Συγκλονίζει η τραγωδία με την 52χρονη στην Ηλεία - Πώς θα καλυφθούν τα κενά σε ΜΕΘ και Επείγοντα

52xroni_main

Σχέδιο για κάλυψη των κενών σε ΜΕΘ και τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στη «σκιά» του χαμού της 52χρονης, που υπέστη καρδιακό στην Ηλεία και πέθανε στη διαδρομή για το νοσοκομείο Ιωαννίνων - Τι συμβαίνει με τις καρδιοχειρουργικές κλινικές - «Κραυγή αγωνίας» από τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας μέσα από τον  ΘΕΜΑ 104,6

Το τραγικό περιστατικό με την 52χρονη, η οποία υπέστη καρδιακό στην Ηλεία και πέθανε στη διαδρομή για το νοσοκομείο Ιωαννίνων, φέρνει στην επιφάνεια την «ωμή» πραγματικότητα για την κατάσταση των καρδιοχειρουργικών κλινικών στο Ρίο (από το 2017) και στο Ηράκλειο (από το 2010), οι οποίες δεν εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά.

Ως συνέπεια, τα περιστατικά από το Ηράκλειο Κρήτης πηγαίνουν με αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής, τα δε περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας διακομίζονται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η άτυχη γυναίκα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας, στις 14:10 το μεσημέρι του Σαββάτου. Στις 14:29 την παρέλαβε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί, οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση, η οποία θεωρείται ακόμα σοβαρότατο επεισόδιο από αυτό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Περίπου στις 18:30 το απόγευμα το ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Πύργο, όμως λίγο έξω από την Άρτα η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε δραματικά. Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες, σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες, για να την διατηρήσουν στη ζωή. Όμως, η κατάστασή της ήταν πολύ βαριά και η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.

Τελικά η 52χρονη, η οποία ήταν σύζυγος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Άρτας, όπου εκεί διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 o κ. Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη.... συμβασιούχου καρδιοχειρουργού.

Οπως επισήμανε μάλιστα, κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, με συνέπεια η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα (αφού κυρίως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου διακομίζονται αρχικά όλα τα σοβαρά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου) να αποτελεί μονόδρομο να παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο κ. Τσόχατζης είπε στον ΘΕΜΑ 104,6:

«Η θωρακοχειρουργική δουλεύει ανελλιπώς. Το τμήμα της καρδιοχειρουργικής δεν δουλεύει από το 2017 λόγω έλλειψης καρδιοχειρουργών. Εχει γίνει η προσπάθεια να καλυφθεί το τμήμα με επικουρικούς γιατρούς το 2018, με συμβασιούχους γιατρούς δηλαδή, όπου πολύ δύσκολα κάποιος συνάδελφος με σύμβαση θα έρθει να καλύψει μια τέτοια θέση ευθύνης για όλη την περιοχή. Και δυστυχώς είμαστε σε μια θέση αυτή τη στιγμή όλα τα περιστατικά τα καρδιοχειρουργικά που χρειάζονται πολλές φορές και άμεσα αντιμετώπιση στο χειρουργείο να χρειάζεται να διακομίζονται είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα».

»Ο νομός Αχαΐας έχει τρία νοσοκομεία. Θωρακοχειρουργική κλινική υπάρχει μόνο στο πανεπιστημιακό του Ρίου και καρδιοχειρουργική πουθενά. Είναι ένα σύνθετο πρόβλήμα. Υπάρχει κατεύθυνση διορισμού ενός καρδιοχειρουργού που είναι σε διαδικασία κρίσεων. Αλλά δεν είναι μόνο ο ένας γιατρός που θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση, μιλάμε για καρδιοχειρουργική μονάδα. Δεν μπορεί ένας γιατρός μόνο να καλύψει το κενό. Μιλάμε για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Και το πρόβλημα είναι για τους ασθενείς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, που δεν είναι καλυμμένοι. Εδώ και τρία χρόνια πιέζουμε χωρίς αποτέλεσμα».


Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ (εντατικές), στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες που παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις.

Στόχος είναι οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ (72)

Τζενη

Και κατι άλλο που ειναι άξιο άπορροιας. Αφού δεν είχε ολόκληρο πανεπιστημιακό νοσοκομείο καρδιοχειρουργική μονάδα.Αφου κρίθηκε τόσο σοβαρή η περίπτωση.Γιατι δεν την μετέφερε ελικόπτερο;;;;;;;;;;;; Γιατι δεν την φέρνανε την γυναικα στην Αθηνα που τωρα με τον καινούργιο δρόμο ειναι πιο κοντά;;;;;;;; Ίσως την προλάβαινα.Στην υγεία εφαρμόζουμε ηλίθια πρωτόκολλα οτι ανηκει στην δυτική ελλαδα;;;;; Και αν το νοσοκομείο που μπορεί να την έσωζε ηταν δίπλα θα πρέπει να πάνε άλλου γιατι αυτο δεν ειναι διοικητικά αρμόδιο;;;;;; ΕΛΕΟΣ

Τζενη

Αν ειναι δυνατόν.Ολοκληρο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ριο και δεν εχει καρδιοχειρουργό και καρδιοχειρουργική μονάδα; Αυτο ειναι ξευτίλα.Η νεα κυβέρνηση να κανει καταγραφή όλων των ελλείψεων στα νοσοκομεία και να επανδρωθούν κατάλληλα.Να μην έχουμε άλλους νεκρούς.Και να κοιτάξουν και τις μ.ε.θ.Ειχαν διαλύσει τα παντα.Αλλα και η νεα κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να λύνει τα πολυ σοβαρά προβλήματα.Ο Θεός να την αναπαύσει την γυναικα.Πεθανε άδικα.Λυπουμεθα αφάνταστα.Καλο της Ταξείδι.

nionios

Το νοσοκομείο του Πύργου, χρόνια τώρα είναι για ..κρυολογήματα. Α....υπάρχει και στην Αμαλιάδα. Αυτό με τι ασχολείται? Δηλαδή δύο κοντινά νοσοκομεία, τα οποία στην πραγματικότητα δεν κάνουν κάτι παραπάνω από απλά κέντρα υγείας με αποτέλεσμα στα σοβαρά περιστατικά να χάνεται πολύτριμος χρόνος.

outlaw

Εδω παραιτούνται απο τα νοσοκομεία ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, πως θα καλύψει τα κενά; μια λύση ειναι να βάλει τους συνδικαλησταραδες να δουλέψουν, μήπως και αρχίσει και επιστρέφει κόσμος.

Medikios

Δεν μπορω να καταλαβω, η Πανεπιστημιακη του Ριο γιατι δεν δεχεται επειγοντα περιστατικα?

φωτης πραμαντα

κουλη τα αποδημητικα μυαλα δεν ειναι μαλ@κ@ς να γυρισουν στη χαβουζα της γερμανικης ευρωπης ..ειστε ενα κανονικοτατο δελομπουρ χωρις καν τσατσα ...ζηστε μονοι σας ,εσεις της -σε στενο κυκλο- οικογενειας την επιτυχια της εξοντωσης των νεων στο μπαχαλισταν ευγε συνεχιστε το εργο των μπολσεβικων ρεταλια της πολιτικης σκηνης .

Έγινε θέμα ένα μη θεμα

Δεν ειναι δυνατόν να υπάρχουν καρδιοχειρουργικές παντού . δεν ειχε η Πάτρα ΟΚ αλλά άμα ήταν στη Σπάρτη πάλι διακομιδή δεν θα ειχε; Όπου έχει δρόμο οι διακομιδές γίνονται δια δρόμου . ΟΠου έχει θάλασσα με ελικόπτερο .

Ai-Gian

Η τραγικη αληθεια ειναι οτι η κυρια αυτη επεσε δυστυχως θυμα των μνημονιακων πολιτικων...ο συζυγος της διαβασα ειναι ο υποδιοικητης της τραπεζας της ελλαδος. Αυτα...

σαινια

οι γιατροί. μετά από 4+ ώρες κατάλαβαν την σοβαρότητα του περιστατικό, μετά θυμήθηκαν ότι στο Ρίο δεν λειτουργεί τέτοιο τμήμα κ αποφάσισαν να την στείλουν με ασθενοφορο στα Γιάννενα άλλες 4 ώρες δρόμο, τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ τα πληρωνουμε μήπως σκόνταψει κανας λαθρομετανάστης σε καμια πετρούλα να τον μεταφέρουν γρηγορα

Τζενη

Πολυ σωστά γράφετε.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δόσει εντολή στα Νοσοκομεία να προηγούνται οι μετανάστες έναντι των Ελλήνων και οχι να πηγαίνουμε κατα επείγοντοςοπως θα έπρεπε. .Να δούμε τι θα κανει και η νεα κυβέρνηση για να μη θρηνήσουμε νεα θύματα αλλά και να πάψουν και τις αδικαιολόγητες απεργίες.Οπως περίμεναμε εμείς προ ημερών που απεργούμε το ΕΚΑΒ με βαρύ περιστατικό πάνω απο ώρα το ΕΚΑΒ.Αργησε λογω απεργίας ευτυχώς ο ασθενής άντεξε και δεν πεθανε.Τα παιδια βέβαια του ΕΚΑΒ παρά πολυ καλά και έμπειρα.Αλλα δεν φτάνει αυτο οταν αργούν.

Τρία πουλάκια κάθονται

Με τρεις και εξήντα σοβαρό σπουδαγμενο γιατρό δεν μπορούμε να έχουμε. Τέτοιοι γιατροί χρειάζονται πολλά χρόνια σπουδων, να είναι άριστοι από μαθητές, να εργάζονται σε σύγχρονα εξοπλισμένα νοσοκομεία και κυρίως να μη νοσηλευουν ανθρώπους που τους αποκαλούν φακελακιδες.

κανενας

Μιλατε πολυ σωστα.Συμπληρωνω λιγα ακομη. Στα επαρχιακα νοσοκομεια δεν ειναι δυνατη η υπαρξη ολων των ειδικοτητων. Οι "βαρηες" ειδικοτητες που βγαζουν τα πρωτα τους χρηματα στα 40,δεν πανε σε επαρχιακο νοσοκομειο.Κανουν καριερα στην Αθηνα,και ως Πανεπιστημιακοι εχουν δικαιωμα και ιδιωτικου ιατρειου. Για να μην επιμηκηνουμε το θεμα,η περιπτωση της θανουσης θα ειχε καποιες πιθανοτητες,αν μεταφεροταν με σουπερ πουμα σε ειδικο νοσοκομειο της Αθηνας. Καποιοι ειδικοι μαλιστα,εχουν προτεινει εδω και καιρο,να μην ξοδευονται χρηματα για κατασκευες μεγαλων νοσοκομειων στην επαρχια αλλά νοσοκομειων βασικων ειδικοτητων,και για τα μη καλυπτομενα περιστατικα, να γινεται μεταφορα αμεσα με ελικοπτερο σε κεντρικα νοσοκομεια ολων των ειδικοτητων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Δεν είναι πρώτη φορά που Αλβανοί εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες, που έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που αναγνωρίζονται επισήμως από την Αλβανία ως μειονοτικές - Οι βανδαλισμοί έλαβαν χώρα την επομένη προβολής ανθελληνικού ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού Τop Channel