Σεισμός στην Αθήνα: Κατέρρευσε τμήμα στον περίβολο στη Μονή Δαφνίου - Η κατάσταση στα υπόλοιπα μουσεία

Σεισμός στην Αθήνα: Κατέρρευσε τμήμα στον περίβολο στη Μονή Δαφνίου - Η κατάσταση στα υπόλοιπα μουσεία

Γκρεμίστηκε το ανατολικό τμήμα στον βόρειο εξωτερικό περίβολο στη Μονή Δαφνίου Μικροπροβλήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο – Τα μουσεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη λήξη του ωραρίου για λόγους πρόληψης

moni_dafniou
Στη Μονή Δαφνίου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα που προκάλεσε σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους ο ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική, ενώ για λόγους πρόληψης, τα Μουσεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Το υπουργείο Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ενημέρωσε ότι στη Μονή σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος στον βόρειο εξωτερικό περίβολο. 

Παράλληλα, προβλήματα , αλλά μόνον στους σοβάδες, εντοπίστηκαν σε αυτοψία στο Καθολικό. Στο ναό διαπιστώθηκε και πτώση ψηφίδων και θα παραμείνει κλειστός και αύριο, για να επιληφθεί του θέματος το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας.

Ποια μουσεία εμφάνισαν προβλήματα

Σύμφωνα με το υπουργείο, αμέσως μετά το σεισμό, οι Γενικές Διευθύντριες Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς και Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων συγκεντρώνουν τις αναφορές για τυχόν ζημιές. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Με βάση την πρώτη εικόνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα, αλλά σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν -στους σοβάδες- στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Κλείσιμο
Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του Υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν προβλήματα, σύμφωνα με τις ενημερώσεις των Διευθυντών στο Νομισματικό και στο Επιγραφικό Μουσείο, ούτε στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Τα ανωτέρω μουσεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ωραρίου για λόγους πρόληψης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη Στοά του Αττάλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στους χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της δεν υπάρχουν προβλήματα.

Μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης