Φωτογραφίες: Με τη φανέλα της Εθνικής το νέο γκράφιτι με τον Νίκο Γκάλη

Φωτογραφίες: Με τη φανέλα της Εθνικής το νέο γκράφιτι με τον Νίκο Γκάλη

Μέσα σε λίγα 24ωρα αποκαταστάθηκε η βανδαλισμένη ζωγραφιά και με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να επαναληφθεί κάτι ανάλογο

4879370
Πριν λίγες ημέρες, άγνωστοι μουντζούρωσαν και βανδάλισαν το γκράφιτι του Νίκου Γκάλη, του ανθρώπου που έδωσε οντότητα στο ελληνικό μπάσκετ και συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία μίας μεγάλης σχολής αθλητών. Λίγα 24ωρα μετά, το γκράφιτι αποκαταστάθηκε, αυτή τη φορά με τον Νίκο Γκάλη να φορά τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, ώστε να μην... ενοχλήσει κανέναν άγνωστο που στο σκοτάδι μπορεί να βγάζει όλη τη... μαγκιά του, αμαυρώνοντας σύμβολα και ιδέες.

Η ενέργεια των αγνώστων προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων. Ιδιαίτερα στα social media, μέσω των οποίων ο σύγχρονος άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εκφράζει ευρέως και δημοσίως τις απόψεις του, οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες.

Προφανώς, ο ή οι άγνωστοι, ενοχλήθηκαν από τη φανέλα του Άρη που φορούσε στο γκράφιτι ο μεγαλύτερος αθλητής που έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ. Όντες ανιστόρητοι, πιθανόν νεαρής ηλικίας, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι ο Νίκος Γκάλης και ο Άρης της εποχής εκείνης δεν ήταν απλώς ένας αθλητής και μία ομάδα, αλλά ήταν οι πρεσβευτές του ελληνικού αθλητισμού.

Όταν σε όλα τα αθλήματα, ατομικά και ομαδικά, οι διακρίσεις μετρώνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού, ήρθε ο Νίκος Γκάλης, ο Άρης και η Εθνική μπάσκετ να κάνουν περήφανο ένα ολόκληρο έθνος, το οποίο ζούσε με την ιδέα ότι δεν μπορούσε να ανέβει το ψηλότερο σκαλοπάτι της διάκρισης.

Ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Αργύρης Καμπούρης και όλα αυτά τα παιδιά της χρυσής Εθνικής άλλαξαν τον ρου της ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού και ανέβασαν στον Όλυμπο έναν ολόκληρο λαό.

Ίσως μέσα στην άγνοια της νιότης και βυθμισμένοι στη νοοτροπία της ημιμάθειας, οι άγνωστοι που βανδάλισαν το γκράφιτι του Νίκου Γκάλη δεν κατάλαβαν ότι με αυτόν τον τρόπο βανδάλισαν ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό, την πορεία του από τη δεκαετία του '80 και όσα θαυμαστά, για το μέγεθος του λαού μας, ακολούθησαν. Διότι ο Νίκος Γκάλης έφερε τη νοοτροπία του νικητή στην Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο αναδείχθηκαν τα μεγάλα ταλέντα σε μπάσκετ, ποδόσφαιρο και κλασικό αθλητισμό.

Κλείσιμο
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος ή κάποιοι, θα θελήσουν να δείξουν πόσο... μάγκες είναι, βανδαλίζοντας εικόνες με πρόσωπα που έχουν γράψει ιστορία και έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε αυτόν τον κόσμο, ας το σκεφτούν δύο και τρεις και 1.013 φορές, διότι δεν προσβάλουν έναν αθλητή ή μία ομάδα, αλλά έναν λαό, μία γενιά αθλητών, πάνω στους οποίους «πάτησαν» οι επόμενοι, για να φτάσουν τον αθλητισμό της χώρας μας στην κορυφή.

4879374
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης