Κεραμέως: Έρχεται ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια - Τέλος στους αιώνιους φοιτητές

kerameos-main

Θεσμοθετείται ανώτατο όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών και αλλάζει το σύστημα χρηματοδότησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων - Τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων και την ελάχιστη  βάση εισαγωγής

Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ανώτατο όριο ολοκλήρωσης των σπουδών, νέο σύστημα χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του δημοσίου και κατάργηση του ασύλου προανήγγειλε μεταξύ άλλων η κυρία Νίκη Κεραμέως κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η υπουργός Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση είπε πως:

- Βελτιώνουμε άμεσα στρεβλώσεις τους ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και σε βάθος χρόνου, επιφέρουμε ουσιαστικότερες αλλαγές μετά από ενδελεχή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

- Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων.

- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στοχεύει σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

- Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

- Καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων.

- Απελευθερώνουμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

- Επεκτείνουμε τον θεσμό της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

- Η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ιδρυμάτων.

- Ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων.

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είπε πως «Απλουστεύουμε μια σειρά από διαδικασίες για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η διενέργεια σχολικών εκδρομών και η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και ολυμπιάδες. Θωρακίζουμε θεσμικά τη σχολική μονάδα, αναβαθμίζουμε το ρόλο του Διευθυντή, προωθούμε ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, αναδιοργανώνουμε τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, με γνώμονα δομές πιο κοντά στις σχολικές μονάδες, με σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων, υδροκέφαλων και συγκεντρωτικών δομών». Παράλληλα τόνισε ότι θα προωθηθεί «σύστημα αξιολόγησης, ξεκινώντας από τις σχολικές μονάδες και προχωρώντας στους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό στόχο την επιβράβευση των εκπαιδευτικών και τη βελτίωσή τους μέσω επιμόρφωσης».

«Στην ειδική αγωγή, προχωρούμε ήδη στην επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι «Επαναφέρουμε και ενισχύουμε τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων».

Αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση είπε πως θα δοθούν μεγαλύτεροι βαθμοί «ελευθερίας, για παράδειγμα όσον αφορά στην εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και προστατεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

ΣΧΟΛΙΑ (278)

BM

Εκτός από τους πανάξιους γόνους της κυρίας που τελείωσαν ακριβώς στην ώρα τους, πρέπει να σκεφτείτε ,ίσως , ότι στην Ελλάδα του 2019’ υπάρχουν και φοιτητές φτωχών οικογενειών, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους και δουλεύουν για 300 € το μήνα σε οποία κωλοδουλειά κάτσει για να βγάλουν το νοίκι της τρώγλης στην οποία μένουν. Συγχαρητήρια κυρία μου για τα πανάξια τέκνα σας, αλλα δε μπορούν όλοι οι γονείς φοιτητών να πληρώνουν ιδιαίτερα, ούτε να λαδώνουν καθηγητές ή να δυκτιώνονται σε κομματικές οργανώσεις. Άλλωστε οι φοιτητές που ξεπερνούν το Ν+2, ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ το συστημα ή το κράτος

Αυτά είτε τα λες στη κεραμιδα

Είτε στο ντουβαρη είναι ένα και τι αυτό.

Jim

Η Κεραμέως κόρη πολιτικού που δεν εδωσε καν πανελλήνιες και πήγε κατευθείαν στην Σορβόνη και στην Αμερική , Για να γυρίσει Στο Έλλάντα να αναλάβει Την πελατεία του μπαμπά και να κάνει καριέρα στη Νέα Δημοκρατία, Δεν έχει καμία επαφή με τη πραγματικότητα. Δύο πράγματα θα κάνει σίγουρα : πρώτον Θα προμοτάρει το μαγαζάκι της ΔΑΠ Και δεύτερον θα προωθήσει τα Ιδιωτικά κολέγια.

ΧΡΥΣΑ

Για τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια θα γίνει κάποια συζήτηση ? Για τους εκβιασμούς ,την διαπλοκή και τις κάθε είδους συναλλαγές θα τολμήσει να μιλήσει κάποιος?

ΑΚΒ

Όχι ν+2! Πολύ άγχος στους φοιτητές και πάτημα στους επίορκους καθηγητές για εκμετάλλευση. ν*2 ναι.

ΑΒ

Έχω δύο γιους και τελείωσαν κανονικά στα πέντε χρόνια το ΕΜΠ. Αν θέλουμε να βγάζουμε επιστήμονες και όχι κομματοσκυλα θάλασσα πρέπει να είναι ν+0.5. Ορισμένοι φοιτητές το βγάλανε και σε ν-0.5

χελοου

Ελπίζω να δώσουν ένα χρονικό περιθώριο ενός έτους στους αιώνιους, με έξτρα εξεταστικές, για να δώσουν τα μαθήματά τους. όποιος θέλει να πάρει το πτυχίο του μέσα σε ένα χρόνο και 3-4 εξεταστικές θα το πάρει.

και η αλήθεια είναι ότι...

...ο Ζούκερμπεργκ του fb πήρε το πτυχίο του από το Harvard μετά από 15 χρόνια στα 33 του. Και το ανέβασε και στο ig παρέα με τον Πρύτανη. Για ποια διαγραφή μιλάτε?

...

Να τος κι ο ασχετος, που πεταχτηκε να πει τη μπαρουφα του! Ξερεις κατι; Κι ο Φιλης δεν το ειχε παρει ποτέ, κι εγινε υπουργος παιδειας...

isonomia-isopolitia

Για την διαγραφή όλων σαν τον ...Ζουκεμπεργκ πλην του ίδιου που πρόλαβε και πήρε πτυχίο. Αν εσύ θες να πληρώνεις (μέσω των φόρων σου) τον καθένα που απεργάζεται τρόπους να γίνει το αντίπαλο δέος της ...google, εγώ δεν το χρηματοδοτώ από τους δικούς μου, οπότε ...ΕΞΩ!!!!

Σοβαρό πανεπιστήμιο

Καλά αυτοί κάνανε επίτιμο διδάκτορα τον παπανδρέου.

Αργείος

ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟΣΟ ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΜΑ.ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ.

Mgtow

Παράβολο για ποιο λόγο; Για το χρόνο του καθηγητή που διορθώνει; Βοηθούς βάζουν και τα διορθώνουν, και βάζουν πολλαπλής επιλογής όσο περισσότερο μπορούν για να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη η διόρθωση. Ότι ισχύει ήδη, δηλαδή απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας μετά τα ν+2 είναι αρκετό και λογικό. Από εκεί και μετά δεν επιβαρύνεται κάνεις.

Γιαννης

Σχετικα με την αξιολογηση των πανεπιστημιων υπαρχουν και εδω σοβαρες ενστασεις: Με τι κριτηρια θα γινεται αυτο και ποιοι μπορει να ειναι οι αρμοδιοι; Και κυριως, γιατι να σπαταληθουν ποροι για μια αξιολογηση αμφιβολου ποιοτητας κατα πασα πιθανοτητα, απο τη στιγμη που ολα τα Πανεπιστημια ηδη αξιολογουνται απο εγκυρους διεθνεις οργανισμους αξιολογησης Πανεπιστημιων (οπως ο arwu) που εχουν και την απαραιτητη τεχνογνωσια και την προσβαση στα απαραιτητα δεδομενα για να το κανουν σωστα; Γιατι πρεπει να ξαναανακαλυπτουμε τον τροχο και να χαλαμε σημαντικους πορους οταν αυτο που θελουμε το εχουν κανει αλλοι και καλυτερα;

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΔΕΣ, ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ Ε.Ρ.Τ. ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ; (ΑΥΤΟ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ... ΝΤΡΟΠΗ...)...

σκουπιδιαρης

Αχ κωστα, τα σκουπιδια στο μυαλό σου ποιος? Δραμα φιλε

@καΚεραμέως

Εσείς είστε ΝΔ. Γιατί ταυτίζεστε και μπλέκετε με το ΠΑΣΟΚ του 2011? Αυτοί μας άφησαν χρόνους. Και είδατε τι κατάφεραν. Σεπτέμβρης 2014: το ΧΑΟΣ στα αμφιθέατρα λόγω επικείμενων διαγραφών το '15. Αντίθετα, ο ορθολογικός νόμος Γιαννάκου του 2007 ήταν σαφής: διαγραφή φοιτητή (ανεξαρτήτως έτους) αν δεν ανανεώσει την εγγραφή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Μόνο το ΤΕΙ Αθήνας το εφάρμοσε για χρόνια χωρίς προστριβές. ΑΥΤΟ να επιβάλλετε σε όλα τα ΑΕΙ κι όχι τα... πασοκτζίδικα που τίναξαν την κοινωνία στον αέρα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

peripoliko_ar

Το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν από τις 19:00, τέσσερις άγνωστοι φορώντας κουκούλες εισέβαλαν στην ταβέρνα «Βοσκοπούλα», κατευθύνθηκαν σε τραπέζι και πυροβόλησαν - Δύο νεκροί - Τραυματισμένη και μια γυναίκα, η οποία όμως νοσηλεύεται εκτός κινδύνου - Μαφιόζικο το χτύπημα, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

51
karpenisi

Ήταν πεσμένη στο πάτωμα, είχε τραύματα με αίμα στα πόδια της και καλούσε σε βοήθεια - Οι πυροσβέστες και οι διασώστες την ανέσυραν με φορείο του ΕΚΑΒ μέχρι το δρόμο, όπου ανέμενε το ασθενοφόρο για τη διακομιδή της στο Νοσοκομείο

atma

Αναλήψεις χρημάτων από ΑΤΜ σε περιοχή της Θεσσαλονίκης με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες έκανε 42χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας.