Ο Ζούλας στην ΕΡΤ, ο Τσιόδρας στο Μαξίμου

ert00

«Η ενημέρωση στην κρατική τηλεόραση δεν θα είναι με εμάς κομματική, δεν θα είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και γαλάζια» λένε από την κυβέρνηση - Ποιους δημοσιογράφους συζητούν για τις πολιτικές εκπομπές στο Ραδιομέγαρο

Με βασική επιδίωξη «την ανάκτηση αξιοπιστίας και της αμεροληψίας» που συνάδουν με έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα δρομολογούνται από την κυβέρνηση οι αλλαγές στα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Η μεγάλη εκκρεμότητα με τα υπέρογκα τηλεοπτικά δικαιώματα ύψους 66 εκατ. ευρώ που, με βάση προεκλογική υπόσχεση της απελθούσας κυβέρνησης, υποχρεωνόταν να καταβάλει η δημόσια τηλεόραση στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για να αντικατασταθεί ο νυν διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Δρόσος, τον οποίο η νέα κυβέρνηση διατήρησε στη θέση του για να διευθετήσει το ζήτημα που είχε ανακύψει με τις μεταδόσεις των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στο τέλος της περασμένης εβδομάδας βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις ΠΑΕ, στην ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση της NOVA, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ποσό που θα καταβάλει το κρατικό κανάλι για τη μετάδοση των αγώνων της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου.

Κατά τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, με την εμπλοκή και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, η δημόσια τηλεόραση θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, δηλαδή με περίπου το 1/4 όσων είχε ατύπως αποφασίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Ιουλίου, την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, στη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα περισσότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια θα μεταδίδονται από τη NOVA, η οποία ούτως ή άλλως, με βάση το ισχύον προσύμφωνο, είχε την ευθύνη της παραγωγής όλων των αγώνων. Ορισμένους εξ αυτών, ωστόσο, θα μεταδίδει η ΕΡΤ, η οποία θα μπορεί να επιλέγει παιχνίδια με ενδιαφέρον ικανοποιώντας όσο το δυνατόν καλύτερα όσους δεν είναι συνδρομητές ιδιωτικών καναλιών.

Μόλις οριστικοποιηθεί η νέα συμφωνία για τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις, που θα απελευθερώσει την ΕΡΤ από ένα οικονομικό βάρος το οποίο δεν μπορούσε να σηκώσει ο προϋπολογισμός της, αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επιλογή της νέας διοίκησης που θα εγκατασταθεί στην Αγία Παρασκευή.

Ανανέωση

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι νέος πρόεδρος θα οριστεί ο 50χρονος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος αναμένεται να δώσει στον κ. Δημήτρη Τσιόδρα τη σκυτάλη του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία διετία, ο κ. Ζούλας επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση τόσο για την εμπειρία που διαθέτει, καθώς παλαιότερα έχει εργαστεί και στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση, όσο και για το ειδικό πολιτικό βάρος το οποίο εκφράζει η μετακίνησή του σε έναν οργανισμό που χρήζει αλλαγών και ανανέωσης σε πρόσωπα και νοοτροπίες.

Ο νέος πρόεδρος που θα έχει και καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου για τον ενημερωτικό τομέα θα μεταβεί στο Ραδιομέγαρο αφού βρεθεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Με βάση τις προδιαγραφές που έχουν συζητηθεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ο τελευταίος θα έχει την ευθύνη για τα διοικητικά της ΕΡΤ, αλλά και για το πρόγραμμα.

Γι’ αυτό και η αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου γίνεται ανάμεσα στους μάνατζερ που έχουν γνώση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι για την ανάληψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου ήταν και εκείνο του έμπειρου Στρατή Λιαρέλλη, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Managing Director στον ANT1. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που για τη θέση του προέδρου προορίζεται ο κ. Ζούλας δεν θα ήταν λειτουργικό ένα σχήμα με δύο δημοσιογράφους στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο προκύπτει ότι η πολιτική την οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν οι νέοι διοικούντες την ΕΡΤ είναι «να προωθήσουν την “αποσυριζοποίηση”, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη “γαλαζοποίηση” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «η ιεράρχηση των ειδήσεων θα γίνεται από τους ίδιους τους δημοσιογράφους», ενώ «θα πάψει να είναι... υποχρεωτική η μετάδοση ως πρώτης είδησης της δραστηριότητας του πρωθυπουργού». Ο φιλόδοξος στόχος που τίθεται είναι «σε κάθε μεγάλο γεγονός, αλλά και οποτεδήποτε θέλει κανείς να δει ειδήσεις και όχι σόου ή και προπαγάνδα να πατάει στο τηλεκοντρόλ του το κουμπί της ΕΡΤ». Αν και μία από τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης θα είναι η κατάρτιση ενός business plan, υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για ανανέωση τόσο στο προσωπικό της ΕΡΤ όσο και στον τεχνολογικό εξοπλισμό της. Oσον αφορά τον τελευταίο, επισημαίνεται ότι η ΕΡΤ «είναι το μόνο κανάλι στην Ελλάδα που δουλεύει ακόμη με κασέτες», ενώ αναφέρεται ότι το HD αθλητικό κανάλι δεν έχει δικά του μέσα για να έχει πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας, με αποτέλεσμα να νοικιάζει ιδιωτικά βαν για τις μεταδόσεις τους. Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό -στο οποίο κυριαρχούν οι μεγάλες ηλικίες-, θα γίνει «ένα συμμάζεμα χωρίς απολύσεις», ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο για εθελούσιες αποχωρήσεις ή μετατάξεις. Μέχρις ότου γίνει εφικτό να απελευθερωθούν οι προσλήψεις, η εταιρεία θα δουλέψει με τo bypass των μεικτών παραγωγών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις σε δημοσιογράφους που ενδέχεται να στελεχώσουν τις «αποχρωματισμένες» ειδησεογραφικές εκπομπές της ΕΡΤ1. Πρόθεση είναι να αξιοποιηθούν φρέσκα πρόσωπα από το εσωτερικό της εταιρείας, αλλά και να βρεθούν καταξιωμένα στελέχη εκτός των τειχών. Η βραδινή εκπομπή των Γιώργου Κουβαρά και Γιώργου Πιέρρου στο ACTION24, για παράδειγμα, είναι μία από εκείνες που έχουν εξεταστεί ως πρότυπο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Παναγιώτης

Ωραία και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Μάριον Μιχελιδάκη, χωρίς Σταυρούλα Χριστοφιλέα, χωρίς Αντριάννα Παρασκευοπούλου, χωρίς Ντένια Σαρακίνη, χωρίς Βάλια Πετούρη, χωρίς Γιάννη Σκάλκο, χωρίς Κώστα Λασκαράτο, χωρίς Φάνη Παπαθανασίου και χωρίς Γιάννη Τρουπή; ε; ακούς εκεί φρέσκα πρόσωπα ΕΜΕΙΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΕΦΕΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΩΡΑ

Παναγιώτης

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς Μάριον Μιχελιδάκη, χωρίς Σταυρούλα Χριστοφιλέα, χωρίς Αντριάννα Παρασκευοπούλου, χωρίς Ντένια Σαρακίνη, χωρίς Βάλια Πετούρη, χωρίς Γιάννη Σκάλκο, χωρίς Κώστα Λασκαράτο και χωρίς Φάνη Παπαθανασίου; εε;;;

Τζουμερκιώτης

Ακομμάτιστος Πρόεδρος, ακομμάτιστο Δ.Σ., πιστοί στις προεκλογικές τους εξαγγελίες, πιστοί στο προεκλογικό τους πρόγραμμα, συνεχίζουν στα ίδια αχνάρια από το 1955 επί ΕΡΕ, όπως ακριβώς ο λύκος δεν αλλάζει το χούι του. Το τηλεκοντρόλ είχε ''ξεχάσει'' σε ποιες συχνότητες έπιαναν τα κανάλια της ΕΡΤ, τώρα θα πέσουν και τα κουμπιά για να ''γίνει'' πλέον φαφούτικο. Υ.Γ.: Οι Οικονόμου και Αυτιάς του ΣΚΑΪ, δεν χώραγαν στο Δ.Σ. της ΕΡΤ ή αποτελούν εφεδρείες της Ν.Δ.;

Kρίτων

O K. Zούλας καταγέται από οικογένεια δημοσιογράφων, ο πατέρας και δύο θείοι του δημοσιγράφοι κυρίως της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ. Ο Δ. Τσιόρδας εκκίνησε την δημοσιογραφική σταδιοδρομία του το 1986 μαζί με άλλους κνίτες, μεταξύ των οποίων και η συγχωριανή του Ιωάννα Μάνδρου, στην ΠΡΩΤΗ κοινή έκδοση των δύο μεγαλύτερων ΚΚΕ. Μετά ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αρχισυντάκτης πολιτικού.

Γελάσαμε και σήμερα

«να προωθήσουν την “αποσυριζοποίηση”, χωρίς όμως να οδηγηθούν στη “γαλαζοποίηση” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

νεοδημοκράτης

Τόχει πάρει το ... ποτάμι. Κατάλαβες Σταύρο μου. Σας πήραν χαμπάρι οι ψηφοφόροι σου και πήγαν απευθείας Περαιώς, από μόνοι τους. Ετσι, και ο Μηκούλης μπορεί και κάνει κυβέρνηση "αυτοδύναμης" κουρελούς, με ποταμίσια και πασοκίσια απολοιφάδια, και όχι μόνον.... Μηκούλη, αν μάθω ότι έχεις κάνει υπουργό και πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, τότε δεν θα σε ξαναψηφίσω.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ Η ΔΕΞΙΑ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΤΙ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΛΕΛΗ. Η ΝΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΌΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΨΩΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑ ΞΕΒΑΝΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ν,Δ?

αλλο εμεις οι γαλαζιοι κι αλλο εσεις οι πρασινοροζ

ναι, αλλα εμεις οι δεξιοι εχουμε ηθικο πλεονεκτημα

Ωκεανος

ασε ρε προβατο να τους δουμε ... και τους κρίνουμε απο το δικο τους εργο...οχι απο το τι εκαναν οι προηγουμενοι που ηταν στη θέση τους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης