Αντικαπνιστικός νόμος: «Πρωταθλητής» παραβάτης το Δημόσιο - Τι αλλάζει με το σχέδιο Μπεχράκη

smoke_main01

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ό,τι γίνεται στην Ινδία ή την Τουρκία» δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Μπεχράκης - Νοσοκομεία, σχολεία, δημαρχεία, υπουργεία, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία στην κορυφή της λίστας των παραβατών

Mε πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους ξεκινά η αντικαπνιστική εκστρατεία στη χώρα. Το έναυσμα δόθηκε και επισήμως την περασμένη Τετάρτη από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό ο οποίος ενέκρινε το σχέδιο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που του παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Κομβικό ρόλο στην αντικαπνιστική εκστρατεία θα έχει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον ειδήμονα στο ζήτημα αυτό, τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

Σε πρώτη, άμεση φάση το πρόγραμμα της αντικαπνιστικής εκστρατείας δομείται σε δύο πυλώνες: στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καπνιστών και μη καπνιστών, για τον κοινό «εχθρό» της υγείας τους με τον οποίο έχουν μάθει δυστυχώς να ζουν.

«Πρώτος στόχος είναι η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας έτσι όπως έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ό,τι γίνεται στην Ινδία ή την Τουρκία»,  δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 στην Ζωή Ψαρρά και την Μαρία Κατσή, ο Παναγιώτης Μπεχράκης.

«Θα δείτε νυχτερινά κέντρα χωρίς τσιγάρα και πούρα γιατί έτσι συμβαίνει σε όλα τα νυχτερινά κέντρα της Ευρώπης» πρόσθεσε, ενώ απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε ότι το κάπνισμα είναι «βρωμιά για το μαγαζί τους και συνθήκη απαράδεκτη για τους ίδιους και τους εργαζομένους τους».

«Είναι ζήτημα εκτεταμένης μορφής βίας το κάπνισμα. Αν κάποιος καπνίσει ένα πούρο δίπλα σας δεν έχετε κάποιον νόμο να σας προστατεύσει» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η προσπάθεια τώρα θα πετύχει γιατί «ο Έλληνας δεν είναι αντικοινωνικό ον. Ο Έλληνας δίδαξε τη διαβίωση σε πολιτισμένος όρους συνθήκης».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη Η εκκίνηση για την αντικαπνιστική εκστρατεία γίνεται από τα δημόσια κτήρια, δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες. Πρόκειται μία απόφαση η οποία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση Πρωθυπουργού και υπουργού Υγείας, η οποία έχει δυνατό συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο.

«Όταν το ίδιο το κράτος δεν εφαρμόζει τον νόμο, χάνει αυτομάτως το ηθικό πλεονέκτημα να ζητεί ή να επιχειρεί την εφαρμογή του νόμου σε τρίτους, όπως για παράδειγμα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων ή τους πολίτες. Όταν βγαίνει υπουργός και παραδέχεται ότι καπνίζει σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα ή όταν μιλά για το κάπνισμα παρουσιάζοντας το ως μαγκιά του, δεν μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να επιβάλλει κυρώσεις για την μη εφαρμογή του νόμου. Η καθαρή πολιτική βούληση είναι η αφετηρία για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, και το ίδιο το δημόσιο είναι πεδίον δόξης λαμπρόν» λέει μιλώντας στο protothema.gr ο επικεφαλής της Επιτροπής, κ. Μπεχράκης.

Μεγάλο το ντουμάνι στα κρατικά κτήρια

Τα στοιχεία των σχετικών ελέγχων δείχνουν πως στα κρατικά κτήρια το...ντουμάνι από τους θεριακλήδες υπαλλήλους είναι μεγάλο. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, όπως συνέβη πριν από λίγες εβδομάδες με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ ο οποίος έφτασε να παραγγέλνει –και να αναρτάται αυτό στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ σταχτοδοχεία για το γραφείο του και για τις ανάγκες των επισκεπτών του, αποδεικνύοντας και στην πράξη την περιφρόνηση και την απαξίωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

Οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) οι οποίοι έχουν μεταξύ των άλλων σημαντικών αρμοδιοτήτων τους, και τον έλεγχο για το κάπνισμα, έχουν διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια πλήθος καταγγελιών που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες. Νοσηλευτικά ιδρύματα, Κέντρα Υγείας, σχολικές μονάδες, πανεπιστήμια, δημαρχεία, υπουργεία, Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), ασφαλιστικά ταμεία, αθλητικά κέντρα, φιγουράρουν στον μακρύ κατάλογο των δημοσίων κτηρίων και υπηρεσιών που διαπιστώθηκαν παραβάσεις του νόμου για το κάπνισμα. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα νοσοκομεία Λαμίας, Δράμας, Αλεξανδρούπολης, νοσοκομεία της Αττικής όπως «Αγία Όλγα», «Γ. Γεννηματάς», Τζάνειο, Ιπποκράτειο, Μεταξά, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός. Ακόμη, σε δημοτικά όπως στην Πετρούπολη, σε Λύκεια στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα, στον Πειραιά, στο ΤΕΙ Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά και στο κτήριο του υπουργείου Υγείας στο Μαρούσι. Σε δημαρχεία όπως στην Καλλιθέα, σε αθλητικά κέντρα όπως στη Γλυφάδα, σε ασφαλιστικά ταμεία όπως στο ΤΕΑΔΥ, των δημοσίων υπαλλήλων, σε εφορίες όπως στην Παλλήνη, στο Γαλάτσι, τη Νέα Ιωνία κα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι έλεγχοι ολοκληρώνονταν με αυστηρές συστάσεις προς τους αρμοδίους για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την εφαρμογή του νόμου. Στην πράξη δηλαδή οι ίδιοι οι έλεγχοι ακυρώνονταν με την ολοκλήρωσή τους αφού δεν υπήρχε καμία κύρωση σημειωτέον οι υπεύθυνοι των δημοσίων υπηρεσιών έχουν πειθαρχικές και χρηματικές κυρώσεις για τη μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στις υπηρεσίες ευθύνης τους.

Από το 2009 που τέθηκε σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος Αβραμόπουλου μέχρι σήμερα η σχετική νομοθεσία παρέμεινε κυρίως στα χαρτιά – φωτεινή εξαίρεση το 2011 που ενεργοποιήθηκε και η γραμμή 1142 για τις καταγγελίες των πολιτών και η οποία ουσιαστικά έκτοτε απενεργοποιήθηκε. Το 2018, κι ενώ η υπομονή της κοινωνίας άρχιζε να εξαντλείται σε ό,τι αφορά την κυβερνητική απάθεια για την μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός επανέφερε το ζήτημα της εντατικοποίησης των ελέγχων και προστίμων σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο. Νομοθέτησε μάλιστα και τσουχτερά πρόστιμα 1.500 ευρώ για τους οδηγούς που καπνίζουν σε οχήματα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, που όμως δεν επιβλήθηκαν ποτέ. Όλο αυτό το...χαμένο διάστημα οι καταγγελίες γίνονταν είτε στο ΣΕΥΥΠ το οποίο όταν επρόκειτο για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τις προωθούσε στις διευθύνσεις της εκάστοτε Περιφέρειας, είτε γίνονταν στις ελεγκτικές υπηρεσίες των Δήμων, πχ στη Δημοτική Αστυνομία ή στους επόπτες υγείας. Ωστόσο, οι έλεγχοι ήταν αναιμικοί συμβαδίζοντας με τη γενικότερη χαλαρή κυβερνητική στάση απέναντι στο κάπνισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι ο Δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε στην Αθήνα μόλις 3.016 ελέγχους, κατά τους οποίους προέκυψαν 513 περιπτώσεις παραβάσεων.

Πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ, κ. Σταύρος Ευαγγελάτος, «με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα τακτικών ελέγχων σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, έχοντας άλλωστε διαχειριστεί πλήθος καταγγελιών τα προηγούμενα χρόνια».

Αλλάζει η λογική της αντικαπνιστικής πολιτικής

Η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σηματοδοτεί και την αλλαγή σελίδας στον γενικότερο σχεδιασμό της πρόληψης στο πεδίο της Υγείας. Γι αυτό, και όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης στο protothema.gr, «ο ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα ενισχυθεί και με την Αστυνομία, η οποία μέχρι τώρα ήταν επικουρική, δεν θα αποτελέσει τον κύριο άξονα της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Ο άξονας των δράσεών μας είναι η κοινωνική συναίνεση. Καπνιστές και μη καπνιστές ουσιαστικά έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, με βαρύτατες επιπτώσεις σε όλους. Αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί και να κατανοηθεί» αναφέρει ο καθηγητής. Καταλήγοντας εκφράζει την αισιοδοξία του για τη χρονική συγκυρία που γίνεται η (επαν)εκκίνηση της αντικαπνιστικής εκστρατείας, διότι «οι Έλληνες έχουν ωριμάσει και ξέρουν τι τους ωφελεί, είναι αίτημα μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, τόσο καπνιστών όσο και μη καπνιστών, να εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (243)

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Η λύση για άριστη εφαρμογή απο όλους, χωρίς συμπλοκές και εμφύλιο είναι η εξής. Δημιουργία χώρων καπνιστών, όπου μπορούν να υπάρχουν. Δημιουργία καπνιστικών λεσχών με την ανάλογη επιβάρυνση των πελατών. Έτσι και οι καπνιστές θα είναι ικανοποιημένοι και θα υπάρχει ομαλή εφαρμογή χωρίς συμπλοκές, πρόστιμα και φαγωμάρες. Δεν είναι κακό να υπάρχουν χώροι και λέσχες καπνιστών. Σαν μη καπνιστής είμαι υπέρ σε αυτά. Όμως αυστηρή επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλα τα υπόλοιπα

Mike

Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω δει κάποιον να καπνίζει σε όποια δημόσια υπηρεσία έχω πάει, ούτε σε κλειστό χώρο καφετέριας, σε νυχτερινά μαγαζιά ακούω ότι ναι, καπνίζουν. Βλέπω έξω από εταιρίες ή καταστήματα ένα-δυο να κάνουν τσιγάρο και να μπαίνουν μέσα μετά. Συμφωνώ απόλυτα στο να μην ενοχλεί ο καπνιστής τον άλλον, έχουν και οι δύο το ίδιο δικαίωμα στην έξοδό τους. Αυτό πάντως που δε θα ξεχάσω και γελάω όταν το σκέφτομαι είναι η Ντόρα Μπακογιάννη που ήθελε να καπνίσει σε συνάντησή της με δήμαρχο και την απέτρεψαν λέγοντάς της ότι απαγορεύεται εδώ, κλειστός χώρος! Απάντησε γελώντας, με βάλατε στη θέση μου!

Midian

Να γίνει με το τσιγάρο, ούτε οι πόρνες στην Ευρώπη δεν καπνίζουν, ενώ βάζουν άλλα στο στόμα τους ... Να μην σταματήσει όμως εκεί ο εξανθρωπισμός του βαλκανοελληνάρα. Να γίνει κάτι παρόμοιο και με την ρύπανση, που πετάει ο καθένας ότι του έρθει σε οικόπεδα, χωράφια, δρόμους, σε κάδους (και κυρίως έξω από αυτούς) ή και με την ηχορύπανση από εξατμίσεις, ηχοσυστήματα, κόντρες, μαγαζιά, κλαρινογαμπρούς, κατοικίδια, γλετζέδες, και κάθε λογής τύπο που νομίζει ότι ζει ακόμα με τη φυλή του σε κανένα τσαντίρι σε επαρχεία των Βαλκανίων. Κατά τα άλλα θέλαμε Ευρώπη και ευρώ, οι απολίτιστοι, και αν αποκαλέσεις κανέναν τέτοιον κάτι άλλο εκτός από Έλληνα, θα παρεξηγηθεί κιόλας, μην σου πει ότι είναι και ευαισθητοποιημένος μάλιστα, όπου συνήθως κάπου του κάρφωσε να είναι από χόμπι ή λόγο μόδας. Καλή τύχη σε όποιον προσπαθήσει να κάνει άνθρωπο τον νεοέλληνα.

Pan

Νομίζεις ότι το να βρίζεις τους Έλληνες ως σύνολο θα λύσει κάτι; Γιατί δεν κάνεις κάτι και ΕΣΎ Ο ΊΔΙΟΣ; Ή μήπως είμαστε πολύ untermenschen-tier για εσένα; "Να μην σταματήσει όμως εκεί ο εξανθρωπισμός του βαλκανοελληνάρα. Να γίνει κάτι παρόμοιο και με την ρύπανση, που πετάει ο καθένας ότι του έρθει σε οικόπεδα, χωράφια, δρόμους, σε κάδους (και κυρίως έξω από αυτούς)" Ναι, μόνο που αυτό δεν γίνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πώς και η εξοχή είναι πεντακάθαρη; Πώς και οι περισσότεροι δήμοι της Αθήνας είναι καθαροί; Και γιατί το 92% των Ελλήνων ανακυκλώνει τα απορρίμματα του; Κατά τα άλλα, είμαστε υπάνθρωποι... "ή και με την ηχορύπανση από εξατμίσεις, ηχοσυστήματα, κόντρες, μαγαζιά, κλαρινογαμπρούς, κατοικίδια, γλετζέδες, και κάθε λογής τύπο που νομίζει ότι ζει ακόμα με τη φυλή του σε κανένα τσαντίρι σε επαρχεία των Βαλκανίων" Από πότε οι γύφτοι είναι Έλληνες; Και από πότε σχετίζονται με εμάς; Αυτό πες το στους γύφτους, γιατί οι Έλληνες δεν διανοούνται να παίξουν κλαρίνα στη διαπασών στο μεσονύκτιο. "Κατά τα άλλα θέλαμε Ευρώπη και ευρώ, οι απολίτιστοι, και αν αποκαλέσεις κανέναν τέτοιον κάτι άλλο εκτός από Έλληνα, θα παρεξηγηθεί κιόλας, μην σου πει ότι είναι και ευαισθητοποιημένος μάλιστα, όπου συνήθως κάπου του κάρφωσε να είναι από χόμπι ή λόγο μόδας. Καλή τύχη σε όποιον προσπαθήσει να κάνει άνθρωπο τον νεοέλληνα." Κανένας δεν θέλει το ευρώ φίλτατε. Το 85% του πληθυσμού τώρα θέλει να βγει από την Ένωση. Και ήδη από το 1990 το 50% των Ελλήνων ήθελε να βγει από την Ένωση. Όσο για την τελευταία φράση σου, γιατί δεν το κάνεις ΕΣΎ; Ααααα, ναι, δεν θα το κάνεις, γιατί ανήκεις στην μειοψηφία των Ελλήνων που είναι πραγματικοί υπάνθρωποι και υποκριτές, και οι οποίοι προβάλλουν την υπάνθρωπη νοοτροπία τους σε έναν ολόκληρο λαό, έτσι ώστε να κρατηθούν από κάπου για να μην κατηγορηθούν οι ίδιοι για την συμπεριφορά τους. Μπορείς να λες όσο θέλεις ότι είσαι "υπόδειγμα πολίτη", αλλά έχω συναντήσει δεκάδες στην πραγματική ζωή σαν και εσένα που είναι κοντινοί μου και καθιστούν μια μειοψηφία του κύκλου. Αυτοί ΠΆΝΤΟΤΕ λένε ότι οι Έλληνες είναι υπάνθρωποι στα πάντα και ότι αυτοί είναι καλύτεροι από όλους. Και μάντεψε τι: είναι πραγματικοί υπάνθρωποι στην καθημερινή ζωή. Μολύνουν, βρίζουν τους πάντες, ουδείς σεβασμός στους συμπολίτες τους και τα λοιπά και τα λοιπά... ΕΣΕΊΣ ΠΟΥ ΕΊΣΤΕ ΥΠΆΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΈΧΕΤΕ ΚΑΝΈΝΑ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΓΙΑ ΔΙΔΆΓΜΑΤΑ ΠΕΡΊ "ΚΑΛΏΝ ΤΡΌΠΩΝ". Γιατί εσείς δεν τους έχετε. Και μας το παίζετε ανώτεροι μετά στα socials...

Άντε

Λοιπόν να γίνουμε κράτος με όλους τους μπιχλες που δεν σέβονται κανέναν ,15 ευρώ το πακέτο πρέπει να τα πάει για να μαζεύει κάνα φράγκο τον φραπεδελληνα άμα τον χτυπήσεις στην τσέπη βάζει λίγο μυαλο

Pan

Πες το στην μειοψηφία που τα κάνει, όχι σε έναν ολόκληρο λαό. Γιατί οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί. Πάντοτε οι δύο τρεις από τους εκατοντάδες θαμώνες στο εκάστοτε εστιατόριο κτλ. καπνίζει εσωτερικώς. Το 99% δεν το κάνει. Γιατί απλά θέλει να περάσει καλά.

ΛΑΘΟΣ

Το πακέτο να κοστίζει 1€, σκασίλα μου. Όποιος θέλει να καταστέψει την υγεία του ας πάθει ότι θέλει. ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ. Να καπνίσει στο σπίτι του, στον δρόμο και στην λέσχη καπνιστών. ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ. Οπου αλλού πιαστεί να καπνίζει να πληρώνει 15000€ πρόστιμο και αν δεν έχει να τα δώσει να κάθεται στην στενή κάνα μήνα να βάλει μυαλό

Καλή επιτυχία

στην εφαρμογή του μέτρου. Αναμένουμε το επόμενο νομοσχέδιο ελεύθερς πώλησης και διακίνησης λοιπών ναρκωτικών ουσιών για τη νέα γενιά. Γιατί πάνω απ'όλα η υγεία των πολιτών! Γιατί το κάπνισμα απαγορεύεται και το άτμισμα επιτρέπεται; Γιατί η χρήση ναρκωτικών δεν είναι αδίκημα αλλά η διακίνησή τους είναι; Ναι λοιπόν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Κάπνισμα στοπ κόκα top. Έτσι όλοι μαζί στη μαστούρα και κανένα παράπονο.

Gidi

Ο ελληναρας βρίσκεται στον πάτο. Να βλέπεις γυναίκα να καπνίζει μέσα σε παιδότοπο. Πιο κάτω δεν έχει....

Pan

Ο παιδότοπος δεν είναι εξωτερικός χώρος; Συν του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καπνίζουν ΕΚΤΌΣ παιδότοπων. Επειδή ΜΙΑ και και μόνο ΜΙΑ γυναίκα το έκανε, σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι θα το κάνουν; Παρακαλώ, εσύ και όλοι οι άλλοι εδώ μέσα οι ανθέλληνες να κρίνετε σφαιρικά. Γιατί όλοι σας κάνετε γελοίου επιπέδου γενικεύσεις με αφορμή πράξεις που κάνει μια ΜΕΙΟΨΗΦΊΑ! Οι περισσότεροι ΔΕΝ καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους. Γιατί; Γιατί απλά έχουν μία στοιχειώδη συναίσθηση. Συν του ότι, και το πιο βασικό, οι περισσότεροι, καπνιστές και μη, θαμώνες φέρνουν οικογένειες για να γεύμα, δείπνο κτλ. Το να καπνίζουν μέσα στο εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού σχετικά με την εστίαση, θα καταστρέψει την έξοδο των παρευρισκομένων. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, που το έχω βιώσει, τρώνε έντονο κράξιμο από τους περισσότερους παρευρισκόμενους και τους υπαλλήλους. Και για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως είπαν και κάποιοι άλλοι εδώ, οι υπάλληλοι εκεί πέρα δεν καπνίζουν. Δεν έχω δει ποτέ μου κανέναν δημόσιο υπάλληλο να καπνίζει μέσα στο εκάστοτε κτήριο. Το νόημα είναι να ΜΗΝ γενικεύετε και ισοπεδώνετε τα πάντα. Να μην κατηγορείτε την πλειοψηφία των ανθρώπων για κάτι που ΔΕΝ κάνουν. Γιατί αυτό αδικεί τους άλλους. Όλοι οι ενήλικοι συγγενείς και φίλοι του πατέρα μου που καπνίζουν δεν καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους. Και σχεδόν όλοι ενήλικες επίσης. Επειδή μάλλον εσείς το κάνετε προβάλλετε τους άλλους για να δικαιολογηθείτε... Το έχω δει πολλές φορές στη πραγματική ζωή... Άνθρωποι που είναι κυριολεκτικά σκουπίδια και συμπεριφέρονται υπάνθρωπα και προβάλλουν τις συνήθειες τους στους άλλους. Και που κράζουν τους Έλληνες σε εθνικό επίπεδο για πράγματα που οι Έλληνες δεν τα κάνουν στην απόλυτη πλειοψηφία τους, αλλά που οι ίδιοι τα κάνουν και πολύ χειρότερα! Πραγματικά φαντάσου να είσαι τόσο άθλιος υποκριτής. Όχι μόνο εσύ, αλλά και οι αναγνώστες του "Πρώτου Θέματος". Πάντοτε μαζεύει τα άτομα που ανήκουν στο 25% που μισεί κάθε χιλιοστό υπόστασης της ίδιας του της χώρας. Αλλά τι να κάνουμε, "Πρώτο Θέμα" είναι...

Μιλτος

Ο ελληνάκος η αλλιώς ελληναράς σέβεται μόνο ότι τον πονάει στην τσέπη. Ο κάιε αρκουδόμαγκας της φακής τύπου Πολάκη σιγά μη σεβαστεί τον διπλανό του. Αν του τη δώσει να καπνίσρι στα τέτοια του αν ενοχλεί. Τι κι αν υπάρχει νόμος εδώ και χρόνια που προστατεύει τον μη καπνιστή....Αφού ξέρει ότι το κράτος δεν μπορεί να τον ελέγξει και να τον τιμωρήσει. Τον ΕΝΦΙΑ όμως που είναι ο πιο άδικος νόμος που εχει ψηφίσει ποτέ το Ελληνικό κράτος ενάντια στους πολίτες δεν διανοείται να μην τον πληρώσει. Γιατί ξέρει ότι μετά θα τον τσιμπήσει η εφορία και θα τον σκίσει. Αυτός είναι ο ελληνάκος........

Γιαννης

Νέο πεδίο δόξης για τους απανταχού πολιτευταδες.τι όχι;

Αλέξανδρος

Ούτως ή άλλως με την κλιματική αλλαγή η καθημερινότητα στο μέλλον θα είναι βασανιστική και θανατηφόρα... είτε με τσιγάρο είτε χωρίς...

ο Μεγας

Πόσο χρονών είσαι. Ζουσες το '70 και το ΄80 ; Αν όχι ρωτα για την αιθαλομίχλη.

ΔΥ

Εσείς στον ιδιωτικό τομέα να μην μιλάτε καλύτερα γιατί είστε απασχολημένοι και το έχετε πολύ πιο εύκολο το να μην καπνίσετε. Δεν ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αν δεν κάνεις τίποτα όλη μέρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης