LIVE

Κορωνοϊός

Διαβεβαιώσεις Κικίλια στους οροθετικούς ασθενείς για την πρόσβαση σε εξετάσεις και φάρμακα

4905581

Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους οροθετικών ασθενών και δεσμευθηκε ότι σε έναν μήνα, αφού πρώτα συναντηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα αντιμετωπιστείο το συγκεκριμένο ζήτημα

Διαβεβαιώσεις για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί ασθενείς σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε εξετάσεις και φάρμακα έλαβε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας που είχαν, με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου.

Αναφορικά με την έλλειψη αντιδραστηρίων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, η «Θετική Φωνή» επανέλαβε την πρόταση πως η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω εναλλακτικών διόδων εξέτασης, με τη διατήρηση πάντοτε του καθεστώτος ανωνυμίας. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συμφώνησε με το προτεινόμενο μείγμα, ωστόσο δε δεσμεύθηκε για την τελική απόφαση και έθεσε χρονοδιάγραμμα ενός μήνα για την οριστική επίλυση του θέματος, αφού πρώτα συναντηθεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σχετικά με τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την περίπτωση του νοσοκομείου «Αττικόν» ως μεμονωμένο φαινόμενο που θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο κ. Κικίλιας ανέδειξε ως προτεραιότητες 1) τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα νοσοκομειακά φάρμακα και 2) την αξιολόγηση και κάλυψη των αναγκών των Μονάδων Λοιμώξεων.

Η Θετική Φωνή κάλεσε επίσης τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ώστε να καταστεί σταδιακά ένας σύγχρονος, ευέλικτος και αποτελεσματικός οργανισμός, ο οποίος 1) θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία, 2) θα αξιοποιεί την επιδημιολογική επιτήρηση ως μοχλό έγκαιρης προσαρμογής της εθνικής απόκρισης και 3) θα υλοποιεί καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για θέματα σεξουαλικής υγείας.

Εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το HIV/AIDS

Ο υπουργός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκαν από τη Θετική Φωνή για το υπό εκπόνηση Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το HIV/AIDS, καθώς όπως τόνισαν δεν είχαν λάβει καμία θεσμική πληροφόρηση από την προηγούμενη ηγεσία και δε γνώριζαν την προεργασία που έχει γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή που συστάθηκε για την εκπόνηση του. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου σημείωσαν πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει γνωρίσει διαδοχικές αναβολές, παρά την αναγκαιότητα υλοποίησής της.

Επανέλαβαν δε, τη θέση πως ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για το HIV/AIDS απαιτεί κατά το δυνατό διακομματική συναίνεση στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και το κράτος από την πλευρά του οφείλει να αποδείξει πως σε ζητήματα αιχμής για τη δημόσια υγεία διατηρεί μία θεσμική συνέχεια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Τέλος, η Θετική Φωνή κάλεσε τον υπουργό Υγείας να λάβει υπόψη του τη σημασία της συμμετοχής των εκπροσώπων των ασθενών στις διαδικασίες διαλόγου για τη χάραξη και υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης