Θρίλερ σε δύο δόσεις: Αεροπειρατεία και γραφειοκρατία... με 34 χρόνια διαφορά

Θρίλερ σε δύο δόσεις: Αεροπειρατεία και γραφειοκρατία... με 34 χρόνια διαφορά

Πριν από 34 χρόνια δύο Λιβανέζοι αεροπειρατές καταλαμβάνουν Boeing της TWA μόλις απογειώνεται από την Αθήνα - Πριν από λίγες ημέρες οι αστυνομικοί της Μυκόνου πιστεύουν ότι συνέλαβαν τον έναν - Ακολούθησε ένα θρίλερ μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν ήταν αυτός

aeropiratia_main
Ο ένας, ο διαβόητος καταζητούμενος αεροπειρατής που πριν από 34 χρόνια άρπαξε το αεροπλάνο της TWA μόλις απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη και μετά από θρίλερ που κράτησε 17 ολόκληρες ημέρες απελευθέρωσε τους 153 επιβάτες δολοφονώντας εν ψυχρώ έναν Αμερικανό αξιωματικό του Ναυτικού επειδή αντιστάθηκε. Ο άλλος, Λιβανέζος κι αυτός, με ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά με τελείως διαφορετική πορεία στη ζωή. Γνωστός δημοσιογράφος στην πατρίδα του, με οικογένεια που δεν είχε απασχολήσει ποτέ στα 65 του χρόνια τις Αρχές.

Δύο βίοι παράλληλοι, που κάτω από κινηματογραφικές συγκυρίες και συμπτώσεις συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μύκονο, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον και ξυπνώντας οδυνηρές μνήμες από εκείνο τον καυτό Ιούνιο του 1985, όταν όλη η υφήλιος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα το Boeing 727 της TWA να πέφτει στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ και να διαγράφει μια αβέβαιη πορεία για να καταλήξει στη Βηρυτό.

Τελικά, μετά από σχεδόν μία εβδομάδα αστυνομικού θρίλερ με πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Ο τρομοκράτης-αεροπειρατής παραμένει καταζητούμενος, ο συλληφθείς δημοσιογράφος επέστρεψε στην πατρίδα του και η Μύκονος στους κοσμοπολίτικους ρυθμούς της.
Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει την απόρρητη αλληλογραφία ελληνικών, γερμανικών και λιβανέζικων αρχών που διαλεύκανε την υπόθεση , αν και χρειάστηκε την τελευταία στιγμή να γίνει και παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου ο Λιβανέζος δημοσιογράφος να αφεθεί άμεσα ελεύθερος και να μην περιμένει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου το δικαστήριο που θα τον αθώωνε σε κάθε περίπτωση, αφού είχε ήδη γίνει ξεκάθαρο ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση.

F3-AnastasiaPanagopoulou
Η συνήγορος του δημοσιογράφου, Αναστασία Παναγοπούλου
000_1KI465
Οι δύο τρομοκράτες σκότωσαν έναν Αμερικανό πεζοναύτη,ο οποίος ήταν επιβάτης της πτήσης. Οι υπόλοιποι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν σταδιακά


Η ματωμένη πτήση
και ο Ντέμης Ρούσσος

Κλείσιμο
Το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου ένα κρουαζιερόπλοιο προσέγγισε το λιμάνι της Μυκόνου. Οι αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος ενώ ελέγχουν τα διαβατήρια όλων των επιβατών ξαφνικά βλέπουν την κόκκινη ένδειξη να αναβοσβήνει στην οθόνη του τερματικού. Αντιλαμβάνονται ότι κάτι συμβαίνει με τα ταξιδιωτικά έγγραφα ενός Λιβανέζου, καθώς στοιχεία της ταυτότητάς του βρέθηκαν καταχωρημένα στο ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, αφού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του από τις γερμανικές δικαστικές αρχές για υπόθεση τρομοκρατίας. Αμέσως ο επιβάτης ακινητοποιείται και οι αστυνομικοί προσπαθούν να δουν τι συμβαίνει. Τα στοιχεία του είναι Μοχάμεντ Σάλεχ του Αλί, ο οποίος είναι γεννηθείς την 1.1.1954 στον Λίβανο. Στο τερματικό της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι με το συγκεκριμένο όνομα κυκλοφορεί ένας από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο, ο Μοχάμεντ Αλί Χαμαντί, ο οποίος είναι ένας από τους δύο αεροπειρατές που άρπαξαν το αεροπλάνο της TWA είκοσι λεπτά μετά την απογείωσή του από το Ελληνικό. Οι αστυνομικοί της Μυκόνου προσπαθούσαν να θυμηθούν την υπόθεση και με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο βρήκαν όλα τα στοιχεία της απίστευτης και παράλληλα τραγικής αυτής αεροπειρατείας. Από τους δύο τρομοκράτες, ο ένας, υπαρχηγός της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγκνίγια δολοφονήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 2008. Ο άλλος, σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνης της ώρας, ήταν ο άνθρωπος που είχαν μπροστά τους. Νόμιζαν δηλαδή σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν, να συλλάβουν πως συνέλαβαν τον διαβόητο τρομοκράτη που για περισσότερες από τρεις δεκαετίες κυνηγούσε το FBI, η CIA και η Interpol.

F4-saleh
Ο κ. Μοχάμεντ Σάλεχ του Αλί αφέθηκε τελικά ελεύθερος όταν οι Αρχές συνειδητοποίησαν το λάθος



Γιατί ο Μοχάμεντ Αλί Χαμαντί δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Είχε επιλεγεί μαζί με τον υπαρχηγό της οργάνωσης να εκτελέσουν μια ριψοκίνδυνη αποστολή προκειμένου να απελευθερωθούν από τις Αρχές του Ισραήλ 766 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι. Στην αποστολή θα έπαιρναν μέρος τρία άτομα και στόχος ήταν να καταλάβουν ένα αεροπλάνο που θα απογειωνόταν από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη.

Ηταν λίγο μετά τις 10 το πρωί της 14ης Ιουνίου του 1985. Το Boeing της TWA προσεγγίζει τη γέφυρα επιβίβασης και ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται και οι δύο Λιβανέζοι αεροπειρατές. Ο τρίτος συνεργός δεν καταφέρνει να βρει εισιτήριο και έτσι την επιχείρηση θα την πραγματοποιήσουν οι δυο τους. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση, ο ένας από τους αεροπειρατές απειλεί τους επιβάτες με πιστόλι και ο δεύτερος μπαίνει στο πιλοτήριο κρατώντας στα χέρια του μία χειροβομβίδα. Ο πιλότος το μόνο που προλαβαίνει να διαβιβάσει στον πύργο ελέγχου των Αθηνών είναι: «Εγινε αεροπειρατεία».

Μέσα στο Boeing βρίσκονται 145 επιβάτες, ανάμεσά τους και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος, και οκτώ μέλη του πληρώματος. Το αεροπλάνο αντί για τη Ρώμη αλλάζει πορεία και μιάμιση ώρα αργότερα προσγειώνεται στη Βηρυτό. Οι αεροπειρατές απελευθερώνουν 17 γυναίκες και δύο παιδιά, γεμίζουν καύσιμα και λίγη ώρα αργότερα απογειώνονται με προορισμό το Αλγέρι. Στην πρωτεύουσα της Αλγερίας οι τρομοκράτες αποδεσμεύουν άλλα είκοσι γυναικόπαιδα και ανακοινώνουν το μοναδικό τους αίτημα: να απελευθερωθούν δηλαδή οι 766 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι από τις Αρχές του Ισραήλ.

eggrafo1
eggrafo2
Δύο από τα έγγραφα που αποδεικνύουν την αθωότητα του κ. Σάλεχ

Το αεροσκάφος δεν θα μείνει για πολύ. Θα επιστρέψει στη Βηρυτό, όπου στο αεροδρόμιο του Λιβάνου θα λάβει χώρα ένα τραγικό συμβάν που θα βάλει χοντρά στο παιχνίδι και τις Αρχές των ΗΠΑ. Ενας Αμερικανός επιβάτης, ο Ρόμπερτ Στέθιμ, πεζοναύτης στο επάγγελμα, προσπαθεί να αντισταθεί και τότε ένας από τους αεροπειρατές σηκώνει το όπλο, σημαδεύει και πιέζει τη σκανδάλη. Ο Αμερικανός αξιωματικός πέφτει νεκρός και οι αεροπειρατές πετούν το πτώμα στην πίστα. Αφού κάνουν άλλες δύο φορές το δρομολόγιο Αλγέρι - Βηρυτός απελευθερώνοντας σιγά-σιγά όλους τους ομήρους (στην τρίτη φουρνιά απελευθερώνεται και ο Ντέμης Ρούσσος), 17 ημέρες αργότερα και αφού γίνεται δεκτό το αίτημά τους λήγει η αεροπειρατεία και οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ εξαφανίζονται.

Δύο χρόνια αργότερα, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ο 23χρονος Μοχάμεντ Αλί Χαμαντί συλλαμβάνεται με εκρηκτικά. Το γεγονός ότι έχει δολοφονήσει τον Αμερικανό πεζοναύτη κάνει τις Αρχές των ΗΠΑ να ζητήσουν την έκδοσή του. Ομως δύο άλλοι τρομοκράτες συνεργοί του απάγουν δύο Γερμανούς στη Βηρυτό και καταφέρνουν να τους ανταλλάξουν με τη δέσμευση των γερμανικών αρχών ότι δεν θα εκδώσουν στις ΗΠΑ τον 23χρονο αεροπειρατή. Ο Χαμαντί παραμένει στη Γερμανία, καταδικάζεται σε ισόβια για τη δολοφονία του πεζοναύτη και αποφυλακίζεται το 2005. Επιστρέφει στον Λίβανο και έκτοτε τα ίχνη του χάνονται. Από εκείνη την εποχή, ο Λιβανέζος αποτελεί για το FBI έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο, ενώ έχει επικηρυχθεί με το ποσό των 5 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα είχε ξεσπάσει διπλωματική κρίση στο τρίγωνο Ουάσινγκτον - Βερολίνο - Βηρυτός, καθώς οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοσή του για να δικαστεί αντιμετωπίζοντας τη θανατική ποινή.

Η σύλληψη στη Μύκονο
Με αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές αρχές ξεκινούν μπαράζ ενεργειών προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση του συλληφθέντος με τον καταζητούμενο. Η ηλικιακή διαφορά των εννέα χρόνων προβληματίζει τους αστυνομικούς, όμως, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις καταζητούμενων, στα πλαστά έγγραφα αναγράφεται διαφορετική ηλικία από την πραγματική για να θολώνουν τα νερά.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή λέει στους αστυνομικούς ότι είναι γνωστός δημοσιογράφος του Λιβάνου και δεν έχει καμία σχέση με τον αεροπειρατή. Μέσω της πρεσβείας στη Βηρυτό φτάνει έγγραφο στην Αστυνομία που αναφέρει ότι ο συλληφθείς έχει οκτώ αδέλφια, τα πλήρη στοιχεία των οποίων αναγράφονται στα χαρτιά, ενώ ο καταζητούμενος αεροπειρατής έχει τέσσερα με διαφορετικά ονόματα και ημερομηνίες γέννησης. Παράλληλα, η εφημερίδα «As-Safir» επιβεβαιώνει με έγγραφο που αποστέλλει ότι ο Μοχάμεντ Σάλεχ είναι δημοσιογράφος και εργάστηκε από το 1975 έως στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, όταν και εκδόθηκε το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας. Μάλιστα κατά την περίοδο 1985-1988 έγραφε καθημερινά θέματα που αφορούσαν τη Σιδώνα και την περιοχή του νοτίου Λιβάνου.

Από τη Γερμανία οι απαντήσεις που έρχονται δεν είναι διαφωτιστικές καθώς δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα, και έτσι την περασμένη Δευτέρα έφτασε έγγραφο που αναφέρει: «Η αρμόδια δικαστική αρχή της Γερμανίας Generalbundesanwalts beim Bundesgerichtshof Karlsruhe αποφάσισε να μη ζητήσει την έκδοση του υπηκόου Λιβάνου (επώνυμο) Hamadei ή Hamade ή HaJ ή Saleh και (όνομα) Abdel Hadi ή Mohamad Ali ή Mohamad καθόσον δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ότι είναι το ίδιο άτομο που διώκεται με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, εκδοθέν από τις γερμανικές αρχές».

Ετσι, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου επισπεύδονται οι διαδικασίες, αποσύρεται η δικογραφία και ματαιώνεται η δίκη που είχε οριστεί στις 2 Οκτωβρίου. Τελικά, το πρωί της Τετάρτης και λίγο πριν από τις 11 ο 65χρονος δημοσιογράφος ανεβαίνει στο αεροπλάνο και επιστρέφει στην πατρίδα του. «Ολα τα στοιχεία έδειχναν από την αρχή ότι δεν επρόκειτο για τον καταζητούμενο, αλλά για έναν γνωστό δημοσιογράφο του Λιβάνου. Αλλωστε ο εντολέας μου είχε έρθει άλλες δύο φορές στην Ελλάδα, το 2005 και το 2007, για διακοπές χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» η συνήγορός του Αναστασία Παναγοπούλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης