Συντάξεις: Στο φουλ οι μηχανές για ταχεία απονομή - Ψηφιακά θα εκδίδεται το 35% έως τον ερχόμενο Ιούνιο

sintaxeis_simvoulio_art

Το 90% των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά μέχρι το 2021 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση - Οι αποφάσεις της διυπουργικής για την επιτάχυνση της διαδικασίας

Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων που βγαίνουν στη σύνταξη επιδιώκει να βάλει  η κυβέρνηση.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στόχος είναι το 34,33% των νέων συντάξεων ως την 1η Ιουνίου 2020, δηλαδή το πολύ σε 11 μήνες από σήμερα να εκδίδεται ψηφιακά. Κατά τον ίδιο σχεδιασμό, οι 9 στις δέκα συντάξεις θα εκδίδεται ψηφιακά έως την 1η Ιουνίου του 2021.  Το χρονοδιάγραμμα αυτό, που είχε θέσει το υπουργείο Εργασίας, εγκρίθηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιάννης Βρούτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης, αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του ΑΜΚΑ στην βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δήμους και Ληξιαρχεία.

Όπως συμφωνήθηκε, θα κατατεθεί σχετική διάταξη νόμου, η οποία θα κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών».

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η ψηφιακή έκδοση της σύνταξης.

Η διυπουργική σύσκεψη


Ειδικότερα, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης συζητήθηκε το ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων. «Με την σημερινή συνάντηση των τριών υπουργών και τον συντονισμό των τριών υπουργείων κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα στην μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε μπροστά μας που είναι το ψηφιακό άλμα κι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας στην κατεύθυνση του να επιταχύνουμε το συντομότερο δυνατό την απονομή της σύνταξης και να φτάσουμε σε έναν σκοπό: Την 1η Ιουνίου 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδονται ψηφιακά. Είναι μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία γίνεται σήμερα με την συνδρομή και τον συντονισμό των υπουργών, Τ. Θεοδωρικάκου και του Κ. Πιερρακάκη» τόνισε ο κ. Βρούτσης και υπογράμμισε ότι «ο συντονισμός της κυβέρνησης, η συνδρομή των υπουργών κι πολιτική πρωτοβουλία θα φέρει πολύ γρήγορα θεαματικούς "καρπούς" που θα αλλάξουν τον ρου της ιστορίας και στο υπουργείο Εργασίας και συνολικά στην κυβέρνησης πάντα προς διευκόλυνση των πολιτών».

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «θα ακολουθηθεί παράλληλη πορεία μέσα από την οποία θα προσπαθήσουμε με ένα νέο οργανωτικό σχήμα διά μέσου των ανθρώπων που βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας να επιταχύνουμε την διαδικασία απονομής τους. Αλλάζουμε το μέλλον και αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη παθογένεια δεκαετιών, που ήταν προσβλητική για τον πολίτη που ζητούσαν ως επαίτης μετά τον εργασιακό του βίο να πάρει την σύνταξή του. Με αυτήν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα καταφέρουμε κι ένα τμήμα των εκκρεμών συντάξεων να το εντάξουμε στην ψηφιακή απονομή. Με τα πρώτα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε οι εκκρεμείς συντάξεις κι υποθέσεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας ξεπερνούν τις 450.000».


Όπως επισήμανε ο κ. Βρούτσης «το 34,37% προκύπτει μέσα από την μελέτη που έχουμε κάνει. Το 2012-2014 είχε γίνει αντίστοιχη δουλειά. Μετά το 2015 δυστυχώς εμποδίστηκε να συνεχιστεί αυτός ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός που είχαμε ξεκινήσει. Η σημερινή προσπάθεια θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση την σταμάτησε για γνωστούς λόγους (ιδεοληπτικούς). Αυτήν την συνέχεια σήμερα την παραλαμβάνουν και την συνεχίζουμε από το 2014».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, γιατί οι πολίτες οφείλουν να σέβονται το κράτος αλλά και το κράτος πρέπει εμπράκτως να σέβεται τους πολίτες. Το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει αυτήν την προσπάθεια με νομοθετική παρέμβαση η οποία θα αφορά την χρήση του Μητρώου των πολιτών το οποίο υπάγεται ως ηλεκτρονική δομή στο υπουργείο Εσωτερικών. Η νομοθετική παρέμβαση θα γίνει αμέσως με το πολυνομοσχέδιο που από κοινού έχουμε με τους συναδέλφους τις επόμενες μέρες και ταυτόχρονα θα γίνει η οργανωτική προετοιμασία για να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα που ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Σε αυτό το πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί η κατάλληλη νομοθετική τροπολογία που χρειάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί το Μητρώο Πολιτών του υπουργείου Εσωτερικών και να μπει μέσα στα στοιχεία πληροφόρησης και ο ΑΜΚΑ».

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «από την πρώτη μέρα της ζωής της νέας κυβέρνησης μιλήσαμε για έναν νέο τρόπο, μια νέα προσέγγιση σε σχέση με ψηφιακά έργα. Πιστεύουμε ότι η ψηφιακή πολιτική είναι μέσο για να κάνεις την ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη. Σήμερα μιλήσαμε για την επιτάχυνση απονομής των νέων συντάξεων, το σχέδιο που έχει επιμεληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι πολύ συγκεκριμένο, θα πραγματοποιηθεί ακριβώς σε αυτές τις ημερομηνίες κι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα. Στην πορεία στόχος μας θα είναι ολοένα και περισσότερες συντάξεις να εκδίδονται αυθημερόν».

ΣΧΟΛΙΑ (28)

συνταξιούχος

Περιμένω 42 μήνες για την επικουρική μου. Από φεβρουάριο του 2016. Δεν με ενδιαφέρει ποιός φταίει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος η το λουρί της μάννας. Την πετσοκομένη ρημάδα όμως την δικαιούμαι. Δεν θα περιμένω άλλα δύο χρόνια για να γίνει ψηφιακή. Αν δεν μπορεί το κράτος ας πτωχεύσει. Κάποιοι θα πουν τι λες ρε φίλε? Γιατί εγώ (το εύκολο θύμα) θα την πατήσω? Πρέπει να τα τινάξω για να πάει κληρονομικά? (και μην βιαστήτε. 39 χρόνια στον ιδωτικό τομέα με βαρέα ανθυγιεινά).

T@kis

Αχρηστοι είστε όλοι και οι προηγούμενοι και εσείς. Από την 1η του έτους όλοι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δούν τι παίρνουν! Και εσείς θα και θα και θα! Κάντε και κάτι σε πράξη όχι λόγια και λέτε ότι δεν θα κατηγορήσετε τους προηγούμενους, ενώ μόνο αυτό κάνετε, θεωρία και λόγια χορτάσαμε θα τα κάνετε επιτέλους πράξη; ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ! ή ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ!

ιαννισ

Ναι, σε τρεις μέρες πρόλαβαν να κάνουν τη μελέτη, να προκηρύξουν το διαγωνισμό και να βάλουν μπροστά τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων με ηλεκτρονικό τρόπο! Απλώς η διαδικασία είναι εδώ και καιρό στα σκαριά και βγαίνουν τώρα να την καπηλευθούν. Κάνουν την ίδια απάτη με το "112" και την ΔΕΘ που προσπαθούν να τα παρουσιάσουν σαν δικά τους επιτεύγματα ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη.

Οι έχοντες το παρακμιακό....πλεονέκτημα!!

Ακριβώς ρε μεγάλε! ΟΛΕΣ οι διαδικασίες ήταν πολύ καιρό στα σκαριά......και εκεί θα παραμέναν αν δε μας αδειάζετε τη γωνιά! Σου κλέψανε τη δόξα.....

Tυχαίο οτι παρέλασαν όλα τα γεράκια στο Μαξίμου μέχρι τώρα

Λέει ο άλλος ο σανοφάγος οτι μετανιώνει που δεν ψήφισε γκαντέμη σε αυτές τις εκλογές. Ρε μη σας πω έχετε δει μέχρι τώρα τίποτα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ να γίνεται εκτός από φιγούρα, και καλά φωτό με επιχειρηματίες, οι υπουργοί στις φωτό αυτές όλο κοιτάνε κάτι χαρτιά, μας τα δείχουν στη τιβι, τα ξεφυλλίζουν , τα ξανακοιτάνε και όλο μόστρα γενικά για να νομίζετε οτι οι κύριοι αυτοί το πρώτο που θα κοιτάξουν θα είναι πως οι απλοί άνθρωποι θα παρουν συντάξεις, αυξήσεις και προνόμια. Τους λεφτάδες ρεεεε, αυτούς θα κοιτάξουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και σβέλτα, να τα οικονομήσουν και με σας όλο μόστρα και φιγούρα, θα θα θα , δεν κοστίζει τίποτα η ελπίδα στους δεξιούς φραγκολόγους

Η οικονομία ήταν το φόρτε του

Με 450.000 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε "εκκρεμότητα", βγάζω κι εγώ υπερπλεόνασμα.......χαλαρά υψηλότερο από αυτό του κατσαπλιά!

Jimmy

Ακριβώς!!!! Δεν είναι γραφειοκρατικό το θέμα, το κράτος δεν έχει να δώσει.

Ναι μεν αλλά....

Για προεκλογικά όμως αντίδωρα, που βαφτίστηκαν 13η σύνταξη.......είχε! Κι ας μην έδινε ούτε την 1η σε κάποιους που την δικαιούνταν...

Μανούσος

Αυτές οι συντάξεις πού εκκρεμούν δύο χρόνια πότε θά βγούν? Ας βγάλουν πρώτα αυτές καί μετά βλέπουμε.

Γιάννης

Κύριε Βρούτση τα μηνιαία εκκαθαριστικά πότε θα τα δούμε. Δώσε εντολή να ανοίξει το σύστημα για να δούμε τον επανυπολογισμό με το νόμο Κστρούγκαλου. Είχες υποσχεθεί πως θα το έκανες άμεσα. Αργείς και ανησυχώ....

νδ μεχρι να σβήσει ο ήλιος

Η μονη ελπίδα να γίνουμε σοβαρο κρατος

ιαννισ

Την ΝΔκρατική "ελπίδα" την έχουμε φάει στη μάπα πολλά χρόνια και πριν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Και φυσικά είναι (συν)υπεύθυνη με το πασοκ ΚΑΙ για την χρεοκοπία ΚΑΙ για την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Για το συγκεκριμένο θέμα (όπως και με το "112" και με τη ΔΕΘ) οι διαδικασίες είχαν μπει στις ράγες από την προηγούμενη κυβέρνηση.

πλήβειος

Αυτά τά κολεγιόπαιδα γρήγορα θά πάθουν τήν πλάκα τους.

Κουλη

Πατριώτη κατάργησε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το κόμμα του Κούλη...

Την είχε δώσει την ονομασία, ΠΓΔΜ(ΠΡΩΗΝ). Ψάξε αλλού...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης