Λέρος: Αφαιρούσαν λίγο-λίγο το στρατιωτικό υλικό για να μην γίνουν αντιληπτοί

leros_mak01-mesa

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σκιαγράφησε το modus operandi του προσώπου ή των προσώπων που με πράξεις συνέβαλαν στην απώλεια των πυρομαχικών που περιλαμβάνουν αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι

Η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έγινε σταδιακά αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Με τη φράση αυτή, εκτιμάται ότι ο κ. Πέτσας σκιαγραφεί και το modus operandi του προσώπου ή των προσώπων που με πράξεις και πιθανές παραλείψεις συνέβαλαν στην απώλεια των πυρομαχικών που περιλαμβάνουν αντιαρματικά, χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες, σφαίρες και βραδύκαυστο φιτίλι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κλοπή του υλικού έγινε σε προγενέστερο χρόνο, σημειώνοντας ότι τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου διαπιστώθηκε η απώλεια των πυρομαχικών.

«Το βασικό ζητούμενο που ξέρουμε είναι ότι έγινε τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου, η παράδοση-παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό όπου βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. Η προηγούμενη πλήρης καταγραφή είχε γίνει το προηγούμενο έτος. Άρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ιδίως από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι του 2019 φαίνεται από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει η απώλεια του υλικού και μάλιστα δεν θα είναι μόνο μια φορά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε τι εννοεί λέγοντας ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε μια κι έξω. «Θέλω να πω ότι η συγκεκριμένη απώλεια δεν ήτανε μια φορά αλλά μπορεί να ήτανε και περισσότερες φορές σταδιακή αφαίρεση λόγω των ευρημάτων που φαίνεται να λείπουν».

Θέλοντας να δώσει έμφαση στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το υπουργείο Δημοσίας Τάξης, την Αντιτρομοκρατική, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου σημείωσε ότι η σημερινή ηγεσία έφερε το θέμα στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την ανακάλυψη της αλήθειας και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Είναι ένα πραγματικά σοβαρό περιστατικό, το ανέδειξε αυτή η κυβέρνηση κάνοντας τη σχετική απογραφή» ανέφερε ο κ. Πέτσας και αποκάλυψε ότι υπάρχουν «βάσιμες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος στην καταγραφή αλλά για απώλεια που οφείλεται σε αφαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα κλοπή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε -χωρίς να τα κατονομάσει- στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε «αναφέρονται στην υπόθεση με μια διάθεση πολιτικής σπέκουλας» σημειώνοντας ότι «η απώλεια του υλικού προήλθε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο και μένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προανάκρισης».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα η κλοπή των αντιαρματικών να συνδέεται με τρομοκρατικές ομάδες, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε: «Υπάρχουν πάρα πολλές εξηγήσεις. Δεν θα ήθελα να προτρέχω. Είναι θέματα σοβαρά και δεν θα ήθελα να κάνουμε σπέκουλα πάνω σ' αυτό το ζήτημα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα πυρομαχικά στη Λέρο


Πώς διαπιστώθηκε η απώλεια

Η επιμέλεια και η ευσυνειδησία ενός αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στην αποκάλυψη της περίεργης κλοπής πολεμικού υλικού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου. Αντί της διεκπεραιωτικής λογικής της τυπικής παραλαβής μιας αποθήκης γεμάτης από πυρομαχικά προορισμένα να εφοδιάζουν τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, ο νέος υπεύθυνος για τη φύλαξη των όπλων στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου ήλεγξε ένα προς ένα τα κιβώτια και τους σάκους που ήταν εφοδιασμένοι με πολεμικό υλικό για τα βατράχια του Πολεμικού Ναυτικού. Προς μεγάλη του έκπληξη, διαπίστωσε ότι δύο αντιαρματικά, ικανός αριθμός από οπλοβομβίδες, σφαίρες, χειροβομβίδες και βραδύκαυστο φυτίλι είχαν κάνει φτερά!

Η ανακάλυψη προκάλεσε τεράστια έκπληξη στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και στους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των όπλων που είναι προορισμένα για τους άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, της θεωρούμενης ως ελίτ του Πολεμικού Ναυτικού. Πώς εξαφανίστηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών από μια αποθήκη με συναγερμό, διπλές πόρτες που διαθέτουν κλειδαριές με συνδυασμό, 24ωρη φύλαξη από άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού και επιπροσθέτως κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες που καταγράφουν όποιον μπαίνει ή βγαίνει στον χώρο που φυλάσσεται το τόσο ευαίσθητο πολεμικό υλικό;

Η κλοπή, απώλεια ή έστω «ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου» στρατιωτικού υλικού έχει προκαλέσει έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ποιος επέλεξε μια τόσο παρακινδυνεύμενη κίνηση; Ποιος είχε την πληροφόρηση για το πού φυλασσόταν υλικό από τον κρίσιμης σημασίας φόρτο μάχης για τις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών; Ποιος γνώριζε ότι το πολεμικό υλικό βρισκόταν στη συγκεκριμένη αποθήκη και όχι σε κάποια άλλη του ναυστάθμου της Λέρου όπου για παράδειγμα βρίσκονται αποθηκευμένα εκπαιδευτικά πυρομαχικά;

Μήπως δεν πρόκειται για «ποντικούς» που τρύπωσαν στην αποθήκη αλλά για πρόσωπα υπεράνω υποψίας που ήταν επιφορτισμένα με τη φύλαξη του υλικού και επέτρεψαν, αποσιώπησαν ή διευκόλυναν με πράξεις ή παραλείψεις την εξαφάνιση των πυρομαχικών;

Άραγε συμβαίνει κάτι άλλο; Είναι δυνατόν τα πυρομαχικά να έχουν αναλωθεί σε κάποιου είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα των ΟΥΚ όπου δεν έπρεπε να καταγραφεί η χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού υλικού; Είναι πιθανόν να πρόκειται για αβλεψία στην καταγραφή υλικών που μεταφέρθηκαν από τον ναύσταθμο της Λέρου σε κάποια άλλη ναυτική βάση του Πολεμικού Ναυτικού και λόγω συγκεκριμένων συνθηκών -για παράδειγμα επειδή ήταν νύχτα ή επειδή επρόκειτο για επιχείρηση που ήταν επιβεβλημένο να γίνει αστραπιαία- δεν κρατήθηκαν αρχεία για τον τελικό προορισμό των αντιαρματικών, οπλοβομβίδων, χειροβομβίδων και άλλου υλικού που χάθηκε;

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ και από την επιλογή του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να μην δημοσιοποιήσει, 36 ώρες μετά την απώλεια του πολεμικού υλικού, ποια ακριβώς ήταν τα πυρομαχικά που εκλάπησαν και σε ποια ποσότητα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέλεξε να επισημάνει ότι η απώλεια του υλικού δεν έγινε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, απλώς διαπιστώθηκε το προχθεσινό απόγευμα. Επειδή όμως οι κρατικές υπηρεσίες, πολύ περισσότερο οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συνέχεια, το ερώτημα πότε έγινε η κλοπή είναι σημαντικό αλλά δεν είναι το μοναδικό. Κρισιμότερο είναι ίσως να διακριβωθεί πώς αφαιρέθηκε το πολεμικό υλικό από την τόσο καλά φυλασσόμενη αποθήκη πυρομαχικών μιας ναυτικής βάσης κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα.

Για να δοθούν οι απαντήσεις η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε περίπου 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών την τελευταία διετία. Για την αναζήτηση πιθανών κινήτρων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει την έρευνα χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν το αμερικανικό... CSI φιλοτεχνώντας το προφίλ αυτών των 10 προσώπων αλλά και αναζητώντας πιθανά κίνητρα, λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως διευκόλυναν την κλοπή του στρατιωτικού υλικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (121)

Σκουντούφλησα

Α έτσι τα πουλάκια μου ξέρανε ότι θα χάσουν τις εκλογές από τον Ιανουάριο!!!

αλεξ

Αυτό που με τρελλαίνει με τους δεξιούς είναι πως εκεί που περιμένεις ότι σε θέματα ασφαλείας, και δη εθνικής θα είναι τουλάχιστον σοβαροί, αποδεικνύονται ολίγιστοι. Βγήκαν τώρα και δίνουν συνέντευξη πως χάσαμε πολύ και βαρύ οπλισμό αλλά δεν ξέρουμε ούτε πως, ούτε ποιός, ούτε πότε και σας το λέμε να το ξέρετε. Μου θύμισε τότε με τις υποκλοπές που ήτανε στον πίνακα ο Βουλγαράκης και έλεγε ότι μας παρακολουθούσαν όλους αλλά σβήσανε τα ίχνη και τι να κάνουμε. Μακάρι τα όπλα απλά να χρησιμοποιήθηκαν χωρίς να καταγραφούν ή έστω να είναι στο υπόγειο κανενός σφυριγμένου πρώην ΟΥΚά σαρβάιβαλιστ μαζί με κονσέρβες και σπαρτιάτικες ασπίδες, γιατί αλλιώς δε μας βλέπω καλά.

@ΤσιπρΑλέξη

Οι τωρινοί βγάλανε στη φόρα αυτά που γίνανε επί κυριαρχίας των προηγούμενων και συνιστούν απειλή για τη χώρα....... Εσύ Λουκά τι ζόρι τραβάς με την αποκάλυψη???????

Απο την στιγμη

που δεν παραβιαστηκε η εισοδος στην αποθηκη,η υποθεση αφορα τα ατομα που ειχαν προσβαση σε αυτη.Τους ..''κλειδουχους''.Πολυ συντομα θα εχουμε συλληψεις.

Διαχειριστης Οπλων/Πυρομαχικων Π.Α

Ο χρηστης 'Στεφανος' εκανε ενα πολυ ευστοχο σχολιο σχετικα με το ποσο οι πολιτικοι προισταμενοι πλεον στην Ελλαδα εχουν ισοπεδωσει τα παντα. Για να πουμε και 2 σοβαρες κουβεντες, αυτο που ισχυει στις Ε.Δ ειναι οτι τα πυρομαχικα, ειναι χρεωμενα σε διαχειριστη, που πιθανον να εχει, αυτος + τους τεχνικους οπλισμου, προσβαση . Απο κει και περα ΠΑΝΤΑ για το φορητο οπλισμο, τυφεκια, αντιαρματικα κτλ καθως ΚΑΙ τα πυρομαχικα φορητου οπλισμου ( σφαιρες κτλ) καθοτι ελκυστικα υλικα ( μια Ελληνικη πατεντα - εκφραση για να περιγραψουμε οτι ειναι επικινδυνο καποιος να θελει να τα κλεψει) καταμετρωνται παντα καθε 3μηνο απο 3μελεις επιτροπες , ΕΚΤΟΣ διαχειρισης και εκει γινεται ΠΑΝΤΑ κανονικη καταμετρηση. Ειδικα για τα οπλα η ανωτερω διαδικασια τηρειται ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ. Τωρα για το πως χαθηκαν αυτα τα πυρομαχικα, ας περιμενουμε να δουμε τελικά τι ακριβως έχει χαθει και αν ή οχι καποιοι τρεχουν να κοκορευτουν πριν την ωρα τους....

Καταλαβαίνετε λοιπόν ακομη και οι πιο ανίδεοι....

Το πόσο επικίνδυνοι ήταν οι ανικανοι Συριζαίοι, κλέφτες και απατεώνες;;; Τους έκλεβαν όπλα και εκρηκτικά, χωρίς να καταλάβουν τίποτα!

Σχολιαστής 1ου θεματος

Αμα ήταν ακόμα κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν εξαφανιστεί και οι αποθήκες!

Απολο

Μητσοτάκη θέλατε. Μπόκοτα έχουμε γινει

Embry

Δάφνη Μποκοτα?

Όου Εμ Τζι

Από γνωστές ιστοσελίδες του χώρου (https://kranosgr.blogspot.com/2019/09/blog-post_34.html https://www.militaire.gr/ta-mystiria-tis-leroy/) που ασχολούνται με τις ΕΔ, αναφέρονται επίσης και στην ανεξιχνίαστη κλοπή 280.000 lt F-75 στα "πέτρινα χρόνια" των ψωροτσυριζάδων, όταν οι ΕΔ ασχολούνταν ΜΟΝΟ με τους δήθεν "μετανάστες" και η αποκλειστική αποστολή τους ήταν η κάθε είδους εξυπηρέτηση των "εισβολέων" με κάθε ΘΥΣΙΑ από το προσωπικό των ΕΔ, οι αθεόφοβοι. Κάποιοι λοιπόν ένστολοι και όχι κανονικοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, χωρίς ίχνος ντροπής και αγάπης για την πατρίδα και τις ΕΔ, κόλλησαν σε διάφορους ψειριζαίους (ως αρρωστημένη χλέμπα) χτίζοντας την προηγούμενη ανύπαρκτη καριέρα τους με τα χοτ-σποτ επί ψωροσφύριζα και ακόμη και τώρα "φιγουράρουν" ολούθε σε θέσεις εξωτερικού, ανωτάτων αλλά και στις πρώτες θέσεις της Ιεραρχίας (πολιτικής και στρατιωτικής) των ΕΔ και τους γνωρίζουμε ΟΛΟΙ. Ένας άλλος δε, που έχει περάσει και από όλες τις μεγάλες θέσεις (ένεκα επαναφερόμενος ως συνήθως, κοιμήθηκε κλητήρας και ξύπνησε δήμαρχος, λέμε τώρα), φάνηκε ότι όχι μόνο δεν έχει ιδέα από τις ΕΔ γενικά, αλλά και από τον κλάδο του δεν πήρε μυρωδιά, μετά και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις του για τις κλοπές στην Λέρο και τις "καταμετρήσεις" τις καθημερινές (εδώ γελάμε), μετά βέβαια τα μάζεψε όσο γινόταν. Δηλαδή όταν αυτός ήταν στα πράγματα ΟΛΑ μα ΟΛΑ λειτουργούσαν άψογα και ότι τώρα έγιναν ξαφνικά. Τι έχει σκοπό λοιπόν να πράξει η Ηγεσία της ΝΔ γιαυτά τα ανοσιουργήματα των άθλιων τσυριζοσφυριζανελάδων; Για πόσο καιρό ακόμη θα πέφτουμε από τα σύννεφα και θα ανεχόμαστε την "ρετσινιά των αρίστων" με τα διάφορα ατελή ένστολα υποκατάστατα (ευτυχώς όχι πολλά) της προηγούμενης αρρωστημένης σφυριζοκατάστασης; Τολμήστε επιτέλους κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της ΝΔ και στείλτε τους στον αγύριστο. Να είστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα σας χειροκροτήσει και θα σας ανταμείψει ξανά και ξανά.

George

Το καταντημα ετοιμοπολεμων μοναδων !! Μην μας τυχει να τους χρειαστουμε !!! Το πιθανοτερο ειναι οτι χρησιμοποιηθηκαν για ψαρεματακι (παρανομο) , ουτε τρομοκρατια ουτε τιποτα το απλο θα ειναι το πραγματικο !

Βλήμα

Με ψάχνει κανείς; Δεν χάθηκα, στη Βουλή είμαι, μαζί με τα άλλα.

Ελένη

Ντουγανια μου θελετε και πόλεμο με την Τουρκία! Χαχαχα για κλάματα ως χώρα.

Corsair

Ελενίτσα, κάνε μας τη χάρη και πήγαινε πλύνε κάνα πιάτο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης