑΚΟΜΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης