Καταγγελίες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου: Καπνίζουν ακόμα και στα νοσοκομεία!

Καταγγελίες για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου: Καπνίζουν ακόμα και στα νοσοκομεία!

Αμετανόητοι καπνιστές οι Έλληνες - Οργασμός γύρω από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου - Η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν πτόησε ιδιαίτερα τους καπνιστές στη χώρα μας που δε διστάζουν να καπνίσουν ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο των νοσοκομείων

strifto-kapnisma-tsigaro
Αμετανόητοι καπνιστές αποδεικνύονται οι Έλληνες, είτε πρόκειται για ασθενείς, συνοδούς, είτε ακόμα και για το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) και για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, Ανδρέας Μπαρδάκη, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλους εμπλεκόμενους φορείς περιλαμβάνει δύο χαρακτηριστικές καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης για αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους δημόσιους χώρους, τελικά στα ελληνικά νοσοκομεία το κάπνισμα ζει και βασιλεύει.

Καταγγελίες-γροθιά στον αντικαπνιστικό νόμο

«Η μητέρα μου νοσηλεύεται λόγω χαμηλού αιματοκρίτη στο ‘Αγία Ολγα’, στην Α’ παθολογική κλινική στον 6ο όροφο. Είναι 87 ετών με άνοια. Την 26/7 στις 6 το πρωί προσπαθούσα να βρω νοσοκόμα να μου δώσει κουβέρτα και να αλλάξει την πάνα γιατί ήταν βρεγμένη έως το λαιμό. Μετά από 30 λεπτά η καθαρίστρια μου είπε να ψάξω στο γραφείο των γιατρών. Με το άνοιγμα της πόρτας, τρεις νοσοκόμες είχαν ντουμανιάσει τον κόσμο στο κάπνισμα. Πάλι καλά που προνόησαν να ανοίξουν και παράθυρο.. Υπολόγισα ότι δεν ήταν στο πόστο τους πάνω από 60 λεπτά. Τελικά το καθυστέρησαν αρκετά για να αναλάβει το «εγχείρημα» της αλλαγής πάνας η βάρδια των 7. Η μπόχα, μπόχα όμως», καταγγέλλει η κυρία Ελίζα Μαγγλάρη με ανάρτησή της στη δημόσια ομάδα «Stop στο παθητικό κάπνισμα» στο Facebook.

Λίγες ημέρες αργότερα, γυναίκα με ειδικές ανάγκες αναφέρει ότι είχε ραντεβού με γιατρό στο παθολογικό τμήμα του Νοσοκομείου «Γεννηματάς». «Δεν τον βρήκα στο γραφείο – ιατρείο του, οπότε πήγα στην αίθουσα ιατρών να τον αναζητήσω. Ανοίγω την πόρτα και με υποδέχθηκε ένα κύμα καπνού από τσιγάρα. Η ατμόσφαιρα δε ήταν θολή. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Εγώ… Η ακόμη καπνίστρια», αναφέρεται στην ανάρτησή της στην ίδια ομάδα στο Facebook.

sxo09


Υγειονομικοί έλεγχοι και συστάσεις

Κλείσιμο
Στην επιστολή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς ο κ. Μπαρδάκης ζητά να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι και να γίνουν αυστηρές συστάσεις. «Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία από την Πολιτεία καθώς με το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των κρατικών νοσοκομείων, ειδικά όταν γίνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς και οι επισκέπτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, κατά παράβαση και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας», σημειώνει.

Οργασμός γύρω από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Παρά τα όσα λυπηρά καταγγέλλονται από τους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στον ευαίσθητο χώρο των νοσοκομείων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δηλώνει αισιόδοξος για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι, «εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλους σ' ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το θέμα ότι τα παιδιά, ‘εξ απαλών ονύχων’, για να χρησιμοποιήσω την γνωστή έκφραση, πρέπει να είναι ενήμερα».

Ο κ. Μπεχράκης υπενθύμισε ότι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα αποτελούν, μαζί με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα σημεία όπου «εκκρεμεί» η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σήμερα να έχουν μειωθεί οι καπνιστές, να έχουμε μία μεταστροφή των απόψεων του κοινού για το κάπνισμα, τα παιδιά να αποστρέφονται το κάπνισμα και να είμαστε μπροστά στην τελική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι ένα δύσκολο βήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει επιτυχώς διότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αμέριστη δική σας συμπαράσταση, έχει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε ότι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ενώ στο υπουργείο Υγείας σήμερα «επικρατεί οργασμός γύρω από την εφαρμογή του νόμου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης