Αφίξεις τουριστών: Σε Μύκονο και Σαντορίνη η μεγαλύτερη αύξηση

santorini01-mesa

Η Κρήτη εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, αφού παραμένει πρώτη σε αριθμό επισκεπτών

Σαφές στίγμα για τις περιοχές που πρωταγωνιστούν στις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, την εφετινή τουριστική περίοδο δίνουν τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Με την επεξεργασία, που κάθε μήνα υλοποιεί το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ Intelligence, οι μεγάλοι κερδισμένοι της χρονιάς φαίνεται πως για μια ακόμη φορά θα είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αφού και για φέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε αυτά τα νησιά κινούνται σε ανοδικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι επισκέπτες που καταφθάνουν μέσω θαλάσσης κλπ.


Στη Μύκονο, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, προσγειώθηκαν 144.426 επισκέπτες εξωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 17,6% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η Σαντορίνη συνεχίζει να μεγεθύνει τον αριθμό των επισκεπτών της, αφού στο εξάμηνο οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό ανήλθαν σε 178.976, καταγράφοντας άνοδο 4,1%.


Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού παραμένει η Κρήτη, που αν και με υστέρηση σε σχέση με το 2018, εξακολουθεί να προσελκύει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στη χώρα. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο εξάμηνο του 2019, αν και με πτώση 3,3%, προσέλκυσε 1.149.209 επιβάτες εξωτερικού. Την ίδια περίοδο, στα Χανιά και στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, προσγειώθηκαν 431.689 επιβάτες εξωτερικού μειωμένοι κατά 3,4% σε σχέση με το 2018.Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα Δωδεκάννησα, πάντα για το εξεταζόμενο διάστημα του εξαμήνου. Η Κάρπαθος ξεχωρίζει με τη διψήφια σε ποσοστό αύξηση των διεθνών αφίξεων, καθώς αυτή ανήλθε στο 13,4% φτάνοντας τους 29.000 επιβάτες. Ακολουθεί η Ρόδος με οριακή αύξηση 0,4% και 798.000 επιβάτες και η Κως με 393.948 επιβάτες και αύξηση 1,4%.Μεγάλος είναι ο όγκος επισκεπτών που κατευθύνεται στα νησιά του Ιονίου, με την Κέρκυρα και φέτος να κρατάει τα ηνία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Ειδικότερα, η Κέρκυρα προσέλκυσε 502.795 επιβάτες, η οποίοι όμως αντιστοιχούν σε πτώση 2,9% σε σχέση με το 2018, ενώ με τη σειρά τους, η Ζάκυνθος πέτυχε 278.539 αεροπορικές αφίξεις επιβατών εξωτερικού και άνοδο 1,6%, ενώ η Κεφαλονιά 111.476 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και πτώση 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.Την ίδια στιγμή τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να υποδέχονται τον μεγαλύτερο όγκο επιβατών εξωτερικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αστικούς προορισμούς. Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου προσέλκυσε 2.683.988 επιβάτες εξωτερικού πετυχαίνοντας νέα άνοδο 12,1% στην επιβατική του κίνηση, ενώ το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, προσέλκυσε 1.014.668 διεθνείς επιβάτες καταγράφοντας άνοδο 11,2%, πάντα σε σχέση με πέρυσι. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο, στο ίδιο διάστημα προσέλκυσε 52.344 επιβάτες εξωτερικού καταγράφοντας άνοδο 14,2%.Μελέτη για τον τουρισμό

Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΤΕ με θέμα «Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;» τονίζει ότι 81,9% των επισκέψεων, 86,2% διανυκτερεύσεων και 88,1% των εσόδων από τον εισερχόμενο τουρισμό, κατευθύνθηκε κυρίως σε πέντε Περιφέρειες (Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων).Μάλιστα κατά το 2018, οι 30,1 εκατ. επισκέπτες πραγματοποίησαν 34,8 εκατ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 12,3% σε σχέση με το 2017. Δηλαδή, ο κάθε ταξιδιώτης επισκέφθηκε, κατά μέσο όρο, 1,16 Περιφέρειες της Ελλάδας. Σε 12 από τις 13 Περιφέρειες καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων και σε 9 από τις 13 καταγράφηκε αύξηση διανυκτερεύσεων, πάντοτε σε σχέση με το 2017.Τέλος η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις Περιφέρειες της Ελλάδας ήταν 6,5 διανυκτερεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,7%. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής, 8,4 διανυκτερεύσεις, καταγράφηκε στην Περιφέρεια της Κρήτης, παραμένοντας στα επίπεδα του 2017. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018 ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καταγράφοντας μείωση κατά 16,6%.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Γ.

Χωρις πολυπλοκες αναλυσεις, 30 εκατομμυρια επισκεψεις, απο ενα χιλιαρικο να αφηνει εκαστος, να, 30 δις ευρω, για τη Χωρα.Μραβο Ελλαδα, ακριβα οπως σου ταιριαζει, την πληρωνουν την ομορφια και την αρχοντια σου, για να σε καμαρωσουν! Οι αχορταγοι ομως στον τουρισμο, ολο κλαιγονται,ολο και...κλεβουν!

Σιγά μην αφήνουν και 1 δις

Ωραία η ανάλυσή σου φιλε αλλά δυστυχώς την Κρήτη και το Αιγαίο τα επισκέπτονται ως επι το πλείστον (90%+) μπατιροτουρίστες. Κάτι τελειωμένοι τύποι από τις αθλιότερες περιοχές των βρεττανικων και γερμανικών πόλεων που βρωμανε από μακριά φτηνή μπυρα και όταν δεν ανταλλάσσουν μεταξύ τους STDs μοιράζονται μια χωριάτικη στα 4. Αυτοί ζήτημα να αφήνουν 300-400 ευρώ το άτομο, οπότε τα έσοδα από τον τουρισμό είναι πολύ λιγότερα από ότι τα υπολογίζεις...

kostas tz

Το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη ταιζουν αυτή τη χώρα... Και έχεις και τον Κοζανίτη να ειρωνεύεται που ψάχνει μύγες να σκοτώσει. Ψάξτε το. Κατά τ αλλά οι γύφτοι που βρίζουν χάρις σ εμάς ντερλικωνουν οι ψωμολυσσες.

Γιναν οι κτηνοτρόφοι ξενοδόχοι

Lolz απόγονε των Σαρακηνών με τα μιλιούνια των μπατιροτουριστών που μας το παίζεις και άρχοντας. Άμα από την Κοζάνη σας κατεβάσουμε τους διακόπτες θα γυρίσει η Ελλάδα στην εποχή του λίθου. Ειδικά τα βρωμόνησά σας που δεν παράγουν τίποτα και χρειάζεται να εισάγετε και το νερό που πίνετε θα αντέξουν μάξιμουμ 12 ώρες πριν δείτε να εκτυλίσσονται σκηνικά Mad Max στους γραφικούς οικισμούς σας. Οπότε πλένε το στόμα σου πριν μιλήσεις για τη βόρεια Ελλάδα ξανά!

mm

Και η Βόρεια Ελλάδα έχει τουρισμό, στη Μακεδονία έχει περίπου όσους και στην Κ΄ρητη. Ειναι βέβαια φθηνός τουρισμός

.!.!.!.

Πόσο παραπλανητικό για αλλη μια φορα το ρεπορτάζ.. «Πρωταθλητές» λεει αφίξεων η Μύκονος κ η Σαντορίνη οταν σε ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ εχουν οσες αφίξεις εχουν η Κρήτη κ η Ρόδος σε έξι ΜΕΡΕΣ! Να μην μιλησω για την Αθήνα. Αλλα ολα τα κανάλια κ καθε είδους ΜΜΕ εκει, τον χαβα τους. Μύκονος κ Σαντορίνη. Γιατι δεν αναφέρονται κ σε τι τζίρους κ ποσο συνάλλαγμα κ τι ποσοστο του ΑΕΠ ισοδυναμεί σε καθε νησί; Για να μαθει ο κοσμος ποιος πραγματικα ταΐζει αυτη την χωρα;; Έλεος δηλ..

φωτης πραμαντα

@ 13.01 το διαβασες το αρθρο? αν ναι τοτε εχεις προβλημα κατανοησης του κειμενου ...λεει ...μεγαλυτερη αυξηση σε μυκονο και σαντορινη ,αλλα τα σκηπτρα τα κρατα η κρητη ..ποσο πιο ξεκαθαρο το θες ?? ασε τις βαθυστοχαστες αναλυσεις με θαυμαστικα και λοιπα ,αφου δεν μπορεις να καταλαβεις τα αυτονοητα ..

Ιούλιο Αύγουστο

ΠΌΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΝΑ ΜΕ ΓΔΈΡΝΟΥΝ, ΘΑ ΠΑΩ ΤΕΛΟΥΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΈΞΟΥΝ ΝΑ ΚΆΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΠΑΝΙΟ.ΚΑΙ ΌΧΙ ΠΡΟΒΑΤΟ.

Μειωση αφηξεων στη κρητη

Επειδη φοβουνται τον γκαντεμη

για ποιά στέρηση σε σχέση με 2018 μιλάτε???

Ενώ η Κρήτη ΣΦΥΖΕΙ από τουρίστες Έλληνες διακοπιστές και ξένους....έχουν πιάσει την γνωστή "καραμέλλα" πως έχουν λιγότερο τουρισμό(???) από πέρισυ...!Εμείς πάντως από το κέντρο Χανίων που είμαστε δεν μπορούμε ούτε έξω από την εξώπορτα μας να βγούμε λόγω....συνωστισμού!!!Μέχρι 10 Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει εισητήριο επιστροφής και στα 3 με 4 καράβια που έχουν καθημερινά....!

φωτης πραμαντα

@ 11.49 ποτε επιτελους θα μαθετε να διαβαζετε και να κατανοειτε τα αρθρα ?? λεει για αεροπορικες αφιξεις ...ναι χανια και ηρακλειο εχουν πτωση εφετος ,τι δεν καταλαβαινεις ??

Ufo

Εμείς θα τους ταισουμε πάλι τους τεμπελχαναδες του ελλαδισταν

kostas tz

Έλα ρε Τι πάνε εκεί? Αφού εμείς οι Ευρωπαίοι ελληναρες δεν τους γουστάρουμε Είναι κακοί ενώ εμείς έχουμε επίπεδο Ελάτε εδώ,στον πολιτισμό,στην καθαριότητα,στις ανθρώπινες πόλεις και στα σύγχρονα χωρίς μας. Μακρυά από Κρήτη. Ξου ξου.

Κοζανίτης

διν εχτι πχιοτητα ζουής κι ελευτερία ησείς εικί! γι αυτό κοσιεβν ολ' στα νησιά! ησύ μην έρχισι ντίπ σν Ιλλάδα,κόψι μούγκι απ αλόιρα!....Ούρδα ανάλατ!

10 vs. 55 :

Τι είδους χώρα θα ήμασταν , αν τα νησιά δεν ήταν δικά μας , αλλά των Ιαπωνων ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης