Ζάκυνθος: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά - Κάηκαν δύο σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά

Ζάκυνθος: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά - Κάηκαν δύο σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά

Επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 52 οχήματα, δύο μηχανοκίνητες και εννέα πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και πέντε μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του ΟΤΑ - Στο νησί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς - Εκκενώθηκε η περιοχή από το Κερί ως τον Αγαλά - Η φωτιά ξεκίνησε από την Λιθάκια, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε

zak0
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί σε δασική, δύσβατη περιοχή στο χωριό Αγαλάς Ζακύνθου.

Γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε προς το χωριό Κερί, το οποίο έχει εκκενωθεί (αν και ορισμένοι κάτοικοι, μεγαλύτερης ηλικίας, αντιστάθηκαν αρχικά), ενώ η πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού Αγαλάς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν  κι αυτοί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Σαν τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία και η νύχτα προβλέπεται αρκετά δύσκολη για τις δυνάμεις που επιχειρούν.  Συνολικα, στην περιοχή βρίσκονται 171 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 2 μηχανοκίνητες και 9 πεζοπόρες ομάδες, ενώ συνδράμουν και 13 υδροφόρες και 5 μηχανήματα έργου της περιφέρειας και του ΟΤΑ.

Στην περιοχή έφτασε το απόγευμα ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για να συντονίσει επί τόπου τις απαιτούμενες επιχειρήσεις.  Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπιζαν νωρίτερα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί ήδη δύο σπίτια και η σκεπή ενός ξονοδοχείου.

Στο νησί βρίσκεται ήδη η Περιφερειαρχης Ιονίων Νήσων κ.Ρόδη Κράτσα, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ.Γιώργος Στασινόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμβάλλουν και είναι δίπλα σε αυτή τη προσπάθεια που καταβάλλεται, δήλωσε:

«Σε κίνδυνο παραμένουν και το Κερί και ο Αγαλάς, ενώ πριν λίγη ώρα έφτασαν κι άλλα πεζοπόρα τμήματα. Στο νησί ήρθε και η Περιφερειάρχης ΠΙΝ η κ. Κράτσα, ενώ ο Γ.Γ.Π.Π κ. Χαρδαλιάς μαζί με τους πιλότους των εναέριων μέσων, συνεδριάζουν για το σχεδιασμό επιχειρήσεων το πρωί. Στη διάρκεια της νύχτας θα έχουμε νέο συντονιστικό».

Κλείσιμο
Ζάκυνθος | Δύσκολη η νύχτα στο νησί - Μαίνεται η μεγάλη φωτιά


zak3
zak4
zak1
zak5
zak6
keri1
keri3
kjeri2
zak7
Ζάκυνθος


received 2282497088525874



Πλέον, με τους ανέμους να έχουν εξασθενήσει ελαφρώς, τα αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα λόγω νύχτας. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται μέσω των επίγειων δυνάμεων, στόχος των οποίων είναι να πριοθετήσουν τη φωτιά και να την περιορίσουν μέσα στις επόμενες ώρες.  





Κάηκε και δεύτερο σπίτι στο Κερι

Στις φλόγες παραδόθηκε και δεύτερο σπίτι στο Κερί, λίγο πριν τη δύση του Ηλίου. Νωρίτερα, σύμφωνα με το ErmisNews, παρά τις τεράστιες και ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών αλλά και εθελοντών, έγινε γνωστή η πληροφορία ότι κάηκε κατοικία στην θέση Απελάτη στο Κερί Ζακύνθου. Το σπίτι ήταν κατοικήσιμο και βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο που πριν λίγη ώρα είχε εκκενωθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοικοι του είχαν απομακρυνθεί έγκαιρα.

Το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί σπίτια και ξενοδοχείο στο Κερί, όταν με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας, τρία λεωφορεία ΚΤΕΛ Ζακύνθου παρέλαβαν 120 άτομα περίπου, που διέμεναν στο ξενοδοχείο, και τα μεταφέρουν σε άλλο ξενοδοχείο της επιχείρησης στην περιοχή του Καλαμακίου. 

Ζάκυνθος Κέρι - Φωτιά | Συζήτηση για εκκένωση του χωριού


Αργά το απόγευμα , έφτασαν στην περιοχή με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη. 

Ζάκυνθος | Φωτιά στον Αγαλά II

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ζάκυνθο λόγω πυρκαγιάς

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στη Ζάκυνθο λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

- Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή Κερί, στην διασταύρωση Λιθακιάς της Επ. Ζακύνθου -Κερίου.
- Απαγόρευση κίνησης οχημάτων με κατεύθυνση την περιοχή του Αργαλά, στην διασταύρωση της Ε.Ο Ζακύνθου Κοιλωμένου.
- Aπαγόρευση κίνησης οχημάτων προς την λίμνη Κερίου.

Νωρίτερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεθύνοι πολιτικής προστασίας, έπειτα και από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού Κερί.

lithakia_fwtia_9
fotia_plagia1
lithakia_fwtia_3
lithakia_fwtia_6
agalas_fotia_06
agalas_fotia_ekso
zakynthos-photo-fotia
lithakia_fwtia_4
agalas_fotia_05


Φωτογραφίες από zantepress24.gr, imerazante.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης