Κλοπή στη Λέρο: Ανάμεσα σε 100 ΟΥΚάδες ψάχνουν τους δύο δράστες

leros-polemiko-arthrou

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους υπεύθυνους της κλοπής οπλισμού - Δύο άτομα έχουν κληθεί στη ΜΥΚ - Βατραχάνθρωποι μπήκαν δύο φορές το 2019 στον χώρο για να ελέγξουν πού βρισκόταν ο οπλισμός - Τι υποστήριξε ο υπαξιωματικός που «έσπασε»

Πλήγμα στην αξιοπιστία του Πολεμικού Ναυτικού έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της πρωτοφανούς κλοπής οπλισμού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου. Το στρατιωτικό υλικό που εκλάπη κάποια στιγμή το τελευταίο 12μηνο -αλλά σε χρόνο που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς- δεν ήταν εκπαιδευτικό, αλλά αποτελούσε φόρτο μάχης για τον εξοπλισμό των βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ)!

Η εξαφάνιση δύο φορητών αντιαρματικών, δύο ναρκών κατά προσωπικού, 22 εμπρηστικών χειροβομβίδων, οπλοβομβίδων, σφαιρών και φιτιλιού βραδείας καύσεως από αποθήκη πυρομαχικών όπου φυλασσόταν υλικό για τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) δεν μπορεί να θεωρηθεί μια υπόθεση ήσσονος σημασίας. Τα πυρομαχικά βρίσκονταν καλά φυλαγμένα μέσα στη ναυτική βάση της Λέρου (ΥΝΤΕΛ) σε χώρο προστατευμένο με διπλές πόρτες ασφαλείας που ανοίγουν με κλειδαριές οι οποίες διαθέτουν ειδικό ηλεκτρονικό συνδυασμό, αλλά οι «ποντικοί» πέτυχαν τον σκοπό τους και αφαίρεσαν τα πανάκριβα πολεμικά υλικά που είχαν επιλέξει. Πώς έγινε η κλοπή; Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης ή άλλα στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγινε διάρρηξη, βασικοί ύποπτοι θεωρήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του χώρου και οι βατραχάνθρωποι που μπορούσαν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την αποθήκη φέρνοντας ή παίρνοντας πολεμικό υλικό.

Από πολύ νωρίς η έρευνα είχε εστιαστεί σε 10 πρόσωπα, τους υπαξιωματικούς που ήταν διαχειριστές της αποθήκης την τελευταία διετία. Το αναπάντητο ερώτημα ήταν πότε έγινε η κλοπή του στρατιωτικού υλικού. Η απώλεια των αντιαρματικών, των ναρκών και των χειροβομβίδων έγινε αντιληπτή στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από καταμέτρηση λόγω της αλλαγής διαχειριστή. Αρκούσε ένας ευσυνείδητος υπαξιωματικός που ήθελε να είναι βέβαιος ότι παραλαμβάνει πράγματι τον φόρτο μάχης τη φύλαξη του οποίου αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του για να αποκαλυφθεί η κλοπή που θα μπορούσε να αποσιωπηθεί για χρόνια ή και να σβηστεί ως γεγονός σε περίπτωση που οι βατραχάνθρωποι καλούνταν να χρησιμοποιήσουν τον «χαμένο» οπλισμό, για παράδειγμα σε μια πιθανή ελληνοτουρκική κρίση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέλη των ΟΥΚ θα έμπαιναν στην αποθήκη και θα οπλίζονταν με τους έτοιμους σάκους που περιείχαν ατομικό φόρτο μάχης για τον κάθε κομάντο: εμπρηστικές χειροβομβίδες, αντιαρματικά, νάρκες κατά προσωπικού, σφαίρες, οπλοβομβίδες, βραδύκαυστο φιτίλι… Η τελευταία πλήρης απογραφή του υλικού που ήταν αποθηκευμένο μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ, λένε ασφαλείς πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ», είχαν μπει επισήμως τουλάχιστον δύο φορές για να επιθεωρήσουν πού βρισκόταν ο οπλισμός. Ηταν δύο συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι το πρώτο εννεάμηνο του 2019, όταν η Αγκυρα κλιμάκωσε την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση να θέσει τις Ειδικές Δυνάμεις σε κόκκινο συναγερμό. Ολοι θυμούνται την περίφημη δήλωση του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη ότι η ελληνική πλευρά θα ισοπεδώσει όποια νησίδα επιχειρήσουν να καταλάβουν οι Τούρκοι...

Κι ενώ τα πρώτα 24ωρα μετά τη διαπίστωση της κλοπής των πυρομαχικών η έρευνα είχε επικεντρωθεί στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, η μαρτυρία του υπαξιωματικού που ανακρίθηκε ως ένας από τους πιθανούς υπόπτους έδωσε νέα διάσταση στην περίεργη υπόθεση. Ο εν λόγω υπαξιωματικός, που είχε τη διαχείριση της αποθήκης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, υποστήριξε ότι έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον προκάτοχό του λόγω της εμπιστοσύνης που του είχε και επειδή τον πίστεψε όταν τον παραπλάνησε λέγοντάς του ότι οι ΟΥΚάδες θέλουν να βάλουν δικά τους υλικά στην απόρρητη αποθήκη. Πότε συνέβη αυτό; Μία φορά τον Οκτώβριο του 2018 και επαναλήφθηκε λίγο καιρό αργότερα και πάντως πριν από το τέλος του 2018, σύμφωνα με την εκδοχή του υπαξιωματικού που «κελάηδησε» στους ανακριτές. Αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός αυτός, τότε είναι προφανές ότι η απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, που τα βρήκε όλα τέλεια, ήταν εικονική, οπότε ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού -είναι ο ίδιος που εμπιστεύθηκε τα κλειδιά στους διαρρήκτες που άρπαξαν τα πυρομαχικά- κινδυνεύει με βαριά ποινή. «Καταστράφηκα, έχω καταστραφεί» μονολογούσε στους ανακριτές αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ωστόσο, ο υπαξιωματικός που ήταν διαχειριστής της αποθήκης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και κατονομάστηκε από τον απερχόμενο οπλονόμο αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση. Και αυτός, επίσης, αρνείται ότι θυμάται ονόματα βατραχανθρώπων που μπήκαν στην αποθήκη χωρίς άδεια και χωρίς να έχει καταγραφεί αν πήραν όπλα και πυρομαχικά από τον φόρτο μάχης, οπότε η έρευνα συνεχίζεται.

Για να φτάσουν στους δύο άγνωστους κομάντο της ΜΥΚ, που κατηγορούνται ότι έβαλαν σε μαύρες σακούλες δύο αντιαρματικά, δύο νάρκες κατά προσωπικού, 22 χειροβομβίδες και το υπόλοιπο υλικό, οι διενεργούντες την προανάκριση ψάχνουν από ένα υποσύνολο περίπου 100 βατραχανθρώπων. Τόσα ήταν τα στελέχη της ΜΥΚ που πέρασαν κάποιο διάστημα στη Λέρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έτσι η έρευνα πρέπει να γίνει από το μηδέν και τα πιθανά ευρήματα να συνδυαστούν με άλλα, όπως οι ενδεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις με κάποιον εκ των δύο υπαξιωματικών που θεωρούνται εμπλεκόμενοι στην κλοπή. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό εκπέμπεται, πάντως, αισιοδοξία ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο άτομα έχουν κληθεί στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ στη ΓΑΔΑ θα καλούνται και άλλα άτομα που ενδεχομένως είχαν μεπλοκή στην υπόθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (85)

Εαν ηταν η ζηλεια ψωρα

Για να γινεις ΟΥΚ πρεπει να εχεις καρδια και @@ .Το να κάθεσαι με την πιτσα στο χερι και να γράφεις εξυπναδες στο ΠΘ ,θελει να πει οτι δεν διαθέτεις τα προσοντα

Από ότι φαίνεται

Εκτός από καρδιά και @@,είχαν και μακρυά χέρια!!Συγκαταλέγονται και αυτά στα απαιτούμενα προσόντα?Αλλωστε, στα ΟΥΚ πηγαίνει κάποιος για συγκεκριμένους λόγους!!Φαντάζομαι ότι τους γνωρίζεις!!!

...

Δηλαδή τι θες να πεις; Να σταματήσουν οι έρευνες επειδή εμπλέκονται τα ΟΥΚ; Αν αποδειχθεί ότι οι ληστές ήταν ΟΥΚάδες να τους δοθεί χάρη; Υποστηρίζεις ότι οι ερευνητές του ΠΝ ζηλεύουν τους ΟΥΚάδες και για αυτό τους μπλέκουν; Τι ακριβώς εννοείς με το σχόλιό σου;

Ηρακλής Πουαρώ

Να εξαιρέσουμε τους Διδύμους και να δώσουμε προτεραιότητα στους Καρκίνους !

@

Πάντως στις παρελάσεις είναι όλοι τους αστέρια. Θα φάμε τους εχτρούς της Μακεδονίας, θα μπούμε στην Αγιά Σοφιά κλπ. Σκέψου έκπληξη του επικεφαλής σε περίπτωση πολέμου που θα ψάχνει να βρει αντιαρματικά για την ομάδα του.

μια χώρα γελοίων

Όλες οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που έχουν υλικό ή εμπόρευμα κάνουν απογραφή έτους. Μερικοί κάνουν στις πρώτες 10 μέρες του Δεκέμβρη οι περισσότεροι στις πρώτες 10 μέρες του Ιανουαρίου. ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν κάνει απογραφή έτους στις 31 Δεκεμβρίου. ΕΛΕΟΣ!!!. Το γελοιότερο της υπόθεσης είναι πως τώρα Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ψάχνει 2 χρόνια πίσω και ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ πως η απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου έγινε μάλλον επιπόλεα και δεν τη λαμβάνει υπόψην. Τί να πείς με τους γελοίους καραβανάδες και τη μπανανία των άσκοπων και παράλογων νόμων; Έτσι βγάζουν κανονισμούς χωρίς μυαλό. Μετά τρέχουμε

ΒΗΛΜΑ

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 100 ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΝΑ "ΣΠΑΣΟΥΝ"

Νικάνωρ ο Ελβετός

Μα καλά, εγω ξερω πως οι ΟΥΚάδες ειναι παιδιά με υψηλό εθνικο φρόνημα (και IQ θα ελεγα) , λατρευουν την πατρίδα και καθε τι εθνικό και ελληνορθόδοξο, ενίοτε δε αναγκάζονται να κάνουν και δευτερη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα παρέχοντας υπηρεσίες φύλαξης και προστασίας σε συμπολίτες μας εναντι πενιχρας συνηθως αμοιβής.Πως λοιπον ειναι δυνατον να τους υποψιάζονται κάποιοι για την κλοπη του σταρτιωτικου υλικου.Αισχος.

Απλά να θυμίσω ότι

Όταν συνέλαβαν τον Λαυρεντιάδη,είχε στην προσωπική του φρουρά,δύο λιμενικούς της ΜΥΚ, έναν υπαστυνόμο των ΜΑΤ και έναν αρχιφύλακα!!!

υπαλληλος Λαυρεντη

....και μαλιστα βαλανε βομβα σε γλαστρα που στειλανε στον γκομενο της γυναικας του....αχχαχαχχαα !

Αυτοί μας φυλάνε από τους οχτρούς

Άμεση κατάργηση των στρατών,που μας φυλάνε από...τους στρατούς.

.!.!.!.

Το έχω πει κ σε παλαιοτερο σχολιο. Καλοί, χρυσοί, πατριώτες κ παλικάρια οι ΟΥΚάδες μας. Αλλα ΟΧΙ κ τα καλυτερα παιδια! Πριν αλλα περισσοτερο μετα τη θητεία τους ειναι στο όριο της παρανομίας. Αυτο ισχύει για περίπου το 50 τοις εκατο. Οποτε δεν με εκπλήσσει το αρθρο.

ΚΩΣΤΑΣ

Αυτο συμβαινει γιατι λογω της ειδικοτητας στην θητεια τους οταν απολυονται ψαχνουν να βρουν δουλεια με τα προσοντα που απεκτησαν σαν ΟΥΚ και δυστυχως καποιοι απο αυτους μπλεκουν με την παρανομια.

W

Αν αυτοι κλεβουν απο την Ελλαδα και πουλανε αντιαρματικα που η απωλεια τους ευκολα εντοπιζεται , τοτε τι γινεται με μυστικα απορρητα ? Τα λενε ολα στην τουρικη ΜΙΤ για 40 αργυρια(= τουρκικες λιρες) ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης