Θρίλερ στο Τόγκο: Ο τιμοκατάλογος της προστασίας στη φωλιά των πειρατών

ship_ar

Τουλάχιστον 12.000 δολάρια την ημέρα κοστίζει η ασφαλής διέλευση από τον κόλπο της Γουινέας - Τι παρέχουν εταιρείες σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στο νέο λημέρι των σύγχρονων πειρατών - Συνεχίζεται η αγωνία για τον 20χρονο δόκιμο μηχανικό του ελληνικού τάνκερ

Από 12.000 δολάρια και πάνω τη μέρα οφείλουν να πληρώνουν οι ναυτιλιακές σε εταιρείες σεκιούριτι εάν θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο όταν τα πλοία τους διασχίζουν το κόλπο της Γουινέας, το νέο λημέρι των πειρατών.


Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο της προστασίας στις επικίνδυνες θάλασσες του Τογκό που φέρνει σήμερα στο φως το protothema.gr, οι ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προσφέρουν διάφορες επιλογές στις πλοιοκτήτριες εταιρείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανή επίθεση από πειρατές.

Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν συνήθως έως και τέσσερις επιλογές στις ναυτιλιακές, προκειμένου να διασφαλίσουν όσο περισσότερο μπορούν την ασφαλή διέλευση του εκάστοτε πλοίου.

Η πρώτη επιλογή αφορά στην παρουσία 4 ενόπλων Τογκολέζων-μέλη του Πολεμικού Ναυτικού που είναι και οι μόνοι με τη δυνατότητα να ανέβουν στο πλοίο με όπλα, μαζί με έναν σύμβουλο ασφαλείας. Οι τέσσερις αυτοί πάνοπλοι φρουροί ανεβαίνουν στο αγκυροβόλιο με το που φτάνει το καράβι και κάθονται σε αυτό μέχρι και την αποχώρησή του.
Η πρώτη μέρα παρουσίας του χρεώνεται 2,850 δολάρια και κάθε επιπλέον μέρα κοστίζει 1,650 δολάρια.

Στη δεύτερη επιλογή, παρέχονται 2 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας χωρίς όπλα οι οποίοι και ανεβαίνουν στο αγκυροβόλιο μέχρι και την αποχώρησή του. Η παρουσία τους έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, οπότε και το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος της πρώτης επιλογής.
Συγκεκριμένα, για τις 3 πρώτες μέρες η συγκεκριμένη υπηρεσία χρεώνεται 750 δολάρια, ενώ από την 4η μέρα και μετά 650 δολάρια, σύμφωνα πάντα με το κοστολόγιο μιας εκ των εταιρειών σεκιούριτι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία καλείται να πληρώσει μαζί και ένα πάγιο 1,250 ευρώ με το που ανέβουν οι δυο άοπλοι φρουροί στο πλοίο.
Σε περίπτωση που η πλοιοκτήτρια εταιρία θέλει για κάποιο λόγο να αυξήσει τα μέλη της ομάδας πριν το αγκυροβόλιο, δηλαδή στα 12 ναυτικά μίλια, τότε πρέπει να καταβάλει στην εταιρεία σεκιούριτι επιπλέον 800 δολάρια.

Η τρίτη επιλογή που δίνουν οι εταιρίες σεκιούριτι έχει να κάνει με την παρουσία ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού της Γουινέας που χρεώνεται για την πρώτη μέρα για 1,450 δολάρια και κάθε επιπλέον μέρα προς 1,350 δολάρια ενώ τα τέλη διαχείρισης υπολογίζονται σε 4,167 δολάρια.

Η τέταρτη και πιο ακριβή επιλογή αφορά στην παρουσία συνοδευτικού σκάφους, το οποίο συνοδεύει το πλοίο από απόσταση 40 ναυτικών μιλίων ωσότου γίνει η φόρτωση του για να επιστρέψει μαζί με το πλοίο όταν αυτό διανύσει την ίδια απόσταση. Η παρουσία συνοδευτικού σκάφους κοστίζει 12.000 ευρώ τη μέρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή μέτρα ασφάλειας που είχε λάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου “Έλκα Αριστοτέλης”. Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για την παρουσία  ένοπλου φρουρού πάνω στο πλοίο, ο οποίος και φέρεται να τραυματίστηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα μέτρα που έλαβε η πλοιοκτήτρια του “Ελκα Αριστοτέλης” για την αποτροπή του ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ο Άγιος Νικόλαος προστατεύει όλους τους ναυτικούς...

Kαι όμως.................

Ακόμη και απο το ...Τόγκο(!) έχουμε εδώ στο Ελλαδιστάν λαθρομετανάστες....που έχουν ζητήσει κι' άσυλο!!! Τους "φιλοξενούμε κι αυτούς τους εγκληματίες-πειρατές...Για τον Ελληνα που δεινοπαθεί τώρα στα χέρια τους θα ασχοληθεί κανείς???

Τι είπες τώρα?

Δεν επιτρέπεται η οπλοφορία στα πλοία ακόμα και όταν είναι να πάνε σε τέτοια μέρη? Άρα στην ουσία επιτρέπεται η πειρατεία και θεωρείται πλήρως νόμιμη δραστηριότητα....από ότι κατάλαβα οι τογκολεζοι βγάζουν καλά λεφτά από αυτό είτε σαν πειρατές είτε σαν μέλη του .... ναυτικού.

Κρις7

Αυτό ακριβώς. Και στη Νιγηρία το ίδιο είναι. Εάν θέλετε Θέλεις ενόπλους μόνο ντόπιους αλλιώς Bruce Lee. Πληρώνεις την γλυτώνεις δεν πληρώνεις έρχονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης