Συγκλονίζει η ιστορία της Σαραρέ Κχαντεμί: Έκκληση να μην εκδοθούν εκείνη και το παιδί της στο Ιράν

gineka-iran

Την υπόθεση της Σαραρέ Κχαντεμί και της εξάχρονης κόρης της δημοσιοποιεί ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος καλεί όσες και όσους νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα να τη διαδώσουν και να υποστηρίξουν το αίτημά της να μην επιστρέψει στα χέρια του δυνάστη άνδρα της

Την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου αναμένονται τα νεότερα από τον Άρειο Πάγο σχετικά με την έκδοση ή μη της Ιρανής Σαραρέ Κχαντεμί και της κορούλας της στη χώρα καταγωγής της.

Η κυρία Κχαντεμί ζητεί να μην επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της η ίδια και το παιδί της ώστε να γλυτώσουν από τον δυνάστη άνδρα της, σε μια χώρα που οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα.

Στην υπόθεση της Σαραρέ Κχαντεμί και της κόρης της εστιάζει και ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook καλεί όσες και όσους νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και όσες και όσους έχουν δημόσιο λόγο, να διαδώσουν και να υποστηρίξουν το αίτημα της Σαραρέ Κχαντεμί.

Όπως αναφέρει ο κ. Διοξιάδης η νέα γυναίκα από το Ιράν ήρθε στη χώρα μας «με την εξάχρονη κόρη της Ντιάνα, για να γλυτώσει από έναν βάρβαρο δυνάστη σύζυγο και ένα καθεστώς όπου τα δικαιώματα της γυναίκας είναι ανύπαρκτα». Σύμφωνα με τον ίδιον, το Ιράν, όπου ισχύει ο νόμος της Σαρία, ζητά την έκδοση τους, μάνας και κόρης. Η βάση είναι μήνυση του συζύγου της, που κατηγορεί την Σαραρέ για απαγωγή (κατά τον ιρανικό νόμο) ανηλίκου--της κόρης της. Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, η πράξη της Σαραρέ, να πάρει την κόρη της, θεωρείται απαγωγή και τιμωρείται με ελάχιστο δεκαπέντε έτη φυλάκισης. Αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα για εκείνη: ο άνδρας της την έχει κατηγορήσει στο Ιράν για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πράγμα που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με την ποινή του θανάτου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Απόστολου Δοξιάδη

Την ερχόμενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, δικάζεται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της έκδοσης της Σαραρέ Κχαντεμί, μιας νέας ιρανής γυναίκας που ήρθε στον τόπο μας με την εξάχρονη κόρη της Ντιάνα, για να γλυτώσει από έναν βάρβαρο δυνάστη σύζυγο και ένα καθεστώς όπου τα δικαιώματα της γυναίκας είναι ανύπαρκτα. Το Ιράν, όπου ισχύει ο νόμος της Σαρία, ζητά την έκδοση τους, μάνας και κόρης. Η βάση είναι μήνυση του συζύγου της, που κατηγορεί την Σαραρέ για απαγωγή (κατά τον ιρανικό νόμο) ανηλίκου--της κόρης της.

Η Σαραρέ και η κόρη της είχαν υπάρξει επανειλημμένα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχοντας και οι δύο υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς από τον σύζυγο/πατέρα. Ανάμεσα στα πολλά άλλα, ο άνδρας της έσπασε το χέρι της Σαραρέ, πράγμα που τεκμαίρεται ακόμη και από το ιρανικό αίτημα έκδοσης, που γράφει το εξής αμίμητο: ότι στο Ιράν υπάρχει δικαιοσύνη, γιατί ναι μεν ο άνδρας της Σαραρέ της έσπασε το χέρι, αλλά της έδωσε μια μικρή οικονομική αποζημίωση!

Σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία, οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερα όντα, κάτι ανάλογο από νομικής πλευράς με ζώα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εξουσία του άνδρα-αφέντη τους. Η μοιχεία τιμωρείται με θάνατο δια λιθοβολισμιού, όπως βέβαια και κάθε αντικαθεστωτική δράση.

Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, η πράξη της Σαραρέ, να πάρει την κόρη της, θεωρείται απαγωγή και τιμωρείται με ελάχιστο δεκαπέντε έτη φυλάκισης. Αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα για εκείνη: ο άνδρας της την έχει κατηγορήσει στο Ιράν για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πράγμα που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με την ποινή του θανάτου. (Φυσικά, αυτό δεν γράφτηκε στους λόγους έκδοσης, γιατί δεν θα περνούσε το φίλτρο της Ίντερπολ--αλλά θα ισχύει αν ο μη γένοιτο η Σαραρέ εκδοθεί). Επιπλέον, και ακόμα χειρότερο, οι ιρανοί πολίτες που ζητούν άσυλο σε ξένη χώρα και τελικά εκδίδονται, θεωρούνται με την επιστροφή τους αυτοδικαίως "προπαγανδιστές κατάτ ου καθεστώτος και εχθροί του", κατηγορίες που έχουν σχεδόν σίγουρη τη θανατική καταδίκη.

Είναι απλό το θέμα δυστυχώς: αν η Σαραρέ εκδοθεί στο Ιράν, κατά πάσα πιθανότητα θα εκτελεστεί. Όσο για τη μικρή Ντιάνα, θα περάσει στην "επιμέλεια" του βασανιστή-της πατέρα, ο οποίος έχει το δικαίωμα, μόλις η μικρή κλείσει τα εννιά της χρόνια, να την παντρέψει (!) με γαμπρό που θα διαλέξει ο ίδιος.

Η πρώτη, εφετειακή απόφαση, που βγήκε στην Κομοτηνή, για λόγους κατ' εμένα ακατανόητους, έκρινε ότι η Σαραρέ πρέπει να εκδοθεί, με επιχειρήματα που--ο Θεός να με συγχωρέσει--μου θύμιζαν περιρσσότερο ιρανικό παρά ελληνικό δικαστήριο.

Έτσι, αυτή τη στιγμή η Σαραρέ κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, και η μικρή Ντιάνα σε ένα "κέντρο φιλοξενίας". Την Τρίτη θα οδηγηθεί στον Άρειο Πάγο, όπου πέντε έλληνες ανώτατοι δικαστές θα αποφασίσουν για τη μοίρα των δύο ανυπεράπιστων συνανθρώπων μας.

Ο Άρειος Πάγος είναι πλέον το μόνο τείχος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, που μπορεί να εμποδίσει ενά εφιαλτικό μέλλον για τη Σαραρέ και τη Ντιάνα.

Είναι αυτός ο ίδιος, ελληνικός Άρειος Πάγος, που με την απόφαση της μη-έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, παρά τη μανία του Ερντογάν και τη φιλική σε αυτόν στάση της τότε κυβέρνησης μας, τίμησε την Ελληνική Δικαιοσύνη. Με τη γενναία, υψηλόφρονη και--πάνω από όλα--δίκαιη απόφασή του, υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο της αξίες του κράτους δικαίου, των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αξιών--τελικά της ανθρωπιάς.

Θέλω να ελπίζω ότι η ίδια λαμπρή παράδοση θα συνεχιστεί με την απόφαση για τη Σαραρέ και τη Ντιάνα, θύματα ενός βάρβαρου, απάνθρωπου και βέβαια μισογυνικού καθεστώτος.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Φίλες και φίλοι, όσες και όσοι νοιάζεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσες και όσοι έχετε δημόσια φωνή, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε τα ΜΜΕ, διαδώστε και υποστηρίξτε το αίτημα της Σαραρέ.

Φίλες και φίλοι του Facebook, αν το νομίζετε, αναπαράγετε και διαδώσετε αυτή την ανάρτηση, καθώς και κάθε άλλη σχετική με το θέμα.
Κι όσο για μένα, εδώ είμαι. Και βέβαια θα επανέλθω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

George

Ετσι μπραβο παιδια !! Βρηκαμε αλλη μια δικαιολογια για να φερουμε κ αλλους οποτε σε λιγο λεω να μην χρειαζεται καν να τους ρωταμε ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΙ Κ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!

Πολίτης

Θα γίνει αυτό που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο!!!

Νικ

Διόλου απίθανο να προτείνουν στον άντρα της οι μκο μαζί με όλο το συγγενολόι να μεταναστεύσουν στον ισλαμοκρατούμενη Ελλάδα όπου θα αναπνεύουν δημοκρατία και ισλάμ.

Αφροξυλανθη Κομποθεκλα

Ποιοι είναι οι λεβέντες δικαστές που δέχτηκαν τα επιχειρήματα των Ιρανών; Να τους παρασημοφορησει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας! Και μετά να τους βάλουν σε ένα κάρο και να τους στείλουν μετανάστες στο Ιράν.

Είναι Δημοκρατική Χώρα το Ιράν ???

Το Ιράν θεωρείται Δημοκρατική Χώρα που σέβεται τ'ανθρώπινα δικαιώματα ??? Μήπως ξέρουν να μας απαντήσουν οι διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι "προοδευτικοί" αγωνιστάδες ???

@William Blake

Every Night and every Morn Some to Misery are Born. Every Morn and every Night Some are Born to sweet delight. Some are Born to sweet delight, Some are Born to Endless Night.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης