Τι θα αλλάξει με την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστών

Τι θα αλλάξει με την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστών

 Στον «αέρα» οι αγωγές για τη ανάκληση απολύσεων, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης βάσιμου λόγου απόλυσης

apergia
Την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστών σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον σκηνές βιαιοπραγίας για την νομιμοποίηση των συνέδρων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα.

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα πιστοποιείται ότι το μέλος του σωματείου φέρει την ιδιότητα του εργαζόμενου και δεν είναι συνταξιούχος ή μέλος σωματείου «σφραγίδα».

Η ψηφιοποίηση των συνδικαλισμού θα επιτρέψει και την ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως για την λήψη αποφάσεων, με προεξέχουσα τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη απεργίας.

Ο ηλεκτρονικός συνδικαλισμός συνδέεται με την 4η βιομηχανική επανάσταση, τη ρομποτική και τις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας καθώς εδώ και καιρό οι συνδικαλιστές προβληματίζονταν πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στους e-εργαζομένους, τους λεγόμενους και ψηφιακούς νομάδες.

Συνδικαλιστές αλλά και εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ωστόσο ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των μελών των οργανώσεων.

Την ίδια ώρα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης οι νέες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που κατήργησαν τις προηγούμενες για α) τη θεσμοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης β) τη συνυπευθυνότητα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μεταξύ αυτού που αναθέτει την εκτέλεση μίας εργασίας ή ενός έργου και του εργολάβου ή του υπεργολάβου που το εκτελεί και γ) τις αλλαγές στις ημερομηνίες στην περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Νομικοί επισημαίνουν ότι η αναδρομική εφαρμογή της κατάργησης της διάταξης βάσιμου λόγου απόλυσης (καταργείται αφότου ίσχυσε, αναφέρει ο νόμος) θα δημιουργήσει αναστάτωση στα δικαστήρια.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος τονίζουν ότι «είναι εκατοντάδες οι αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί για την ακύρωση απολύσεων, οι οποίες φυσικά θα εκπέσουν στα δικαστήρια. Ενδεχομένως να πρέπει να υποβληθούν νέες αγωγές οι οποίες θα εκδικαστούν με βάση τις προ ισχύουσες διατάξεις.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης