Αντιπαράθεση στο ΑΠΘ για τον μητροπολίτη Άνθιμο

apths

Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνεται πλήθος απόψεων, κυρίως επικριτικών, για την επιτιμοποίηση του μητροπολίτη

Αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει η επιτιμοποίηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου ο οποίος, αναγορεύτηκε προ ημερών επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής. Στον εσωτερικό ηλεκτρονικό «Διάλογο» μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες πλήθος απόψεων, επικριτικών στην πλειονότητά τους για την τιμητική διάκριση στο πρόσωπο του μητροπολίτη. Οι επικρίσεις δεν εστιάζονται μόνον σε αυτήν καθ’ αυτήν την ουσία της υπόθεσης αλλά και στο γεγονός ότι η επιτιμοποίηση έγινε εν κρυπτώ, σε αντίθεση με την πάγια πρακτική την οποία ακολουθεί το πανεπιστήμιο σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στο Επισκοπείο
Η εκδήλωση ανακήρυξης του κ. Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα δεν έγινε στο ΑΠΘ, με τον συνήθη πανηγυρικό τρόπο όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Επίσης, δεν προηγήθηκε κάποια ανακοίνωση από πλευράς πανεπιστημίου, αλλά ακόμη και σήμερα, το ΑΠΘ δεν έχει εκδώσει καν επίσημο δελτίο Τύπου με το οποίο να γνωστοποιεί το γεγονός. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας με δήλωσή του στη Voria.gr (δείτε ) παραδέχθηκε ότι ήταν επιλογή των πρυτανικών αρχών η τελετή να γίνει σε «μικρό κύκλο», υποστηρίζοντας ότι έπρεπε, πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, να υλοποιηθεί η απόφαση που είχε λάβει η Σύγκλητος του ΑΠΘ το 2017 και να κλείσει έτσι η σχετική εκκρεμότητα.

Είχε αρχικά αναβληθεί
Υπενθυμίζεται ότι η τελετή επιτιμοποίησης του κ. Άνθιμου είχε οριστεί αρχικά να γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2017. Όμως λόγω αντιδράσεων, εντός και εκτός ΑΠΘ, οι πρυτανικές αρχές αναδιπλώθηκαν ανακοινώνοντας ότι «η προαναγγελθείσα τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ στον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, αναβάλλεται για λόγους καλύτερης οργάνωσης».

Επικρίσεις σε βάρος του πρύτανη
Σε ένα από τα κείμενα τα οποία δημοσιεύτηκαν στον «Διάλογο», του καθηγητή και πρώην προέδρου του τμήματος Φιλολογίας Μιχάλη Χρυσανθόπουλου, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «από το 2017 όλοι γνωρίζαμε την απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής να απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον Άνθιμο. Δικαίωμα του τμήματος αυτού - και κάθε τμήματος - να επιλέγει τους επίτιμους διδάκτορες που επιθυμεί. Οι επιλογές του χαρακτηρίζουν τους καθηγητές του, οι οποίοι λαμβάνουν τις αποφάσεις» και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «το 2017, πριν προχωρήσει η τελετή επιτιμοποίησης, πολλοί καθηγητές του ΑΠΘ (και εγώ ανάμεσά τους) διαμαρτυρηθήκαμε προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή αυτή χαρακτηρίζει και το ΑΠΘ. Ο πρύτανης ανέβαλε την τελετή επιτιμοποίησης. Όλοι νομίσαμε ότι το θέμα έληξε. Ο πρύτανης, όμως, άλλα σκεπτόταν: να περάσει ο χρόνος, να ξεχαστεί το ζήτημα, να γίνουν οι εκλογές (ευρωπαϊκές, δημοτικές, πρυτανικές, βουλευτικές), να αρχίσουν οι διακοπές, να πλησιάζει η λήξη της θητείας του, να αποφύγει τη δημοσιότητα και τους πανεπιστημιακούς χώρους και να κάνει την επιτιμοποίηση λέγοντας, προφανώς, ‘ας κλείσω κι αυτή την εκκρεμότητα’. Οι σκέψεις του και η πράξη του τον χαρακτηρίζουν. Ως καθηγητές το ΑΠΘ που διαφωνούμε με την επιτιμοποίηση του Άνθιμου (γιατί υπάρχουν και αυτοί που συμφωνούν, αλλά και αυτοί που αδιαφορούν) δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη λύπη και δυσαρέσκειά μας για την πράξη του πρύτανη».

Η απάντηση στις επικρίσεις
Απάντηση στα επικριτικά σχόλια έδωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Σίμος Πασχαλίδης. Στο δικό του σχόλιο, επίσης στον «Διάλογο» ο κ. Πασχαλίδης αφού αναφέρει ότι υπέρ της επιτιμοποίησης του κ. Άνθιμου είχε ταχθεί μεταξύ άλλων και ο τότε μητροπολίτης Προύσης και νυν αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, παραθέτει αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης για την ανακήρυξη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σε επίτιμο διδάκτορα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται «στην πολυετή εκκλησιαστική προσφορά του κ. Ανθίμου, επί 30 χρόνια στην ακριτική μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, με πλουσιότατο κοινωνικό έργο, μεταξύ του οποίου η ίδρυση πρότυπων Ιδρυμάτων για χρονίως πάσχοντες και γηροκομείων, και με τη μοναδική συμβολή του στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για την οποία τιμήθηκε τότε ως επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ.

Επίσης για το κοινωνικό έργο που ανέπτυξε με τους συνεργάτες του εν τη πράξει και ως μητροπολίτης Θεσσαλονίκης από το 2004, ιδίως την τελευταία δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, με την ίδρυση νέων ενοριακών συσσιτίων, την επέκταση του Χαρίσειου Γηροκομείου και την προσπάθειά του για την ίδρυση ενός ανάλογου πρότυπου Ιδρύματος χρονίως πασχόντων και στην πόλη μας, προσπάθεια που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε μέχρι σήμερα λόγω προσκομμάτων που τέθηκαν από κρατικής πλευράς τα τελευταία χρόνια».

Σημειώνει, επίσης, την υποστήριξη την οποία παρείχε ο κ. Άνθιμος στις εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις και των δύο Τμημάτων της Θεολογικής Σχολής καθώς και «στην πολύτιμη διευκόλυνση των σπουδών αλλοδαπών φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, μέσω της λειτουργίας τριών φοιτητικών οικοτροφείων, με ενίσχυση ιδιαίτερα των φοιτητών που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία (!). Καταγράφω το τελευταίο ως χαρακτηριστικό δείγμα της έμπρακτης απουσίας οποιασδήποτε διχαστικής λογικής στον τρόπο που έχει λειτουργήσει ο κ. Άνθιμος, πέραν των οιονδήποτε προφορικών διατυπώσεων, που ενίοτε μεταφέρονται όχι πάντοτε με ακρίβεια στα μέσα ενημέρωσης ή κοινωνικής δικτύωσης».

Τονίζει, δε, πως η απόφαση επιτιμοποίησης του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης «εγκρίθηκε ομοφώνως από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής και με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ».

Πηγή: Voria.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

vx

Πρώτο Θέμα μη σβήνεις όσα σχόλια δεν είναι αρεστά. Με βάση την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το πανεπιστημιακό άσυλο η βράβευση είναι ορθή. Το πανεπιστήμιο δεν είναι παράρτημα των αυτοαποκαλούμενων "προοδευτικών δυνάμενων" αλλά χώρος μελέτης, ζύμωσης, έρευνας και ανάπτυξης ιδεών. Αν η θεολογική σχολή θέλει να τον βραβεύσει στους υπόλοιπους δεν πέφτει λόγος, καθηγητές, λαϊκούς, άσχετους.

?

Γιατί κόβετε ευπρεπέστατα σχόλια;

ΙΝΔΙΑΝΟΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΞΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΕΝΤΡΩΑ, ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΛΠ ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ . ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ,ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ,Η ΔΕΞΙΑ ,Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΟΙ ΚΕΝΤΡΩΟΙ ΑΜΑΝ ΠΙΑ ,ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ.-

Μετανοείτε

Η φωτογραφία μου θυμίζει την ταινία "Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο", χωρίς το φτώχεια βέβαια...!

μπράβο κε Μήτκα

επιτέλους υλοποιήθηκε η ομόφωνη απόφαση του Τμήματος που είχε παρεμποδιστεί το 2017 με απειλή τραμπουκισμών από τη νεολαία σύριζα. Η Ελλάδα παλεύει να συνέλθει από την κατοχή των μπολσεβίκων

True Story

Αφού έτσι αποφασίστηκε τι φωνάζουν; Αν έγινε σε "κλειστό κύκλο" τι σημασία έχει; Επί της ουσίας είναι πολύ ορθό! Συγχαρητήρια σε όσους τολμούν το δίκαιο - οι αντίθετοι μάλλον είναι μονομερείς = αντιεκκλησιαστικοί με μένος αδικαιολόγητο ... Εδώ γίνεται ο καθένας επίτιμος στην Ελλάδα, ο Άνθιμος σας πείραξε; (μορφωμένος, πολυγραφότατος και με μεγάλο ποιμαντικό έργο)!!

Ορθόδοξος Χριστιανός

ΟΛΟΙ οι μητροπολίτες να πάρουν έδρα και να διδάσκουν στα πανεπιστήμια! Τώρα!! Η υπομονή έχει και όρια...

@ορθ. Χριστ.

γελοίο τρολλάκι, όπως πάντα.

Κρίτων

Να απομακρυνθούν οι κομμουνιστές και φιλελεδες από το Αριστοτέλειο. Καθηγητές Ιστορίας οι Γιώργος Μαργαρίτης και Σπύρος Μαρκετος υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντίστοιχα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης