Σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στη Ριτσώνα

cremation-tec

Το πρώτο ιδιωτικό κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα ανοίξει την πόρτα του σε λίγες εβδομάδες - Πώς θα γίνεται η διαδικασία παραλαβης της σορού έως τη φωτιά

Λίγες εβδομάδες έμειναν προκειμένου να ανοίξει την πόρτα του το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ριτσώνας στον δήμο της Χαλκίδας.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνιος Αλακιώτης, μέχρι τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην χώρα μας που είχε καθυστερήσει, μιας και η νομοθεσία έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο κάποιος να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με το ίδιο τον κ. Αλακιώτη, η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι καθαρά ιδιωτική, με την άδεια για το αποτεφρωτήριο να έχει ήδη δοθεί από πέρσι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση χορηγήθηκε το περασµένο καλοκαίρι µε τη µορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (ΠΠΔ).

Οι εργασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ το κτίριο αλλά και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιείται συμμορφώνονται με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Τέλος στην αδειοδότηση αποσαφηνίζεται ο τρόπος που θα πρέπει να μεταφέρεται εκεί η σορός έως ότου καταλήξει στη φωτιά.

Αναλυτικά η διαδικασία της παραλαβής της σορού µέχρι την ώρα που θα παραδοθεί στη φωτιά αλλά και η συνέχεια είναι η εξής:

- Η σορός µεταφέρεται στο ΚΑΝ και από τη γραμματεία παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του δήµου (αντίστοιχη της άδειας ταφής).

- Η γραμματεία του ΚΑΝ καταχωρίζει στο επίσηµο θεωρηµένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθµό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίµαχο αντικείμενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φερέτρου.

- Ο ίδιος αυτός αριθµός αναγράφεται µαζί µε το όνοµα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρµόδιο ΟΤΑ.

- Η γραμματεία ενημερώνει για την ηµέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέµατα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυμούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης.

- Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και µέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαµο.

Πριν από την αποτέφρωση οι συγγενείς µπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό, πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα, και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαµο αποτέφρωσης.

- Από την είσοδο του φερέτρου στον θάλαµο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν µέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και µετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν µε ειδικό μηχάνημα. Το προϊόν της κονιορτοποίησης µαζί µε το ειδικό πυρίµαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος). Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνονται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθµός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ηµεροµηνία γέννησης και θανάτου του, η ηµέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Επιτελους

Απο το να μας τρωνε τα σκουληκια καλυτερα αποτεφρωση

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ναι αλλά τι θα τρώνε οι Ιερείς? Θα βγει έστω μια μικρή αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη? Αλλά δεν υπάρχει κράτος δυστυχώς...

Πυργιώτης Καλλιεργητής

Με τους Κρητικούς τι παίζει, ξέρουμε? Θα μπορούμε να τους καίμε ζωντανούς??

Κρητικός Καρανικαίος

Το ίδιο με τους Πυργιώτες!!!

Ορθόδοξος Χριστιανός

Να κάψουμε ζωντανούς όσους θέλουν να αποτεφρωθούν! Η υπομονή έχει και όρια!!!

Μπάμπης

Γεια σου ρε χριστιανέ ορθόδοξε. Δεν με εκπλήσσεις με την νοοτροπία σου...

john

δικαίωμα του καθενός να επιλέξει να γίνει ψητός στα κάρβουνα αλλά μην αρχίσετε μετά την κλάψα ότι οι κακοί παπάδες δεν κάνουν κηδεία ή μνημόσυνο, εκεί θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος

Μπάμπης

Οι παπάδες, μόλις αντιληφθούν ότι χάνουν πολύ χρήμα με τις μεταθανάτιες τελετές (μνημόσυνα, τρισάγια κλπ.), θα το γυρίσουν και θα τα ψέλνουν κανονικά και στους καμένους...

Αντιβάρβαρος

Πολιτισμένη ευρώπη και σε είχαμε παρεξηγήσει καλώς μας όρισες Αουσβιτς - Μπιρκενάου ο ''εκπολιτισμός'' μας ολοκληρώθηκε, τώρα πια θα κοιμόμαστε ήσυχα η μάλλον θα καιγόμαστε όμορφα και μετά θα μας βάζουν στον σκουπιδοφάγο για να τσακίζονται τα κοκκαλάκια μας επειδή τα άτιμα δεν καίγονται !!! Τόση περιφρόνηση και μίσος για το ανθρώπινο σώμα δεν έχει ματαγίνει αλλά τι να λέμε τώρα πάρτυ κάνουν όλα τα αιμοβόρα μαφιόζικα κυκλώματατα έχει αναρωτηθεί κανείς απ τους φωστήρες της καύσης πόσες δολοφονίες θα μείνουν ανεξιχνίαστες για πάντα όταν τα κακουργημένα σώματα περάσουν την πόρτα του Νταχάου ;

ΧΜΜΚ

και κλάμα οι παπάδες....

Μπάμπης

Αντιβάρβαρε, έχεις αναρωτηθεί πόσες φορές, εδώ στην Ελλάδα, έχουν ξεθάψει σώμα σε κατάσταση αποσύνθεσης για να διελευκάνουν μια υπόθεση εγκλήματος;

α

επιτέλους. Όχι άλλα χρήματα στους ληστές με τα μαύρα

Έξυπνο Ραδίκι

Τυχεράκια, το 'λυσες το πρόβλημά σου. Όταν έρθει με το καλό εκείνη η ώρα τα λεφτά σου δεν θα πάνε στους "ληστές με τα μαύρα", θα τα έχεις μαζί σου να την περνάς κοτσάνι εκεί πάνω.

john

τζάμπα νομίζεις θα γίνεται η αποτέφρωση;

μπραβο

επιτελους

Εκπαίδευτικος

Ότι να ναι! Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα του Έλληνα πολίτη, το αν θα καεί ή όχι! Πόσο λάθος κάνουν αυτοί που θα επιλέξουν τη μηδενιστικη και ισοπεδωτική καύση!

Ναι είναι μεγάλο πρόβλημα

όταν βλέπεις τους ανθρώπους σου μισολιωμένους να στοιβάζονται λες και είναι σκουπίδια. Μηδενιστική είναι η ταφή με τέτοιες πρακτικές . Αντιλαμβάνομαι πλήρως γιατί το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι τόσο χαμηλό. Πραγματικά λυπάμαι τους μαθητές σου και τα παιδιά σου αν έχεις, που ζουν μέσα στο σκοταδισμό. Άρρωστοι άνθρωποι. Επίσης η γη είναι επίπεδη και ο άνθρωπος προέρχεται από τον Αδάμ και την Εύα.

2019

Μμμμμ εκπαιδευτικός είπατε ότι είστε; Θρησκευτικών υποθέτω...

GS

Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, εσένα και εμένα δεν μας πέφτει λόγος ούτε έχουμε δικαίωμα να τον ενθαρρυνουμε ή να τον αποθαρρύνουμε... Κοίταξε να μάθεις που μπαίνει ο τόνος και μετά να πας πίσω στο μεσαίωνα που μεγάλωσες (λες οτι είσαι και εκπαιδευτικός τρομάρα σου...)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης