Η Χαλκιδική προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των υποδομών

Η Χαλκιδική προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της: Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των υποδομών

Με ποια μέτρα η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες - Τραγικός ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και δίκτυα - Έκτακτη σύσκεψη για την ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112

katastrofes_ar
Ελάχιστα λεπτά χρειάστηκε η μανία της φύσης προκειμένου να ισοπεδώσει τα ανθρώπινα κατασκευάσματα και να σύρει στον θάνατο επτά ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα. Η Χαλκιδική μετρά τις πληγές της μετά τη φονική θεομηνία της Τετάρτης. Ο απολογισμός είναι τραγικός. Υποδομές και δίκτυα κατεστραμμένα, τουρίστες τρομοκρατημένοι, οδικά δίκτυα κομμένα στα δύο, σπίτια και καταστήματα διαλυμμένα. Η κυβέρνηση, αν και διανύει τις πρώτες της ημέρες, αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να ανακάμψει ταχύτατα η τουριστική ζώνη της Χαλκιδικής και να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το αργότερο μέχρι το Σάββατο, θα έχει επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών ως εξής:

Δήμος Νέας Προποντίδας: 200.000 €
Δήμος Κασσάνδρας: 200.000 €
Δήμος Σιθωνίας: 100.000 €

Το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή την τραγωδία στη Χαλκιδική. «Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, αποστείλαμε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
4851198
4851235
Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι η αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα και τις υποδομές. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για την Παρασκευή η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.

4851260
4851263
Ο ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Με ανακοίνωσή της ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει λεπτομερώς για την εξέλιξη των εργασιών που γίνονται ανά περιοχή και το πότε θα επιστρέψει η ηλεκτροδότηση μετά τη θεομηνία. Πιο αναλυτικά:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτροδότησης σε πάρα πολλές περιοχές στη Β. Ελλάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του, έχουν αποκατασταθεί οι εκτεταμένες ζημιές σε όλους τους νομούς, ενώ σε ότι αφορά στο Νομό Χαλκιδικής, η πρόοδος των εργασιών έχει ως εξής:

Στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα στο Ανατολικό και Κεντρικό τμήμα της καθώς και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του Υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέση Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.

Το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα με επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, ξεκινώντας την επιθεώρηση και προχωρώντας σταδιακά στην αποκατάσταση των πολύ μεγάλης κλίμακας ζημιών στο Δίκτυο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η κακοκαιρία προκάλεσε την μερική ή ολική καταστροφή περίπου 300 στύλων λόγω πτώσης κλαδιών, δένδρων και άλλων αντικειμένων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανος Οκταποδάς και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου κ. Ηρακλής Μενεγάτος έχουν μεταβεί στη Χαλκιδική για την επίβλεψη και το συντονισμό όλων των εργασιών αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών με σχέδιο.

Ο ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλες τις πληγείσες περιοχές και εφιστά για μια ακόμη φορά την προσοχή στους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένους στύλους, καλώδια, αγωγούς κλπ), να απομακρυνθούν και να μην έρθουν σε επαφή».

4851366
4851431
Η τραγική αποτίμηση της φονικής καταιγίδας

Επτά ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Πάνω από 120 άτομα τραυματίστηκαν. Σπίτια, καταστήματα, δρόμοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Η αποτίμηση της τραγωδίας που εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά στη Χαλκιδική το βράδυ της Τετάρτης, δεν αφήνει περιθώρια για χαμόγελα.

Ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής. Έξι άτομα σκοτώθηκαν από τη μανία της φύσης στα θέρετρα της Χαλκιδικής και ένα στη θάλασσα, την ώρα που ψάρευε με τη βάρκα του. Έξι τουρίστες (δύο Ρουμάνοι, δύο Ρώσοι, δύο Τσέχοι), ανάμεσά τους δύο παιδιά και ένας Έλληνας ερασιτέχνης ψαράς ήταν τα θύματα της τραγωδίας.

Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ή και με δικά τους μέσα 120 πολίτες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, «Παπανικολάου«, «Γεννηματάς» και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Από αυτούς εννέα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ, δώδεκα τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου και πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» με ελαφρά τραύματα.

Οδικό δίκτυο

Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ).

Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία της Χαλκιδικής στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό της δίκτυο. Σε έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, καθώς το οδόστρωμα είναι πολύ ολισθηρό εξαιτίας του πυκνού στρώματος από πευκοβελόνες που το καλύπτει, συνέπεια των σφοδρών ανέμων που έπληξαν χθες το βράδυ το νομό.

4851437
4851460
Τουρισμός - καταλύματα

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες. Την ίδια στιγμή ο ΕΟΤ αφού εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων της 10ης Ιουλίου 2019, τονίζει ότι από τις πρώτες αυτοψίες, που διενήργησε κλιμάκιο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, δεν διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στις τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Οι ζημιές, που υπήρξαν, αφορούν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, επισκευάζονται σταδιακά και σύντομα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση και η επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΤ.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική με θύματα και τουρίστες.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε το υπουργείο στο δικτυακό του τόπο, όπου ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας, εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τα θύματα, και την συμπαράσταση τους σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφές, δόθηκε εντολή στον ΕΟΤ να κινητοποιηθούν άμεσα τα γραφεία εξωτερικού, ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας τους τουρίστες πώς δεν υπάρχει πλέον λόγος διακοπής ή αναβολής των διακοπών τους.

Ήδη, με σχετική κατεύθυνση, της ηγεσίας του υπουργείου, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και την Αν. Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν επιτόπιους ελέγχους καταγραφής των ζημιών ώστε να συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Ο κ. Θεοχάρης, επίσης, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα θύματα και δίδονται οι διαβεβαιώσεις πως η Πολιτεία στέκεται αρωγός σε όσους δοκιμάστηκαν από την ακραία θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και οι 16 Υπηρεσίες Εξωτερικού του Οργανισμού βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και επικοινωνία με τις κατά τόπους αρχές, εντός και εκτός συνόρων ( Περιφέρειες, Πρεσβείες και Προξενεία), καθώς και με Tour Operators, που εδρεύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας τους, προκειμένου να συνδράμουν και να παράσχουν κάθε δυνατή ενημέρωση ή πληροφορία σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση στην πληγείσα περιοχή.

«Η Διοίκηση του ΕΟΤ εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

4851563
4851609
Αρχαιολογικοί χώροι

Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από την Γ.Δ.Α.Π.Κ. και κ. Π. Βελένη και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής Ι. Κανονίδη.

Ο κ. Κανονίδης ανέφερε πως κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, γέροντα Συμεών, όπως επίσης και με αντιπροσώπους Ιερών Μoνών πληροφορήθηκε ότι οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και τα εξαρτήματά τους δεν επλήγησαν από την χθεσινή κακοκαιρία. Δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Ιερές Μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Δεν επλήγησαν από τη θεομηνία και λειτουργούν κανονικά οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική. Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στα εργοτάξια των υποέργων σε έργα τρίτων στη Χαλκιδική (Ν. Καλλικράτεια, Αρναία, Μ. Παναγία, Παλαιοχώρι, Πολύγυρος- Καλύβες), καθώς και στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων ( Άγιος Ιωάννης Νικήτης, Ελληνικός Χρυσός).

Ζημιές καταγράφηκαν στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Ολύνθου, όπου υπήρξε πτώση δέντρων και μικρή φθορά σε τοιχοποιΐα αρχαίας κατοικίας, ενώ δεν βλάφθηκαν οι υποδομές. Κατόπιν εντολής της Υπουργού Πολιτισμού ο χώρος παρέμεινε σήμερα κλειστός για το κοινό ενώ το εκεί προσωπικό της Εφορείας και το συνεργείο καθαρισμού της βλάστησης εργάζεται στην κοπή και απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων και τον καθαρισμό του χώρου.

Στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά σημειώθηκαν ζημιές μεσαίας και μικρής κλίμακος στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους (υφαρπαγή κεράμων από τις στέγες των κτιρίων, καταστροφή στεγάστρων, μετακίνηση και μερική καταστροφή προκατασκευασμένων οικίσκων, καταστροφή προσωρινής περίφραξης πτώση δέντρων).

Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει όταν επανέλθει η ηλεκτροδότηση και ελεγχθεί η καλή λειτουργία για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Καλλιέργειες

Ολική καταστροφή της φετινής παραγωγής ελιάς και εκτεταμένη ζημία στο φυτικό κεφάλαιο, κυρίως σε καλλιέργειες ποικιλιών βερικοκιάς, έφεραν μέσα σε λίγα λεπτά το χαλάζι και οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή της Χαλκιδικής, που περικλείεται από τα χωριά Σήμαντρα και Νέα Τένεδος του δήμου Προποντίδας και Βάβδος του δήμου Πολυγύρου.

4851645
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής στη Βόρεια Ελλάδα

Το Πυροσβεστικό Σώμα δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων και συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας με την συμμετοχή 142 Πυροσβεστών και 54 οχημάτων. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 1.045 κλήσεις. Στην περιοχή του Νομού Χαλκιδικής το ΠΣ δέχτηκε συνολικά 600 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με την συμμετοχή 55 πυροσβεστών και 19 οχημάτων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας συνολικά 109 κλήσεις.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Εορδαίας όπου δεχθήκαμε συνολικά 35 κλήσεις με την συμμετοχή 10 πυροσβεστών και 5 οχημάτων.

Στην Περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης με την συμμετοχή 36 πυροσβεστών και 18 οχημάτων. Στην Περιφέρεια της Ηπείρου συνολικά 23 κλήσεις.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Έκτακτη σύσκεψη για την ενεργοποίηση του αριθμού 112

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να είναι έτοιμος για να λειτουργήσει σωστά ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112». Από τον Μάιο έχουν ξεκινήσει και γίνονται κάποιες δοκιμές μέχρι να ρυθμιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές και θα συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναμένεται να λειτουργήσει με τις δυνατότητες γεωεντοπισμού κλήσεων και αμέσως μετά της αποστολής εξερχόμενων μηνυμάτων από την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα θα γίνει μία δοκιμαστική αποστολή μηνύματος από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και στην γύρω περιοχή από την Κατεχάκη που βρίσκεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα, λειτουργεί απλά σαν ένα κέντρο χωρίς δυνατότητες γεωεντοπισμού που είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για τα Σώματα Ασφαλείας και την Πολιτική Προστασία.

Εν ολίγοις μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές σε όλη την χώρα και είναι σε θέση να λειτουργήσει ομαλά ο «112», θα μπορεί για παράδειγμα κάποιος που βρίσκεται σε ανάγκη να καλεί και ακόμα και αν δεν γνωρίζει που βρίσκεται με το σύστημα γεωεντοπισμού να εντοπίζεται αυτόματα και με ακρίβεια. Μόνο που ειδικά για αυτή την λειτουργία χρειάζονται πολλές ρυθμίσεις, στο σύστημα ώστε να λειτουργεί όντως με ακρίβεια.

Επίσης όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί η Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί εγκαίρως τους πολίτες και να στέλνει οδηγίες προετοιμασίας και προφύλαξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης