Αυτή είναι η νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας

Αυτή είναι η νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο: Πρόεδρος ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, εισαγγελέας ο Βασίλης Πλιώτας

«Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους» είπε ο κ. Τσαλαγανίδης - Βασίλειος Πλιώτας: «Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης» 

tsala01
Την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Πρόεδρος του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου ορίστηκε ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός του, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και εισαγγελέας ο μέχρι σήμερα αντεισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας.

Πρόκειται για νομικούς με άψογη επιστημονική κατάρτιση που απολαμβάνουν την αποδοχή και το σεβασμό των συναδέλφων τους. Τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης όσο και ο κ. Πλιώτας ήλθαν πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, συγκεντρώνοντας ο καθένας από 14 ψήφους.

Δεύτερη στη  σχετική ψηφοφορία για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου ήρθε με 7 ψήφους η αντιπρόεδρος Πηνελόπη Ζωντανού και τρίτη η συνάδελφός της Αγγελική Αλειφεροπούλου με 4 ψήφους. Αντιστοίχως, κατά την ψηφοφορία για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε ο κ. Πλιώτας, δεύτερος ήρθε ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης με επτά ψήφους και τρίτος ο συνάδελφός του Δημήτρης Δασούλας με πέντε ψήφους.

Με τη σημερινή επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, πρώτος στόχος είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να αποκατασταθεί η ηρεμία στο χώρο της Δικαιοσύνης, μετά τα όσα προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις προεκλογικές προαγωγές της προηγούμενης κυβέρνησης στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο.

Προαγωγές, που τελικά δεν επικυρώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα από τον περασμένο Μάιο προσωρινά καθήκοντα προέδρου στον Άρειο Πάγο να ασκεί, όπως προβλέπεται, η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Αγγελική Αλειφεροπούλου και προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας Δημήτριος Δασούλας.

Ιωσήφ Τσαλαγανίδης: «Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους»

tsalaganidis_2
Κλείσιμο


Δήλωση αμέσως μετά τον ορισμό του ως προέδρου του Αρείου Πάγου από το υπουργικό συμβούλιο, έκανε ο κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, θέτοντας ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου της χώρας την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Βασίλειος Πλιώτας: «Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης»

pliotas_2


Από την πλευρά του ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πλιώτας σε δήλωσή του μετά την επιλογή του για τη συγκεκριμένη θέση, ανέφερε: «Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».
Σημαντικές υποθέσεις που συντάραξαν τη κοινή γνώμη έχουν περάσει από τα χέρια του νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και Βασιλείου Πλιώτα αντιστοίχως. Αμφότερα διαθέτουν πλούσια βιογραφικά και θεωρούνται δικαστικοί λειτουργοί εγνωσμένου κύρους, άψογης νομικής κατάρτισης και υψηλού ήθους.

Κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας τους στο σώμα έχουν χειριστεί πλήθος δικογραφιών, από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν. Μεταξύ αυτών, η υπόθεση της εισόδου του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη χώρα, την οποία χειρίστηκε ο κ. Πλιώτας μαζί με δυο συναδέλφους του, τα αποκαλούμενα παραδικαστικά κυκλώματα αλλά και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, για την οποία ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε προτείνει την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως και έγινε.

Ο νέος πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 22-8-2012. Γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του από δόκιμος Ειρηνοδίκης με ημερομηνία εισόδου στον κλάδο 7-8-1979. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή με άριστα το 1976 και μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Έχει υπηρετήσει στις εξής θέσεις στη Δικαιοσύνη: Ως Πάρεδρος παρά Πρωτοδίκαις στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 7-8-1979 έως 2-4-1981, 2) Ως Πρωτοδίκης στο Πρωτοδικείο Λαμίας από 2-4-1981 έως 21-11-1989, 3) Ως Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Πειραιώς από 21-11-1989 έως 15-9-1999, 4) Ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-1999 έως 15-9-2008, 5) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αιγαίου από 16-9-2008 έως 15-9-2010, 6) Ως Πρόεδρος Εφετών στο Εφετείο Αθηνών από 16-9-2010 έως 7-9-2012.

Είναι συγγραφέας σημαντικών επιστημονικών εργασιών που παρουσιάστηκαν σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις.


Ο νέος εισαγγελέας

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας γεννήθηκε το 1955 στο Σταυροδρόμι Γορτυνίας. Κατάγεται από πολύτεκνη αγροτική οικογένεια. Τελείωσε το Λύκειο Τροπαίων το 1973 και εισήχθη στη Νομική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1977. Είναι παντρεμένος, η σύζυγος του είναι Αρεοπαγίτης και πατέρας δυο παιδιών.

Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο διαγωνισμό του 1980 και διορίστηκε εισαγγελικός πάρεδρος Κέρκυρας. Το 1982 προήχθη σε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και το 1989 σε εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στον πρώτο βαθμό υπηρέτησε στις εισαγγελίες Πατρών, Καλαμάτας, Πύργου, Πειραιώς και Αθηνών. Το 1999 προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών και το 2006 σε εισαγγελέα Εφετών. Υπηρέτησε στο δεύτερο βαθμό στις εισαγγελίες Πειραιώς και Αθηνών. Το 2012 προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πλιώτας εκτός από την υπόθεση που αφορούσε στη διερεύνηση των συνθηκών εισόδου στη χώρα του Αμπτουλάχ Οτσαλάν, έχει ασχοληθεί επίσης με τη διερεύνηση υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων, καθώς και με την υπόθεση του ναυαγίου του Δύστος.

Ακόμη, ήταν ο εισαγγελέας – εισηγητής στην υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου και είχε ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Επιπλέον, είχε προτείνει να απορριφθεί η αναίρεση της απόφασης κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Τασου Μαντέλη για υπόθεση ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και τέλος είχε ασχοληθεί με υποθέσεις «παραδικαστικού κυκλώματος» και τρομοκρατίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης