ΔΙΣ: Δικαίωμα του Πατριάρχη η παραχώρηση Αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία

ΔΙΣ: Δικαίωμα του Πατριάρχη η παραχώρηση Αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρεί το αυτοκέφαλο, καθώς και το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου να χειριστεί το ζήτημα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας

ierwnimos1
Πλήρη στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας παρείχε η Διεθνής Ιερά Σύνοδος, αναγνωρίζοντας στον κ. Βαρθολομαίο το κανονικό δικαίωμα «για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και συζήτησε, μεταξύ άλλων για το Ουκρανικό ζήτημα. Η απόφαση ελήφθη «κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος».

Παράλληλα, τα μέλη της ΔΙΣ αποφάσισαν την ενεργοποίηση Επιτροπής υπό τον Αρχιεπίσκοπο, που με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση « και εις εκπλήρωσιν του Εθνικού Τάματος των ηρώων αγωνιστών του 1821», θα ασχοληθεί με «την υφισταμένη μεγάλη ανάγκη Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού πανορθοδόξου εμβελείας».

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Συνήλθε χθες 27 και σήμερα 28 Αυγούστου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στις Συνεδρίες της για τον μήνα Αύγουστο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Κατόπιν εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, αναγνωρίζουσα την υφισταμένη μεγάλη ανάγκη Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού πανορθοδόξου εμβελείας, απεφάσισε την ενεργοποίηση της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου από Αυγούστου 2012 ορισθείσης επί τω σκοπώ αυτώ Επιτροπής, εξ αφορμής μάλιστα της συμπληρώσεως 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας και εις εκπλήρωσιν του Εθνικού Τάματος των ηρώων αγωνιστών του 1821.

Κλείσιμο
Πραγματοποιήθηκε η Διαβεβαίωση του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Νικοδήμου Φαρμάκη, νέου Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Κ.Υ.Ο.)., στον οποίο ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν καλή και καρποφόρο διακονία.

Ενέκρινε τον Κανονισμό λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, υπό την επωνυμία «Φοιτητική Εστία Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών - Άγιος Νεομάρτυς Ζαχαρίας».

Ενέκρινε την μεταφορά στην Πάτρα, των οστών του Εθνεγέρτου Ιεράρχου Παλαιών Πατρών Γερμανού για λίγες μέρες, από την Δημητσάνα όπου ευρίσκονται, για την τέλεση μνημοσύνου και απόδοση τιμών από τον Πατραϊκό Λαό σε συνεργασία των δύο Μητροπόλεων (Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Πατρών) και των τοπικών παραγόντων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821.

Διόρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σίμωνα Δημογέροντα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.

Επίσης κατήρτισε τον τελικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η ΔΙΣ αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης