Στον ΟΑΣΕ οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

1

Με ιδιωτική πρωτοβουλία

Οι συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τέθηκαν στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αποτελεί τμήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τις εργασίες της συνόδου «OSCE HUMAN DIMENSION IMPLEMENTATION MEETING 2019» (16-27/9/2019) που πραγματοποιήθηκαν στην Βαρσοβία, παρακολούθησαν και συμμετείχαν μέλη της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου», θέτοντας - σε διεθνές επίπεδο- τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός σε διάφορους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε παρέμβασή του, κατά την 3η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: «Δημοκρατικοί θεσμοί, η δημοκρατία σε εθνικά, περιφερειακά και τοπικά επίπεδα και δημοκρατικές εκλογές», ο πρόεδρος της ΚΑΒΗ κ. Δημήτριος Περδίκης, κατήγγειλε την αυθαιρεσία της αλβανικής κυβέρνησης στην διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου 2019, οι οποίες στους περισσότερους δήμους πραγματοποιήθηκαν με μόλις έναν υποψήφιο, αυτόν που είχε την υποστήριξη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ίδιος επεσήμανε στους παρευρισκόμενους πως την εκλογική διαδικασία δεν αναγνώρισε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ούτε η αντιπολίτευση, ωστόσο η κυβέρνηση του Έντι Ράμα έδρασε με μεθόδους που οδηγούν στην εγκαθίδρυση μονοκομματικού καθεστώτος. Παράλληλα επικαλέστηκε και την έκθεση του ΟΑΣΕ, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων προσήλθε περίπου το 15% του εκλογικού σώματος, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των πολιτών, η οποία δεν νομιμοποιεί τα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος της ΚΑΒΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογές του δήμου Χιμάρας, όπου υπήρξε σαφής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την απόρριψη της υποψηφιότητας του κ. Φρέντη Μπελέρη για το αξίωμα του Δημάρχου, ενώ έθεσε χρονίζοντα θέματα όπως τη μη ποσοτική εκπροσώπηση του Ελληνισμού στο αλβανικό κοινοβούλιο, τον εκλογικό νόμο που δεν προβλέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτικών κομμάτων στις εφορευτικές επιτροπές, παρά μόνο μέσω αναγκαστικών συμμαχιών, τον γεωγραφικό διαμοιρασμό της ενιαίου χώρου της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία σε δύο Περιφέρειες και την διοικητική διαίρεση του 2015 που αλλοιώνει πληθυσμιακά τον δήμο Χιμάρας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του πρόεδρου της ΚΑΒΗ, η η εκπρόσωπος της Αλβανίας κατέθεσε ένσταση, λέγοντας ότι "ακούγονται για άλλη μία φορά ζητήματα τα οποία έχουν απαντηθεί" και ότι η χώρα της «σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Ωστόσο ο συντονιστής της εργασιακής συνεδρίας απέρριψε την ένσταση απαντώντας ότι αυτή την θέση μπορεί να την εκφράσει την ώρα που προβλέπεται για τις απαντήσεις των κρατών. Στον χρόνο του δικαιώματος απάντησης των κρατικών αντιπροσωπειών, η εκπρόσωπος της Αλβανίας υποστήριξε ότι η χώρα της κατοχύρωσε τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων με την ψήφιση του «Νόμου για τις Μειονότητες» που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 (σ.σ. αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί γιατί πρέπει να ψηφιστούν επί μέρους νομοσχέδια) και ότι αντιμετωπίζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και τις άλλες μειονότητες ως ισότιμα μέλη της αλβανικής κοινωνίας.

Από το 24:55 του βίντεο η παρέμβαση του προέδρου της κ.ΚΑΒΗ Δημήτριου Περδίκη και από το 2:59:50 η απάντηση της Αλβανίας:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Περιμένω τοποθέτηση από τον Θεσπρωτο

Τον φιλοΑλβανό ή σκέτο Αλβανό που ονειρεύεται Μεγάλη Αλβανία!!!

Dingo

There are not Greeks in artificial so called Hellenic Republic that Otto created ,let alone in Albania 🇦🇱.

Ganymede

Xa xaaaaaaaaaaaa! We learned Greek from the Albanians;

Ω ΝΑΙ

Μόνο έτσι θα μας εκτιμήσουν οι Αλβανοί και θα τους φύγει η μαγκιά . Και ψωμί φάγανε από Ελλάδα και χρήμα είδαν και στην Ευρώπη τους βοηθάε αλλά τελικά πρέπει να υπάρχει και μόνιμο μαστίγιο για να μας καταλάβουν ως δύναμη που πρέπει να σέβονται , διαφορετικά θα βρίσκονται μόνιμα στην κοσμάρα τους , διότι και ιστορικά μόνο με κακό μας βλέπουν - Τουρκοαλβανοί ( μια του κλέφτη) - Τσάμηδες. ( δυό του κλέφτη ) Ε Ε Ε Ε Ε τρεις και η κακιά του ..........

Σύμφωνοι

Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει

CX

Μπράβο παιδιά. Γιατί αν περιμένει κανείς από αυτό το άχρηστο μόρφωμα που λέγεται κράτος σώθηκε.

Γανυμήδης

Με τις Ιδιωτικές πρωτοβουλίες δεν έρχονται αντιμέτωπες οι επιμέρους κυβερνήσεις Αλβανίας και Ελλάδος, ώστε να κατηγορηθεί η χώρα μας για αλυτρωτικό εθνικισμό όπου διεθνώς καταδικαζεται, αυτό σημαίνει ότι η η χώρα μας δεν επεμβαίνει επίσημα αλλά μπορεί να επικαλείται το ζήτημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας ώστε να πιέζει διπλωματικά την Αλβανία, την ίδια διπλωματία εφαρμόζει και η Τουρκία, ευημερόντας η μουσουλμανική μειονότητα στην χώρα μας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης