Καθηγητής αποκαλούσε «τούβλα» τους φοιτητές του και τους παρέπεμπε σε φροντιστήριο συνεργάτη του

atei_thessalonikis

Η συγκεκριμένη «αντιδεοντολογική από ακαδημαϊκή άποψη και ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του συμπεριφορά» οδήγησε τον καθηγητή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου

Με έγγραφη επίπληξη τιμωρήθηκε καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης επειδή αποκαλούσε τους φοιτητές του, «τούβλα», και τους παρέπεμπε σε φροντιστήριο συνεργάτη του για να περάσουν το μάθημα του.

Η συγκεκριμένη «αντιδεοντολογική από ακαδημαϊκή άποψη και ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του συμπεριφορά» οδήγησε τον καθηγητή ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού(ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων απολογούμενο για δύο παραπτώματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο παραπομπής από τον πρύτανη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, “α) πρότεινε στους φοιτητές, οι οποίοι επιθυμούσαν να περάσουν τα μαθήματα που δίδασκε, να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα στον εργαστηριακό συνεργάτη του ανωτέρω Τμήματος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Γ. Β και β) προέβαινε συχνά κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας των μαθημάτων του σε μειωτικούς χαρακτηρισμούς για το μορφωτικό και επιστημονικό επίπεδο των φοιτητών”.

Από όλα τα στοιχεία του φακέλου της πειθαρχικής δικογραφίας προέκυψε «ότι με έγγραφη αναφορά - καταγγελία των φοιτητών της αδέσμευτης φοιτητικής κίνησης του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, ο εγκαλούμενος, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ανωτέρω Τ.Ε.Ι. το θεωρητικό μέρος των μαθημάτων «Εισαγωγή στη Βιοστατιστική», και «Βιοστατιστική στη Διατροφή», καταγγέλθηκε, μεταξύ άλλων, ότι χαρακτηρίζοντας τα γραπτά τους προϊόντα αντιγραφής βαθμολογούσε με μη προβιβάσιμο βαθμό τους φοιτητές στα ανωτέρω μαθήματα και τους εκβίαζε να παρακολουθούν έναντι αμοιβής φροντιστηριακά μαθήματα του εργαστηριακού συνεργάτη του ανωτέρω Ιδρύματος Γ. Β.”.

Για την διερεύνηση της καταγγελίες διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (Ε.Δ.Ε.) και όπως αναφέρεται στην απόφαση,“προέκυψε ότι «υφίστανται αποχρώσεις ενδείξεις ότι ο εγκαλούμενος, σε σχετική ερώτηση των φοιτητών να τους προτείνει φροντιστή, ανέφερε το όνομα του Γ. Β, γεγονός που από ακαδημαϊκή άποψη κρίνεται μη δεοντολογικά ορθό, χωρίς όμως να μπορεί να αποδειχθεί και το στοιχείο του εκβιασμού». Το πόρισμα της ανωτέρω Ε.Δ.Ε επιρρωνύεται άλλωστε και από τις επισυναπτόμενες σε αυτό ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις φοιτητών και του Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, από τις οποίες προέκυψε ότι ο μεν Πρόεδρος του ανωτέρω Τμήματος Αθανάσιος Παπαδόπουλος στην κατάθεση του ανέφερε ότι υπέπεσε στην αντίληψη του πολλοί φοιτητές να ζητούν από τον εγκαλούμενο να τους προτείνει φροντιστή για το μάθημα της Βιοστατιστικής και ότι έχει ακούσει να τους προτείνει για τα φροντιστήρια αυτά το όνομα του Β χωρίς, όμως, να υφίσταται εκ μέρους του εγκαλουμένου εκβιασμός ή πίεση προς τους φοιτητές για να παρακολουθούν τα φροντιστηριακά αυτά μαθήματα και χωρίς να γνωρίζει αν τα μαθήματα αυτά γίνονταν πράγματι και έναντι αμοιβής από τον Β”.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ανέφεραν ότι ο εγκαλούμενος “έχει «αυταρχικό και απαξιωτικό προφίλ», εκβιάζει φοιτητές να παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα στον Β, προκειμένου να τους αξιολογήσει με προβιβάσιμο βαθμό στα μαθήματα που διδάσκει, απευθύνεται στο μάθημα προς τους φοιτητές με υποτιμητικές εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας τους ως «τούβλα» και «αμόρφωτους», προκειμένου μειώνοντας τους να καταστήσει επιτακτική την ανάγκη να προσφύγουν σε φροντιστηριακά μαθήματα και συστήνει για τη διενέργεια αυτών τον Β. Μάλιστα ο ένας από αυτούς (Α.Φ) ανέφερε ότι η διατύπωση από τον εγκαλούμενο απρεπών εκφράσεων και η προτροπή του να κάνουν φροντιστήριο στον Β το καταθέτει εξ ιδίας πείρας, ο δε άλλος (Ε.Α) ανέφερε ότι άκουσε τον εγκαλούμενο να προτείνει σε φοιτητές να κάνουν φροντιστήριο λέγοντας ότι «υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές όπως ο Β»”.

Το πειθαρχικό συμβούλιο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του εγκαλούμενου καθηγητή και οι καταθέσεις των μαρτύρων, που πρότεινε ο ίδιος να εξεταστούν, δεν “γέννησαν
αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των μαρτυρικών καταθέσεων που λήφθηκαν στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε. Και ιδίως του Προέδρου του Τμήματος Διατροφής και Διαιτο-
λογίας και των φοιτητών Α.Φ και Ε. Α, που κατέθεσαν εναντίον του”. Συνεπώς, τα μέλη του πειθαρχικού “λαμβάνοντας υπόψη και συνεκτιμώντας τη βαρύτητα και τις συνθήκες τέλεσης του ανωτέρω πειθαρχικού παραπτώματος, την προσωπικότητα του και την εν γένει καλή συμπεριφορά που επέδειξε εντός και εκτός του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης μέχρι την τέλεση του εν λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, κρίνει, ότι πρέπει να επιβληθεί σε αυτόν, ως προσήκουσα και ανάλογη ποινή, η έγγραφη επίπληξη”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π.

Σαν φοιτητής του τμήματός ποτέ δεν άκουσα να λέει ο καθηγητής για φροντιστήριο στο μάθημα του. Η συμπεριφορά του ήταν λίγο εκκεντρική αλλά όσο εκεί. Έπρεπε να κάνει το μάθημα του πολλές φορές σε άτομα που δεν είχαν στοιχειώδη γνώση από υπολογιστές. Ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, έχει γράψει 3 βιβλία και επανεκδώσει πολλά από αυτά. Είναι τιμή να βρίσκεται στην σχολή μας, δεν είναι απλά θεωρητικός και αγαπάει την επιστήμη του. Έχει βοηθήσει δεκάδες επιστήμονες να προχωρήσουν και να εξελίξουν την την συγκεκριμένη επιστήμη που διδάσκει. Αντί να τον κατηγορούν τα κομματόσκυλά και οι αγράμματοι συνάδερφοι ας ανοίξουν κανένα βιβλίο.

Αδικία

Ο συγκεκριμένος καθηγητής Δημήτρη Π., Πουλάει τον εαυτό του για γκουρού αλλά δεν είναι παρά ένας μονόφθαλμος ανάμεσα στους τυφλούς. Δεν έχει δημοσιεύσεις σε στατιστικό περιοδικό αλλά έχει κάνει τις anova σε άλλα αντικείμενα για αυτό έχει τόσες δημοσιεύσεις. Εδώ μέχρι πριν 10 χρόνια δεν είχε ασχοληθεί με σχεδιασμό πειραμάτων κ είναι 30 χρόνια στην θέση αυτή! Βασικα, δεν έχει λάβει εκπαίδευση στατιστικού αφού έχει σπουδάσει.. κτηνίατρος. Όσο για τα βιβλία του είναι τόσο άθλια γραμμένα που μόνο αν είσαι υποχρεωμένος τα διαβάζεις. Σίγουρα δεν θα τα επιλέξεις για να μάθεις στατιστική μόνος σου. Εντάξει, για να διδάξεις στατιστική σε τεχνολόγους τροφίμων δεν χρειάζεται να είσαι γκουρού, αλλά αυτός αποτυγχάνει να δώσει αυτό που χρειάζεται πιο πολύ. Να σου μεταβιβάσει πάθος για το τόσο ενδιαφέρον αντικείμενο. Οπότε, τύχη θα είναι όταν φύγει από την σχολή και όχι που τον έχει η σχολή. Τέλος, πολλοί καθηγητές παραμυθιαζουν τους φοιτητές ότι είναι γκουρού αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια. Έχουν πολύ μικρή συμβολή στην επιστήμη κ καμιά αλληλεπίδραση με την βιομηχανία. Εντάξει λογικό χωρίς χρήματα αυτά δεν γίνονται, απλά μην λέμε κ ότι θέλουμε.

Απόφοιτος τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων

Προς τους (πάρα)μορφωμένους πάνσοφους σχολιαστές αρχικά θα ήθελα να πω ότι η βάση εισαγωγής στο τμήμα Τεχν. Τροφίμων είναι περίπου 14.000 και στο τμήμα της διατροφής περίπου 16.000 μόρια. Άρα μπορεί να είμαστε "τούβλα" αλλά αυτό δε σχετίζεται με τη βάση εισαγωγής και το "πόρισμα" που βγάζουν ορισμένοι, δηλ. ότι ο καθηγητής αγανακτεί επειδή πρέπει να κάνει μάθημα σε φοιτητές που έβγαλαν 3000-4000 μόρια. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου καθηγητή ανέκαθεν ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ειρωνική , υβριστική και προσβλητική στο πιο ακραίο βαθμό. Πράγματι σε κάθε απορία που είχε ένας φοιτητής τον παρέπεμπε για ιδιαίτερα στο συνεργάτη του. Εκεί πλήρωνες περίπου 50/ώρα χωρίς να κάνεις κάτι ουσιαστικό για αρκετά μαθήματα και απλά γνώριζες ότι στο τελευταίο μάθημα θα λύσετε τα θέματα των εξετάσεων. Τι έγινε όμως αυτές τις μερες; Ο νέος πρόεδρος του τμήματος της διατροφής που μάχεται για τις ιδέες...της γνωστής παράταξης που κάνει κουμαντο-νταβατζιλίκια στο ΤΕΙ απαιτούσε από το καθηγητή να περνάει τα δικά του παιδιά χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν το αντίτιμο με το πρόσχημα του φροντιστηρίου. Όταν κατάλαβε ότι το "αίτημα" δεν γίνεται δεκτό αποφάσισε να καταγγείλει ο ίδιος τον καθηγητή. Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία. Με λίγα λόγια, βρώμα , δυσοδία, αλητεία από όπου και αν το πιάσεις. ΥΓ: Στο τμήμα Τ.Τ. γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μπίζνα με καθηγητή-Σουπερ Μάρκετ που κάνει σε οοοολα τα μαθήματα ιδιαίτερα τα τελευταία 25-30 χρόνια .

ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ

Μόνο ως "πταίσμα" και σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζεται η αναφορά στον συγκεκριμένο καθηγητή, οταν ισχύουν για έτη τα χείριστα με αποκορύφωμα τη σχολή τεχνολογίας τροφίμων του Αλεξάνδρειου. Βουίζει ο τόπος και επικρατεί ο φόβος στους φοιτητές μηπως δεν τελειώσουν ΠΟΤΕ τη σχολή τους με τον Ραφαηλίδη ο οποίος νομίζει οτι μεταφέρει γνώση και οτι λειτουργει παιδαγωγικά. Προσβολές, υποτίμηση και υποβιβασμοι ειναι στην καθημερινότητα με κυριάρχη την εκδικητηκότητα σε κάθε εξεταστική για την πλειονότητα των φοιτητών στα μαθήματα που διδάσκει. Φυσικά το σημαντικότερο είναι η μπιζνα που έχει στήσει ακόμη και με πρώην φοιτητές του με τα φροντιστήρια για τα μαθήματά του με μαυρα (εννοειται) για αυτόν λεφτά. Θες να περάσεις με την 8η-10η το μάθημά του, πας αναγκαστικά στο φροντιστήριο έξω (αίσχος!!! ακου να δεις φροντιστήριο για τα μαθήματα του Παν/μιου...) μπας και τελικά περάσεις. Ας κάνουν οι περισσότεροι φοιτητές για 2-3 χρονάκια φροντιστήρια να βγει και λίγο λάδι στην τσέπη και μετά ντάξ μωρέ, ας τον περάσουμε τώρα. Δεν μιλαει κανεις όμως, και φυσικά με "επιπλήξεις" σιγά μη φοβηθούν και τίποτα. Ο συγκεκριμενος επιμήκυνε και το χρονο εργασίας και δε βγήκε στη σύνταξη κιόλας. Τώρα που ενταχθηκε η σχολή στο διεθνές πανεπιστήμιο να δω... έχει το περιθώριο η διοίκηση του πανεπιστημίου να σπιλώνεται η φήμη του και να επικρατει τρομοκρατία απο τον συκγκριμένο καθεστωτικό "καθηγητή";

TEItzis

"χαρακτηρίζοντας τα γραπτά τους προϊόντα αντιγραφής βαθμολογούσε με μη προβιβάσιμο βαθμό τους φοιτητές στα ανωτέρω μαθήματα". Με άλλα λόγια τους έπιασε να αντιγράφουν. Και από εκεί και πέρα βλέπω κατηγορίες χωρίς αποδείξεις. Όλοι "άκουσαν κάτι" σύμφωνα με το άρθρο. Δεν θα παραξενευόμουν αν οι φοιτητές που αναφέρονται ανήκουν σε κάποια κομματική παράταξη και προσπαθούν να περάσουν το μάθημα με πλάγιο τρόπο. Έχω προσωπική εμπειρία από μέλη παράταξης που έχουν πει σε καθηγητή "πέρασέ μας αλλιώς θα σε διαλύσουμε". Είχα κι εγώ καθηγητές που βρίζανε τους φοιτητές ως "τούβλα". Δίκιο είχανε.

Αν δεν ξέρεις καλύτερα να μασάς

Ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν κρατούσε/κρατάει ούτε τα προσχήματα και απαιτούσε από τους φοιτητές να κάνουν φροντιστήρια στον συγκεκριμένο συνεργάτη- πρώην φοιτητή του τμηματος έναντι τσουχτερότατου τιμήματος. Η κατάσταση αυτή επικρατεί τουλάχιστον από την εισαγωγή μου στο τμήμα το 2008. Οι ύβρεις, οι ειρωνίες και οι προσβολές φτάνουν σε φρικαλεο σχεδόν σαδιστικό σημείο. Καλύτερα να μη μιλάμε αν δεν γνωρίζουμε.

Μέχρις εδώ

Έ όχι και τούβλα τα μοσχάρια.

Μοσχαρότουβλο

Διάβασε το άρθρο. Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δεν είναι τίποτα σε σχέση με τα υπόλοιπα

Μεγαλύτερα τουβλα

Από ορισμένους σχολιαστές δύσκολα θα βρει κάποιος σε κάποιο ΤΕΙ...Ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν αποκαλεί απλά τούβλα τους φοιτητές αλλά βρίζει και ειρωνευεται σε βαθμό σχεδόν σαδιστικό. Το αν εναι τούβλο ή όχι ένας φοιτητής δεν δικαιολογεί ΚΑΝΕΝΑΝ να σε παραπέμπει στον φίλο του για πανάκριβα ιδιαίτερα (στα οποία απλά δηλώνεις τη παρουσίας και δεν μαθαίνεις τίποτα). Υ.Γ. Δεν παραπέμπονται μόνο τα "τουβλα" σε ιδιαίτερα αλλά όλοι οι φοιτητές σε ένα τμήμα όπου προσωπικά είχα εισαχθεί με 16450 μόρια .

Αντικειμενικός

Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα παράγει όλο και χαμηλότερου επιπέδου μαθητές. Οι άριστοι υπάρχουν μεν αλλά η αριστεία τους οφείλετι στις δικές τους ξεχωριστές δεξιότητες και όχι στην εκπαίδευση που έλαβαν (ακόμη και σε καλά ιδιωτικά). Η πλειοψηφία των νέων 80%+ (εξ αιτίας της χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης και της έλλειψης κινήτρων) δεν γνωρίζει ούτε γλώσσα ούτε αριθμητική (μιλάω για απλές πράξεις και προβλήματα). Είναι με όλη τη σημασία της λέξης "τούβλα" όχι απαραίτητα μ' ευθύνη τους αφού το κίνητρο δεν τους το δίνει η κοινωνία και το σπίτι τους και την χαμηλή εκπαίδευση τη δίνει το κράτος. Βέβαια ο πιο σωστός χαρακτηρισμός είναι "ξύλα απελέκητα" διότι αυτό είναι "ακατέργαστο υλικό" με δυνατότητες σίγουρα μεγαλύτερες απο ότι έχουν στην τωρινή τους κατάσταση.

αυτός είναι καφές

ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ

ΑΡΙΣΤΕΑ

Εντός του πρώην ΑΤΕΙΘ, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία περίπτωση. Ωστόσο τα πρώην ΤΕΙ έχουν ένα πλεονέκτημα: τα προαπαιτούμενα και τα εξαρτώμενα μαθήματα. Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί στο συγκεκριμένο τμήμα από κατευθύνσεις που δεν έχουν κάνει π.χ. Χημεία, καλό είναι να βάλουν ένα αντίστοιχο προαπαιτούμενο μάθημα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Θα είναι προαπαιτούμενο-υποχρεωτικό ώστε να δηλώσουν κατόπιν το κανονικό μάθημα.

Victor

Πάντως να ήταν σαίνια και να τους φώναζε τούβλα αποκλείεται. Στα συγκεκριμένα τμήματα (ΤΕΙ διατροφολογίας κτλ.) το επίπεδο των "φοιτητών" είναι πολύ χαμηλό.

Ενημέρωση

Το τμήμα λέγεται διατροφής και διαιτολογίας και όχι ο αχταρμάς που έγραψες και η βάση του συνήθως είναι κοντά στα 16.000 μόρια. Όταν θίγεται ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει πρακτικό (οικονομική αφαίμαξη και χρόνος λήψης πτυχίου), ηθικό και ποινικό υπόβαθρο καλύτερα να μιλάμε όσοι γνωρίζουμε και ενδιαφερόμαστε και να μη γράφουμε άνευ λογου και αιτίας την ασυναρτησία μας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης