Τα αγριογούρουνα στο... εκτελεστικό απόσπασμα

hogs-mesa

Οι Περιφέρειες συγκροτούν «συνεργεία δίωξης» για να περιοριστούν οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που ήδη έχει φτάσει στη Βουλγαρία

Συνεργεία δίωξης... αγριογούρουνων συγκροτούν οι περιφέρειες προκειμένου να ελεγχθεί η εφιαλτική έκρηξη του πληθυσμού τους. Τα «αποσπάσματα», αλλά και η δυνατότητα να χτυπούν όσα μπορούν οι κυνηγοί είναι μέτρα που λαμβάνονται με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να μειωθεί στο δυνατό ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που ήδη έχει φτάσει στη Βουλγαρία- σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μάλιστα καταγράφηκε το πιο πρόσφατο κρούσμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα: Ωστόσο, πλέον σουλατσάρουν σε αστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν καταγραφεί να αναζητούν τροφή – κυρίως στα σκουπίδια- και στα προάστια της Αττικής- η πιο πρόσφατη καταγραφή αγέλης ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στον Διόνυσο.

Τα γουρουνάκια της Εκάλης


Το πρόβλημα, που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές προκλήθηκε από τη στρεβλή εφαρμογή κοινοτικού προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας χοίρων. Οι περισσότεροι εκ των κτηνοτρόφων που εντάχθηκαν και επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος απλά... αμέλησαν την βασική παράμετρο που αφορούσε την επιτήρηση των χοίρων στην κατά τα άλλα ελεύθερη βόσκησή τους με αποτέλεσμα τα ήμερα γουρούνια να έρθουν σε επαφή με αγριογούρουνα – το είδος sus scrofa που ενδημεί στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υβρίδιο που πολλαπλασιάζεται με εφιαλτικούς ρυθμούς. Όπως είπε στο ΘΕΜΑ ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς, ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν από 4 έως 6 μικρά, το υβρίδιο γεννά από 8 έως και 18. Μάλιστα, παρατηρείται ότι μπορεί να γεννήσουν ακόμη και δύο φορές το χρόνο, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι βρίσκουν εύκολα τροφή- είτε στις καλλιέργειες, είτε ακόμη και στα σκουπίδια στις αστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέσα σε δύο χρόνια από ένα αρχικό ζευγάρι μπορεί να φτάσουμε σε χιλιάδες σε μία περιοχή.

Το πρόβλημα εντόπισαν αρχικά οι αγρότες που βλέπουν πλέον τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις επιδρομές αυτού του νέου είδους των γουρουνιών, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται οποιαδήποτε αποζημίωση. Πλέον όμως, αποτελούν σχεδόν ρουτίνα τα τροχαία με αγριογούρουνα.

Στην απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και προβλέπει τη συγκρότηση των ....αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού επισημαίνεται αφενός ότι επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος, αλλά παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί παλαιότερα, όπως είναι η δυνατότητα των κυνηγών να χτυπούν περισσότερα ζώα κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Σημειώνεται ότι η αφρικανική πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως, είναι καταστροφική για την κτηνοτροφική παραγωγή. Όπως επισήμανε ο κ.Σκορδάς πάντως, η επίδραση του κυνηγιού στον πληθυσμό των αγριογούρουνων είναι 3%-5%, περίπου όσο και η φυσική θνησιμότητα για το είδος.

Τα «συνεργεία δίωξης» των αγριογούρουνων συγκροτούνται με τη συμμετοχή υπαλλήλων των δασαρχείων και κυνηγών με έμφαση στις περιοχές που έχουν καταγραφεί πολλές αγέλες. Μάλιστα, στην απόφαση Χατζηδάκη υπάρχει πρόβλεψη και για τις αγέλες που εντοπίζονται σε αστικές περιοχές, όπως συνέβη στην ...Εκάλη. Σύμφωνα μ' αυτή τα συνεργεία θα πρέπει να τα εγκλωβίζουν και στη συνέχεια να τα απομακρύνουν.

Ο υβριδισμός των αγριογούρουνων που μάλιστα... επιδοτήθηκε πρακτικά, είναι ελληνικό φαινόμενο. Το νέο είδος, μάλιστα, εκτός από τις εφιαλτικές του επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον πολλαπλασιασμό του, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το κλασικό αγριογούρουνο – ρίγες και μεγάλα αυτιά ή μακριές ουρές. Όμως, ο υπερπληθυσμός των κλασικών αγριογούρουνων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αγέλες αγριογούρουνων έχουν εντοπιστεί να κόβουν βόλτες στα περίχωρα της Ρώμης, της Βαρκελώνης, αλλά και γερμανικών πόλεων. Μάλιστα, ειδικά στη Ρώμη οι αγέλες των αγριογούρουνων έχουν γίνει φόβος και τρόμος αφού έχουν εντοπιστεί να σουλατσάρουν σε πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ, όπως και στην Ελλάδα, έχουν συγκρουσθεί με αυτοκίνητα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Η αιτία που προσεγγίζουν οι αγέλες τις πόλεις είναι η ευκολία τους να βρίσκουν τροφή, κυρίως στα σκουπίδια, πράγμα που αποτελεί και μία από τις αιτίες που φτάνουν στις αυλές των σπιτιών και στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ (58)

Ακτημων

Μην τρώτε την καραμέλα της χοιροτροφιας ψάξτε στο Γκουγκλ και θα δείτε ότι οι κυνηγετικοι σύλλογοι έχουν κάνει με έγκριση και πρωτόκολλα απελευθέρωσης με τά δασαρχεία απελευθερώσεις γουρουνιων και καλα για εμπλουτισμο της θηραματοπανιδας να εχουν κυνηγια θέλουν,και όχι μακριά από την Αθήνα να μην κάνουν και έξοδα από το 2008 έχουμε καταγγείλει το πρόβλημα στο δασαρχείο και τον Κ.Σ αλλά φωνή βοώντος εν τη έρημο. Απειλές μόνο από τους θηροφύλακες να μην τα σκοτώνουν οι αγρότες γιατί είναι αδίκημα δηλ θα μειωθεί ο πληθυσμος και εάν δεν υπάρχουν γουρούνια τι θα φυλάνε αυτοί οπότε δεν θα χρειάζονται και θα απολυθούν είναι πολύ απλό αθάνατη ελληνική εφευρεση. Δηλ. ο αγρότης χάνει την σοδειά του και φταίει ο χοιροτροφος γι'αυτό και ήρθανε τώρα τα συνεργεία δίωξης να τους σώσουν αλλά όχι και τζάμπα έχουν έξοδα γι'αυτό ζητούν 75 ευρώ ανά γουρούνι. Τώρα που θα τα σκοτώνουν αυτοί δεν θα είναι αδίκημα γιατί τους ορίζει η πολιτεία.ΕΛΕΟΣ Πόσο παραμύθι σε αυτή τη χώρα. Προτείνω τα χρήματα που ζητούν ανά ζώο να δοθούν σε φορέα του ΥΠΑΑΤ και να αποδοθούν στους γεωργούς που έχουν υποστεί ζημιές καταγεγραμμένες. Στη διάθεση σας με ερώτηση στην ανάρτηση έχω κι αλλά με απόδειξης και έγγραφα. Η αλήθεια είναι πικρή όταν είναι μια και μοναδική.

John

Δεν ξέρω τι λένε οι φιλοζωοι κ οι λοιποί επαναστάτες,αλλά στην επαρχία σημειώνονται δεκάδες τροχαία με σοβαρότητες υλικές ζημιές κ τραυματισμούς..

Ακτημων

Άρθρο 105 και 106 είσ' ΝΑΚ περί αστικής ευθύνης του δημοσίου και παράλειψης των οργάνων του για την διαχείριση των αγριοχοιρων και την παραμονή τους στα ΚΑΖ και όχι στους αυτοκινητόδρομους και τρέχουν και δεν φτάνουν.

Hunter

εχει φοβερο κρεας το αγριογουρουνο βαρυ αλλα ωραιο,τρως λιγο λιγοτερο και εισαι ενταξει,φοβερη γευση,πρεπει αμεσα να μειωθει ο πληθυσμος τους που αυξανεται, πιστευω να το επιτρεψει η κυβερνηση συντομα παρα τις οποιες αντιδρασεις συνεσταλμενων χασικλιδικων χορτοφαγων ζωωφιλων το περιβαλλον αχ καλε τα πλαστικα γιουχου, αναρχοαπλυτοι κοτσιδακηδες πεδιλοκαλτσες.

Στις ΜΚΟ των οικολόγων να ζητήσετε τα ρέστα

Μινκ, αγριογούρουνα, δηλητηριώδη φίδια, λύκους, αρκούδες. Εκεί να πέσουν οι μηνύσεις. Μέσα σε 20 χρόνια έκαναν όλο το οικοσύστημα μαντάρα.

Αλήθεια με μας τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθει ο δικός μας πληθυσμός; και με τι τρόπο;

Εμείς να δεις τι έχουμε κάνει στο οικοσύστημα! Τα έχουμε καταστρέψει όλα! Δεν έχουμε αφήσει όρθιο τίποτα.

Στέφανος

Tά δίποδα γουρούνια έχουν πρόβλημα μέ τά τετράποδα γουρούνια !

χρηστος

Μην κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια

geonewer

αυτήν την απόφαση των Περιφερειών περί εκτελεστικών αποσπασμάτων την γνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας;Eυτυχώς θα καταπέσει πολύ σύντομα. Αν είναι νηστεικοί ορισμένοι από κρέας να πάνε στα lidl.

Χαρα

Πραγματικά θλίβομαι για το πώς παρουσιάζονται ορισμένες ειδήσεις χωρίς να έχουν ιδέα οι δημοσιογράφοι.και οι πολίτες τσιμπάνε αμεσως.τα συνεργεία δίωξης έγιναν σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ.επισης έχουν βασικό σκοπό να βοηθήσουν να μην εξαπλωθεί η αφρικανική πανώλη γιατί τότε οι συνέπειες για την χοιροτροφία στην χώρα θα είναι καταστροφικές.

προφήτης

Φίλοι Έλληνες μην ανησυχείτε. Μα τον τουτάτη έρχομαι να σας λύσω το πρόβλημα. Οβελιξ.

Ψευτες

Ωραίο άρθρο, για να εξυπηρετήσει την δεξία. Η πανωλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η ηλιθιοτητα όμως ναι είναι προνόμιο ανθρώπων. Στο Διόνυσο έχουμε Πόλα χρόνια εσείς τώρα το ανακαλύψτε;; δεν ενόχλησαν ποτέ κανεναν

Dexter

Μέχρι να ενοχλήσουν η να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα και μετά ολοι εσεις οι βουτηρομπεμπεδες των ΒΠ θα ζητάτε μέτρα και λύσεις με τους φόρους μας.

Εσύ το διάβασες;

Εμείς το ξέρουμε. Το διαβάσαμε στο άρθρο

Οι έρευνες για την επανεφεύρεση του τροχού

είναι ως συνήθως σε πλήρη εξέλιξη εν Ελλάδι. Το πρόβλημα με τα αγριογουρουνα υπάρχει και στην κεντρική Ευρώπη αλλά με μια διαφορά: Το κράτος έδωσε άδεια στους κυνηγετικούς συλλόγους, οι κυνηγοί να σκοτώσουν έναν αριθμό αγριογουρουνων. Κάθε ένα ζώο που σκοτώνεται δηλώνεται στις τοπικές αρχές που επιτηρούν τον συνολικό αριθμό. Το κρέας καταλήγει στα κρεοπωλεία και σε κοινωνικά ιδρύματα.

εμπρος

ραντεβου στα μπριζολαδικα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης