Σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στη Ριτσώνα

Σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στη Ριτσώνα

Το πρώτο ιδιωτικό κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα ανοίξει την πόρτα του σε λίγες εβδομάδες - Πώς θα γίνεται η διαδικασία παραλαβης της σορού έως τη φωτιά

cremation-tec
Λίγες εβδομάδες έμειναν προκειμένου να ανοίξει την πόρτα του το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ριτσώνας στον δήμο της Χαλκίδας.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνιος Αλακιώτης, μέχρι τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην χώρα μας που είχε καθυστερήσει, μιας και η νομοθεσία έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο κάποιος να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με το ίδιο τον κ. Αλακιώτη, η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι καθαρά ιδιωτική, με την άδεια για το αποτεφρωτήριο να έχει ήδη δοθεί από πέρσι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση χορηγήθηκε το περασµένο καλοκαίρι µε τη µορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (ΠΠΔ).

Οι εργασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ το κτίριο αλλά και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιείται συμμορφώνονται με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Τέλος στην αδειοδότηση αποσαφηνίζεται ο τρόπος που θα πρέπει να μεταφέρεται εκεί η σορός έως ότου καταλήξει στη φωτιά.

Αναλυτικά η διαδικασία της παραλαβής της σορού µέχρι την ώρα που θα παραδοθεί στη φωτιά αλλά και η συνέχεια είναι η εξής:

- Η σορός µεταφέρεται στο ΚΑΝ και από τη γραμματεία παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του δήµου (αντίστοιχη της άδειας ταφής).

Κλείσιμο
- Η γραμματεία του ΚΑΝ καταχωρίζει στο επίσηµο θεωρηµένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθµό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίµαχο αντικείμενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φερέτρου.

- Ο ίδιος αυτός αριθµός αναγράφεται µαζί µε το όνοµα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρµόδιο ΟΤΑ.

- Η γραμματεία ενημερώνει για την ηµέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέµατα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυμούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης.

- Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και µέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαµο.

Πριν από την αποτέφρωση οι συγγενείς µπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό, πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα, και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαµο αποτέφρωσης.

- Από την είσοδο του φερέτρου στον θάλαµο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν µέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και µετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν µε ειδικό μηχάνημα. Το προϊόν της κονιορτοποίησης µαζί µε το ειδικό πυρίµαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος). Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνονται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθµός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ηµεροµηνία γέννησης και θανάτου του, η ηµέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης