Καρδίτσα: Με χορευτικά δρώμενα ολοκληρώθηκαν τα 52α Καραϊσκάκεια

Καρδίτσα: Με χορευτικά δρώμενα ολοκληρώθηκαν τα 52α Καραϊσκάκεια

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία της πόλης, η 52η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

KAR1
Η βραδιά ξεκίνησε ποιητικά, με την ηθοποιό Ευγενία Βησσαρίου να διαβάζει αποσπάσματα από τη μαγική «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.
Τη σκυτάλη πήραν τα ξένα χορευτικά συγκροτήματα «Shivam» από την Ινδία, «Quartiere Villanova Di Caglieri» από την Ιταλία, «Somes Crown» από τη Ρουμανία και ο Πολιτιστικός Όμιλος Νόστος Πισσουρίου Κύπρου που έκαναν από μια τελευταία εμφάνιση εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.

KAR5

Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα Αράβων προσφύγων που διαμένουν στην Καρδίτσα στέλνοντας το δικό του μήνυμα συναδέλφωσης μεταξύ των λαών.
Το παρών στην ξεχωριστή αυτή βραδιά έδωσε και η Πρέσβειρα της Ινδίας κ. Shamma Jain η οποία εξήρε το επίπεδο της διοργάνωσης και ευχήθηκε οι δύο χώρες, πέρα από τον πολιτισμό, να ανοίξουν δρόμους συνεργασίας και σε άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Κλείσιμο
KAR3

Η παρουσία της κ. Jain στην τελετή λήξης αποτέλεσε ξεχωριστή τιμή τόσο για το θεσμό όσο και για τον τόπο μας και για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός της απένειμε το αναμνηστικό της διοργάνωσης, το λεύκωμα με την 50χρονη πορεία των Καραϊσκακείων και ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.
Το λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συντελεστές και τους εθελοντές της φετινής διοργάνωσης και ευχήθηκε τα επόμενα Καραϊσκάκεια να στεφθούν από ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.
Ειδικά στους χορηγούς, των οποίων η στήριξη υπήρξε πολύτιμη, δόθηκε από ένα αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής τα οποία απένειμε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Βαγγέλης Σίμος.
Το δικό του χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για άλλη μια φορά η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη. Για μια εβδομάδα έγινε πιο πλούσια σε πολιτισμό. Ευχαριστώ θερμά τόσο τις ξένες όσο και τις ελληνικές αποστολές για τη συμμετοχή τους, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων που κάθε χρόνο δίνει τον καλύτερο εαυτό της, τους εθελοντές και όλους εσάς που με την παρουσία σας εδώ μας δίνετε το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πολιτισμό».

KAR2

Τη λήξη της φετινής διοργάνωσης κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός οποίος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για την άψογη διοργάνωση, όλα τα χορευτικά, όλους τους εθελοντές και πάνω από όλα όλους εσάς, το κοινό, που στηρίζετε ενεργά το θεσμό. Πρόκειται για ένα πραγματικά διεθνές Φεστιβάλ με βαθύ αποτύπωμα αλλά και με προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας. Φέρνει κοντά τους λαούς και προωθεί τις αξίες της ειρήνης αλλά και της συνέργειας και της συνεργασίας. Σήμερα σηματοδοτείται η αρχή για τα 53α Καραϊσκάκεια και εμείς, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε για να τα πάμε ακόμα πιο ψηλά. Ο πολιτισμός είναι αντίσταση στην καθημερινότητα, είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο».
Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν διαδοχικά επί σκηνής ο Φυσιολατρικός Λαογραφικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προαστίου, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας και το Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ».
Ακολούθησε η Βραδιά Φιλίας που αυτή τη φορά έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο γλέντι για όλο τον κόσμο.
Όλα αυτά έγιναν συνοδεία λαϊκοδημοτικής μουσικής όπου συμμετείχαν οι μουσικοί Στέφανος Γατσαποστόλης, Ναπολέων Μουλιάκος, Δημήτρης Μιαρίτης και στη φωνή η Ειρήνη Γιαννούλα.

Τοπικά εδέσματα
Πρωτοβάθμιοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Νομού μας προσέφεραν τοπικά εδέσματα τα οποία ήταν τοποθετημένα σε ειδικά περίπτερα-πάγκους, ενώ η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων προσέφερε κρασί.
Εδέσματα ετοίμασαν: ο Λαογραφικός - Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι», ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Γυναικείος Σύλλογος Ιτέας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Δ. Μουζακίου, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδιτσομάγουλας, ο Μορφωτικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Καναλίων και ο Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ».
Με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο δόθηκε το σύνθημα για να κλείσει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης.
Ήταν ένα γιορτινό και πολύ ξεχωριστό επεταήμερο εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του οποίου η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος προβάλλοντας τον πολιτισμό μας, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.
Πρωταγωνιστές της διοργάνωσης ήταν τα 37 χορευτικά συγκροτήματα (ελληνικά και ξένα), που συμμετείχαν με παραστάσεις τόσο στην πόλη όσο και σε 17 συνολικά χωριά του Νομού, και οι 1.000 περίπου χορευτές τους που έδωσαν την ψυχή τους επί σκηνής και όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει πραγματικά τους λαούς.


KAR4


Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλου:
«Μας άφησε σπόρο γερό ο Καραϊσκάκης. Σ΄ αυτό το ταξίδι στον πολιτισμό, τις θρησκευτικές λατρείες, τα ήθη, έθιμα και το φολκλόρ, η Καρδίτσα μας, ο Νομός μας, η Ελλάδα μας πανηγυρίζει το φιλότιμό της και τη φιλοξενία σε όλο τον κόσμο.
Γίναμε όλοι μια αγκαλιά και στείλαμε το μήνυμα πως αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα μπορεί να φέρει την ειρήνη παντού. Να κάνει την αλληλεγγύη τρόπο ζωής. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Δεν χρειάζονται πομπώδεις διακηρύξεις. Χρειάζεται ψυχή και τόλμη, Έργα. Και εμείς αυτό το κάναμε πράξη και θα συνεχίσουμε.
Με αυτά τα λίγα λόγια θα κάνω έναν σύντομο απολογισμό γι ΄ αυτές τις επτά ημέρες γιορτής και γι ΄ αυτούς τους τέσσερις μήνες προετοιμασίας.
Φίλες και φίλοι,
Όλη αυτή η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έθεσε τα Καραϊσκάκεια υπό την αιγίδα του και τα ενίσχυσε οικονομικά στο μέτρο του δυνατού αλλά και των συνδιοργανωτών μας: κυρίως της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας καθώς επίσης και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και του Συλλόγου Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».
Θερμές ευχαριστίες και σε όλους τους χορηγούς μας που, παρά τις δύσκολες συνθήκες, στάθηκαν δίπλα μας για μια ακόμη φορά.
- Τον ηθοποιό, σκηνοθέτη Παύλο Βησσαρίου που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια, τη σκηνοθεσία στις τελετές έναρξης και λήξης και τα σκηνικά
- Τον Νίκο Κωτούλα για τη σχεδίαση της Αφίσας και των προσκλήσεων
- Τον επιχειρηματία Πέτρο Αποστόλου για την παραχώρηση του Κινηματοθεάτρου
- Τη Δημοτική Φιλαρμονική Καρδίτσας
- Το Θέατρο Όψεις
- Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, ελληνικά και ξένα, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση
- Όλους τους τοπικούς Συλλόγους που φιλοξένησαν χορευτικά συγκροτήματα στα χωριά τους αλλά και όλους όσους προσέφεραν τοπικά εδέσματα για την αποψινή βραδιά
- Όλους τους μουσικούς
- Τους συνοδούς των ξένων χορευτικών και συγκεκριμένα: τη Λιλιάνα Ντούλια, τον Ντίνο Κοντούλη, τον Γιάννη Καραντάνα, τον Χάρη Παπαδημητρίου και τη Νεκταρία Κουντάκη, όπως και όλους τους εθελοντές που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης
- Τους παρουσιαστές Αναστάση Μαυρογιάννη και Ολυμπία Βαρζώκα
- Τη Βανέσσα Στυλοπούλου για τις μεταφράσεις
- Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, στο κοινό των Καραϊσκακείων, που στηρίζετε διαχρονικά το θεσμό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης